Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μέχρι και 40% αύξηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση των τεύτλων



Αναφερόμενος στην ανησυχία που εκφράζεται από τον αγροτικό κόσμο σχετικά με την εφετινή πορεία της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγω- γικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε τα εξής:


«Η εφετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια τεύτλων ξεκινά με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Όπως προκύπτει από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει το υπουργείο με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνδεδεμένη ενίσχυση που θα εισπράξουν οι τευτλοπαραγωγοί μπορεί να φτάσει έως και 40% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αναφοράς των 37,4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή να φτάσει στα 53 ευρώ ανά στρέμμα, περίπου, εφόσον οι  καλλιεργούμενες εκτάσεις κινηθούν στα επίπεδα των 95.000 στρεμμάτων. Στόχος του υπουργείου, αλλά και εθνικός στόχος, είναι να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και να φτάσουν πράγματι στα επίπεδα των 95.000 στρεμμάτων, ώστε να έχει η χώρα και οι καλλιεργητές το maximum των εσόδων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επιπλέον, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να ανακοινωθούν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι οριστικές τιμές της εφετινής καμπάνιας, οι οποίες δεν θα διαφοροποιηθούν από τα περυσινά επίπεδα.

Τέλος, η διοίκηση της ΕΒΖ έχει υποβάλλει από 15μέρου αίτημα προς την Τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδότησή της με 8,5 εκατ. ευρώ, με σύσταση ενεχύρου σε ανάλογη ποσότητα προϊόντων από τα αποθέματα της βιομηχανίας, προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως οι παραγωγοί για την περυσινή σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς επί του αιτήματος της βιομηχανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου