Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Στα άκρα η σύγκρουση για τα κέντρα κράτησης: Αλληλοκατηγορίες για ψεύτες και χαλκεία και στη μέση ο ΣΚΑΙ

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση για τους μετανάστες με την Νέα Δημοκρατία να αποκαλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ψεύτη και τον Γιάννη Πανούση να λέει πως είναι υποκριτές που είχαν δημιουργήσει την «δική τους» αστυνομία.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ αποκάλυψε την Τρίτη ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έστειλε εγκύκλιο με την οποία καθιστούσε σαφές ότι κανένας από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα δεν θα συλλαμβάνεται και θα του δίνεται ένα χαρτί που θα του δίνει την δυνατότητα να παραμένει στην Ελλάδα για έξι μήνες. Στη συνέχεια θα μπορούσε να επιλέξει τον προορισμό του και να φύγει.
Με αφορμή την θύελλα που δημιουργήθηκε, ο Γιάννης Πανούσης έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης και ζήτησε να παραιτηθούν οι αρμόδιοι που εξέδωσαν αυτό το έγγραφο.  Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν τελικά θα παρθεί το μέτρο και αρκέστηκε μόνο στο να πει ότι υπάρχουν συζητήσεις αλλά όχι αποφάσεις:
«Η χάραξη της κεντρικής πολιτικής σε μείζονα κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κυβερνητικού επιτελείου και των συναρμοδίων Υπουργών.
 
Η αναφορά του όρου «Νέα Πολιτική» σε υπηρεσιακό έγγραφο, που εκδόθηκε από τον αρμόδιο Κλάδο του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση - έγκριση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, συνιστά σαφώς παρέκκλιση από την ανωτέρω βασική αρχή.
Για το λόγο αυτό ανακλήθηκε με εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας.
 
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, η διαμόρφωση του πλαισίου για την ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με πνεύμα ανθρωπισμού, νομικού πολιτισμού και απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των ευαισθησιών της ελληνικής κοινωνίας.
 
Επιδιώκουμε να άρουμε τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, τις αγκυλώσεις, τις παραβιάσεις της εθνικής νομοθεσίας και της Ε.Σ.Δ.Α. καθώς και τις παράτυπες υπερβολές στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι όσοι αλλοδαποί παρανομούν και επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, θα διαβιούν σε καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας.
 
Η εφαρμογή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου συνιστά βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού μας έργου».
«Ο Πανούσης λέει ψέματα»
Η συνέντευξη προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για ψεύδη. Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης αναφέρει ότι ο κ. Πανούσης «έκανε τα πράγματα χειρότερα» και επιβάρυνε την θέση της κυβέρνησης. Επίσης κάνει λόγο για αυτοδιάψευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που αρχικά δήλωσε ότι το έγγραφο δεν υπάρχει ενώ υποστηρίζει ότι αφορά παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου.
Η δήλωση καταλήγει παροτρύνοντας τον υπουργό να μην χρησιμοποιήσει το θέμα για «κομματικές διώξεις σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που το μόνο που έκαναν ήταν να ακολουθήσουν τις εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας. Θα μας βρει απέναντί του!».
Ολόκληρη η δήλωση:
«Δυστυχώς, με τις σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Πανούσης έκανε τα πράγματα χειρότερα, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Ο κ. Πανούσης, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το μόνο που είπε είναι ότι οι μόνοι υπεύθυνοι τελικά για το έγγραφο του υπουργείου του είναι οι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν! Όμως, ο Υπουργός σήμερα συνελήφθη ψευδόμενος.
  • Ψέμα πρώτο: Ο κ. Πανούσης αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», «μονταζιέρες», «προβοκάτσιες» και λοιπές ανοησίες. Η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!
  • Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του.
  • Ψέμα τρίτο: Ο κ. Πανούσης δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το έγγραφο και το ανακαλεί. Λίγες ώρες μετά, τον αδειάζει η ίδια η συνάδερφός του η Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει κυβερνητική πολιτική που είχε συναποφασιστεί μεταξύ της ιδίας και του κ. Πανούση, λίγες μέρες πριν, παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο!
  • Ψέμα τέταρτο: Λέει ο κ. Πανούσης ότι το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. Η αλήθεια είναι ότι η διαταγή αυτή βασίζεται σε προγενέστερες πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου του (1604/15/321533 που εκδόθηκε στις 18/2, 1604/15338823 που εκδόθηκε στις 21/02 και 1604/15/371049 που εκδόθηκε στις 27/02). Οφείλει ο υπουργός να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα το περιεχόμενο και των τριών αυτών αποφάσεων και να μας πει αν τα έγγραφα αυτά ήταν σε γνώση του.
Και τώρα επί της ουσίας: Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και που θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας. Γιατί η αρμόδια υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει ότι ΔΕΝ θα συλλαμβάνονται!
Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το πόσες εντολές απέλασης παράνομων μεταναστών έχει αναστείλει τις τελευταίες μέρες. Οφείλει να το κάνει άμεσα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία!
Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα, για το που βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης.
Και κάτι τελευταίο. Ας μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ο κ. Πανούσης για κομματικές διώξεις σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που το μόνο που έκαναν ήταν να ακολουθήσουν τις εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας. Θα μας βρει απέναντί του!».
«Τέσσερα μπούμερανγκ και απειλή»
Η ΝΔ σχεδίαζε την πρόκληση πανικού σε βάρος της ηρεμίας του ελληνικού λαού, υποστηρίζει ο Γιάννης Πανούσης που συνεχίζει την αντιπαράθεση μέσω κειμένου με τον τίτλο «Τέσσερα μπούμερανγκ και απειλή» που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σε αυτό, επισημαίνει τέσσερα σημεία και κάνει λόγο για κατασκευή ειδήσεων ενώ κάλεσε την Νέα Δημοκρατία να φέρει τα στοιχεία που έχει ή αλλιώς να ζητήσει συγγνώμη. Παράλληλα, αναφέρει για ακόμα μία φορά πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου και γι αυτό την ανακάλεσε.
«Θα μπορούσα όμως να αναρωτηθώ αν γνωρίζει κάποιος από τη Ν.Δ. πού κινούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που επί της εποχής τους σκορπούσαν τον τρόμο στην Ελλάδα χωρίς να ελέγχονται από πουθενά. Παραβιάσατε το Ν. 3907/11, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τώρα κάνετε μαθήματα ηθικής και ευθύνης», γράφει ο κ. Πανούσης ενώ κάνει λόγο για ψέματα και υποκρισία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Ολόκληρο το κείμενο:
Τέσσερα μπούμερανγκ και μια κούφια απειλή
Επί των υποθέσεων εργασίας του Εκπροσώπου Τύπου:
  1. Άκουσα την «είδηση», την οποία ασφαλώς γνώριζε η Ν.Δ. πριν από μένα και σχεδίαζε την πρόκληση πανικού σε βάρος της ηρεμίας του ελληνικού λαού, από τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Την ύπαρξη εγγράφου την έμαθα πολύ αργότερα όταν κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Το θέμα της προβοκάτσιας και ποιος κρύβεται από πίσω είναι θέμα ωρών να αποκαλυφθεί αφού ήδη οι «συνέταιροι» αλληλοκατηγορούνται.
  2. Επειδή δεν είμαι πολιτικός καριέρας θα ήθελα να μάθω από τους «κατασκευαστές ειδήσεων» από πού προκύπτει ότι γνώριζα το έγγραφο. Δηλώνω ότι το αγνοούσα και ως κίνηση και ως περιεχόμενο. Αν έχει στοιχεία ο νεόκοπος να τα φέρει αλλιώς να «σιωπήσει» ζητώντας και συγνώμη.
  3. Ανακάλεσα τη διαταγή διότι εξεδόθη παρατύπως και δίχως τη γνώση της ιεραρχίας. Μη συγχέεται το δελτίο τύπου για την Αμυγδαλέζα με έγγραφο που έχει ως τίτλο «Νέα πολιτική..». Η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου θα είναι σύντομα η αρμόδια για να λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις.
  4. Τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου τις υπογράφω ο ίδιος και όχι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας χωρίς έγκριση από Επιτελάρχη, Υπαρχηγό, Αρχηγό.
Ως προς τις συλλήψεις παρανόμων σας παραπέμπω στη συνέντευξή μου.
Δεν έχω συνηθίσει να παρακολουθώ τους ελεύθερους πολίτες. Η ασφάλεια έχει άλλο περιεχόμενο για μένα κι άλλο για όσους παραμένουν σε αντιλήψεις παλαιών εποχών.
Θα μπορούσα όμως να αναρωτηθώ αν γνωρίζει κάποιος από τη Ν.Δ. πού κινούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που επί της εποχής τους σκορπούσαν τον τρόμο στην Ελλάδα χωρίς να ελέγχονται από πουθενά.
Παραβιάσατε το Ν. 3907/11, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τώρα κάνετε μαθήματα ηθικής και ευθύνης.
Ως προς τις κρίσεις αξιωματικών δεν θέλω να υπενθυμίσω το σκοτεινό παρελθόν των κυβερνήσεων που δημιουργούσαν «δικό τους» στρατό και «δική τους» αστυνομία.
Μη φωνάζει τόσο πολύ ο ψεύτης και ο υποκριτής γιατί θα κουφαθεί ο ίδιος.
Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, όχι όπως κατά περίσταση και περίπτωση τον διαβάζουν και τον εφαρμόζουν μερικοί, αλλά όπως πράγματι ισχύουν σ’ ένα πολιτισμένο Κράτος Δικαίου.
Υ. Γ. Σας επισυνάπτω:
  • τις καταδικαστικές ΕυρΔΔΑ για τα «κέντρα φιλοξενίας» που είχατε δημιουργήσει
  • τις αιτηθείσες αποφάσεις 18/2, 21/2, 27/2
  • τα στοιχεία για τον αριθμό απελάσεων παράνομων μεταναστών που έχουν ανασταλεί διότι εσείς «απλώς παρανομούσατε».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου