Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Φοιτητές, ενοικιαστές ακόμα και τουρίστες οι νέοι μυστικοί "εφοριακοί"

Μυστικούς ωρομόσθιους «αστυνομικούς» για το ΦΠΑ προτείνει ο Βαρουφάκης!
Το νέο μέτρο για την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ περιλαμβάνεται στην 11σελιδη επιστολή Βαρουφάκη που εστάλη την Παρασκευή στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ο υπουργός Οικονομικών προτείνει την επιστράτευση "φοιτητών, ενοικιαστών ακόμα και τουριστών" για να υπηρετήσουν ως μυστικοί "εφοριακοί".
Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης για την κατηγορία των "αστυνόμων του ΦΠΑ" είναι "Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme", και προβλέπει ότι ένα μεγάλος αριθμός απλών "παρατηρητών" θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.
"Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιομένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και είκονας" αναφέρεται στο κείμενο.
Οι νέοι "εφοριακοί", στου οποίους, κατά τους FT, περιλαμβάνονται και οι τουρίστες "σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής" θα πληρώνονται με την ώρα και "θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες".
"Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά" αιτιολογεί το σκεπτικο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Στο ίδιο κείμενο κατά τους FT υπάρχει και ένα αίτημα για "υψηλότερου επιπέδου συζητήσεις" για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται ως μια"follow-up arrangement" την οποία η Αθήνα θα αποκαλεί "Συμβόλαιο για την Ανακάμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου