Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τα 5 σημάδια που μας προειδοποιούν για εγκεφαλικό

Όσο κι αν επιμένουμε να πιστεύουμε πως το εγκεφαλικό χτυπά ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπόστατες αντιλήψεις μας και τονίζουν τη σημασία της αναγνώρισης των «συμπτωμάτων».


Τι ακριβώς όμως είναι το εγκεφαλικό; Ως «εγκεφαλικό επεισόδιο» χαρακτηρίζεται κάθε είδους βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει έχοντας ως αποτέλεσμα τα κύτταρα που τα κύτταρα τα οποία δεν παίρνουν οξυγόνο, να πεθαίνουν. Άνθρωποι που είχαν μια τέτοια εμπειρία έχουν κάνει λόγο για ένα μούδιασμα από τη μία μεριά του προσώπου τους που τους έκανε να υποψιαστούν πως κάτι πάει λάθος.
Στην πραγματικότητα όμως, τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν για το εγκεφαλικό είναι πολλά παραπάνω και καλό θα ήταν όλοι να ενημερωθούμε ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Αν αντιληφθείτε πως βιώνετε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τους δικούς σας και να μεταφερθείτε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.
Σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία
Μπερδεύετε τις λέξεις και δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια φράση χωρίς να κάνετε λάθος; Πανικοβάλλεστε και αδυνατείτε να μιλήσετε, βγάζοντας περίεργους ήχους; Πιθανώς το εγκεφαλικό σας χτυπά την πόρτα. Για να βεβαιωθείτε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, φέρτε στο μυαλό σας και προσπαθήστε να πείτε δυνατά μια γνωστή φράση ή μια παροιμία. Αν δεν τα καταφέρετε, σημαίνει πως το εγκεφαλικό είναι προ των πυλών.
Έντονη ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας
Συνήθως η ζαλάδα που προμηνύει εγκεφαλικό συνοδεύεται από δυσκολία στο περπάτημα και αίσθημα τρομερής κατάπτωσης.
Ξαφνικός πόνος στα άκρα, το κεφάλι ή το στήθος
Ο οξύς πονοκέφαλος είναι συνήθως σύμπτωμα εγκεφαλικού περισσότερο για τις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Ο πόνος στο στήθος είναι πιο σύνηθες, όπως και ο έντονος πόνος σε κάποιο χέρι ή πόδι που συνοδεύεται με μούδιασμα της μίας πλευράς του προσώπου.
Αδυναμία και παράλυση στα άκρα
Εκτός από πόνο, είναι πιθανό να αισθανθούμε ένα από τα χέρια ή τα πόδια μας να εξαντλούνται, να μουδιάζουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να παραλύουν. Μπορείτε να καταλάβετε αν πράγματι παθαίνετε εγκεφαλικό με το εξής απλό τεστ: Σηκώστε τα χέρια σας στην ευθεία του στήθους για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, αποτελεί σημάδι αδυναμίας των μυών και το τεστ βγαίνει… θετικό.
Δυσκολία στην όραση
Θολή, ή διπλή όραση, όπως και η απώλεια όρασης από το ένα μάτι ξαφνικά, αποτελούν ξεκάθαρο προμήνυμα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, από τη στιγμή που θα αισθανθούμε πως κάποιο από τα συμπτώματα αυτά μας χτυπά την πόρτα, έχουμε χρόνο να ενημερώσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο και να μεταφερθούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συνεπώς, επιβάλλεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου