Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ακύρωση των απολύσεων των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE της Χαλκίδας ζητά το ΚΚΕ



Η πολυεθνική επιχείρηση ΑΓΕΤ- LAFARGE είναι ιδιοκτήτης τριών μεγάλων εργοστασίων τσιμέντου στο Βόλο, στο Αλιβέρι και στη Χαλκίδα. Στα πλαίσια των επιχειρηματικών της επιδιώξεων και «παιχνιδιών» αποφάσισε να πετάξει τους εργαζόμενους του εργοστασίου της Χαλκίδας στο δρόμο.

Έτσι, στις 26 Μάρτη 2013, η ΑΓΕΤ- LAFARGE ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο τσιμέντων στη Χαλκίδα και κατέθεσε αίτηση για μαζικές απολύσεις στο «Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας» (ΑΣΕ) .
Στις 24 Απρίλη 2013 το «Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας» απέρριψε την πρόταση της ΑΓΕΤ-LAFARGE και 26 Απρίλη 2013 ο Υπουργός Εργασίας έκανε δεκτή την εισήγηση του ΑΣΕ .
Αγνοώντας την απόφαση του ΑΣΕ και του Υπουργείου Εργασίας η ΑΓΕΤ – LAFARGE (από τις 29 Απρίλη 2013) ακολούθησε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, 5% κάθε μήνα, και από τον Φλεβάρη του 2014 απολύει 6 εργαζόμενους το μήνα.
Μέχρι τέλος Φλεβάρη η επιχείρηση είχε απολύσει 161 εργαζόμενους και έχουν απομείνει 42 εργαζόμενοι τους οποίους η ΑΓΕΤ-LAFARGE ετοιμάζεται να πετάξει (κι αυτούς) στο δρόμο.
Την 30η Γενάρη 2015, το πρωτοδικείο της Χαλκίδας ακύρωσε με απόφαση του τις απολύσεις της ΑΓΕΤ-LAFARGE που πραγματοποίησε η πολυεθνική στο Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας από τον Απρίλη του 2013 έως τον Ιούλη του 2014.
Συνολικά, το κλείσιμο του εργοστασίου και η απόλυση των εργαζομένων έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε δεκάδες εργατικές οικογένειες και επιδεινώνει την οδυνηρή κατάσταση του Νομού Ευβοίας που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου που ακυρώνει τις απολύσεις της ΑΓΕΤ–LAFARGE, πως τοποθετείται στο θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου και στο δικαίωμα της δουλειάς των εργαζομένων;

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου