Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Bενιζέλος: Πρωτοφανές να μην ψηφιστεί από τη Βουλή η παράταση του μνημονίου

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη Βουλή γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τι λέει η Χαριλάου Τρικούπη για την υπογραφή της παράτασης από τον ΥΠΟΙΚ.

 Επίθεση στην κυβέρνηση, για την απόφαση να μην τεθεί προς ψήφιση - αλλά μόνο προς συζήτηση - στη Βουλή η παράταση της δανειακής σύμβασης, εξαπολύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως η κυβέρνηση«δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε  την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της  Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της».
«Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού. Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: «Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας». Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου, για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος. Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει:
«Με παιδαριώδη νομικά προσχήματα η κυβέρνηση, δια του Υπουργού  Οικονομικών, υπέγραψε ήδη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον ειδικό νόμο 4060/2012, την παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου της δανειακής σύμβασης που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και  συνιστά τη νομική βάση όλου του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
»Το δήθεν επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τα άρθρα 20 και 125 του ν. 4270/2014 περί δημοσίου λογιστικού που τέθηκε σε ισχύ την 1.1.2015, αναθέτουν στον Υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα να συνάπτει δανειακές συμβάσεις.
»Παρόμοια ακριβώς αρμοδιότητα είχε πάντα ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2362/1995 περί δημοσίου λογιστικού που ίσχυε μέχρι 31.12.2014.
»Αυτά όμως αφορούν την τρέχουσα διαχείριση του δημοσίου χρέους και τις συνήθεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραφε πάντα, από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο Υπουργός Οικονομικών. Και όχι μία σύμβαση όπως η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance  Facility Agreement) που υπεγράφη από τον Υπουργό των Οικονομικών, τον Διοικητή της ΤτΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού ΤΧΣ επί τη βάσει ειδικής εξουσιοδότησης που χορηγήθηκε με τον νόμο 4060/2012».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου