Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Συνταξιούχοι, αγρότες και νοικοκυρές έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.


Συνταξιούχοι, αγρότες και νοικοκυρές έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑΘα το πιστεύατε αν σας έλεγαν ότι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι νοικοκυρές χάρισαν τη μεγάλη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κι όμως αυτές οι τρεις κατηγορίες ψηφοφόρων στάθηκαν καθοριστικές για την άνετη διαφορά των 8,5 μονάδων και αρκεί γι’ αυτό ένα παράδειγμα: Τον Ιούνιο του 2012 μόνο το 16% των συνταξιούχων είχε εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 43% που είχε προτιμήσει τη Ν.Δ. Στις 25 Ιανουαρίου το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ισόπαλο. 36% Ν.Δ. - 32% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη στους αγρότες και στις νοικοκυρές που απεδείχθησαν τα τελευταία γαλάζια κάστρα τα οποία κατόρθωσε να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, όπως βέβαια και στους ανέργους και τους φοιτητές το κυβερνών κόμμα είχε επικυριαρχήσει της Ν.Δ. ήδη από το 2012.
Η ανάδειξη των κομματικών προτιμήσεων των πολιτών αναλόγως της επαγγελματικής τους προέλευσης και κυρίως η σύγκριση με το τι ψήφισαν το 2012 (βλ. πίνακα), ήταν ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στο Πάντειο σε μια ημερίδα αφιερωμένη στις εκλογές που διοργάνωσαν οι Γιάννης Βούλγαρης και Ηλίας Νικολακόπουλος με τη συμμετοχή γνωστών εκλογολόγων, όπως ο Στρ. Φαναράς, ο Δημ. Μαύρος, ο Γ. Κωνσταντινίδης και ο Πάνος Σταθόπουλος.
Και θα σταθούμε ιδιαίτερα σε κάποιες επισημάνσεις του τελευταίου, καθώς ο κ. Σταθόπουλος έκανε και συνδυαστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της κάλπης και των ευρημάτων των exit polls. Με πρώτη και πολύ σημαντική παρατήρηση το πόσο ευμετάβλητη έχει καταστήσει η οικονομική κρίση την πολιτική κρίση μας. Θα εκπλαγείτε αν συνειδητοποιήσετε ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους (42%) επέλεξε τον Ιανουάριο διαφορετικό κόμμα από αυτό που είχε ψηφίσει το 2012!
dimoskopisi
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η επισήμανση ότι η Ν.Δ. διεσώθη στις εκλογές χάρη κυρίως στη συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Απεδείχθη αυτό διότι στις περιοχές που οι πράσινοι είχαν παραδοσιακά αυξημένες δυνάμεις (δυτικά προάστια Αττικής, Πειραιάς, Χανιά, Εύβοια κ.λπ.), η Ν.Δ. όχι μόνον δεν είχε σημαντικές απώλειες, αλλά εμφάνισε ακόμη και οριακή άνοδο (Β΄ Πειραιώς). Στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων στα exit polls. Δείχνουν ότι από το 27,8% που πήρε η Ν.Δ. στις εκλογές, οι 7 μονάδες προέκυψαν από ψηφοφόρους που δεν την είχαν ψηφίσει το 2012 και προήλθαν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τους ΑΝΕΛ ή τη Χ.Α. Εξυπακούεται βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το 36,3% που έλαβε, το 3% μετακόμισε κατευθείαν από το ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα 3% από τη Ν.Δ. γεγονός που έγειρε βέβαια καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ του κ. Τσίπρα.
Ενα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα αφορά το «Ποτάμι». Τα exit polls ανέδειξαν το κόμμα του κ. Θεοδωράκη ως αυτό που κατεξοχήν ενισχύθηκε λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, καθώς ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του (1,6%) δήλωσε ότι αποφάσισε να σταυρώσει το «Ποτάμι» την ημέρα των εκλογών! Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν βέβαια δυνάμει Νεοδημοκράτες, οι οποίοι επέλεξαν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο ξέροντας από τις δημοσκοπήσεις ότι το κόμμα τους είχε ήδη ηττηθεί. Κάτι που πιστοποιήθηκε και από τα πραγματικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο κ. Θεοδωράκης έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στα γαλάζια βόρεια προάστια της Αττικής, στα περισσότερα των οποίων συγκέντρωσε άνω του 10%!
Τέλος, ένα από τα εντυπωσιακά φαινόμενα που επιβεβαίωσαν οι κ. Φαναράς και Μαύρος είναι η πρωτοφανής στήριξη που απολαμβάνει μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φαναράς έδειξε μάλιστα έναν πίνακα της Μέτρον Ανάλυσις με τις ανά μήνα απαντήσεις (από το 2012) στο ερώτημα αν η χώρα κινείται στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση. Ενώ παγίως το 70-75% απαντούσε ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και μόνον το 20-25% σε σωστό, αμέσως μετά τις εκλογές τα νούμερα αντιστράφηκαν. Το 75% απάντησε ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μόνον το 17% στη λάθος, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα που παρουσίασε και ο Δημ. Μαύρος στον περιβόητο δείκτη αισιοδοξίας που μετρά η MRB.
Ολοι ωστόσο οι εκλογολόγοι συμφώνησαν πως τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να ξαναμετρηθούν σε λίγο καιρό. Οταν δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν ψυχραιμότερα να αποφανθούν για το αν οι προσδοκίες τους επαληθεύθηκαν και κυρίως αν η ζωή τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ας σημειωθεί ενδεικτικά ότι στην προχθεσινή έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο Νίκος Μαραντζίδης στον ΣΚΑΪ ο ενθουσιασμός για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του μειώθηκε σε μια εβδομάδα από το 75% στο 53%, με τους πολίτες που πιστεύουν το αντίθετο να αυξάνονται από το 19% σε 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου