Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δια χειρός Τσίπρα.. στη Βαλαβάνη οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Στην πρωτοφανή ενέργεια να αναθέσει τις αρμοδιότητες της (ημι-) ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη, προβαίνει η κυβέρνηση, «δια χειρός» του ιδίου του πρωθυπουργού.

Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και εξαγγελίες (εντός και εκτός συνόρων) και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που περιείχε το email Βαρουφάκη προς τους δανειστές, ο πρωθυπουργός, με μία απλή απόφαση που υπέγραψε, ουσιαστικά επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία και ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, της οποίας ως τώρα η κυβέρνηση είχε την εποπτεία, αλλά όχι τον απόλυτο έλεγχο!

Αν και η απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη αριθμό ΦΕΚ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει τελικώς την τελευταία στιγμή, προφυλάσσοντας τις αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ, Κατερίνας Σαββαΐδου, προκειμένου να μην έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.
Το protothema.gr ρώτησε, μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αν καταργεί η κυβέρνηση την αυτονομία της ΓΓΔΕ και εκείνο, έδειξε πλήρη άγνοια.
apofasi1-570
apofasi-570
apofasi2-570
apofasi3-570
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, με την απόφαση που υπέγραψε, φρόντισε να αναθέσει στην κυρία Βαλαβάνη την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ, απαλείφοντας επιμελώς την πρόβλεψη που υπήρχε στην προηγούμενη απόφαση Σαμαρά για τις αρμοδιότητες Μαυραγάνη (13/11/2014) και η οποία όριζε πως η ανάθεση γίνεται με την «επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».
Αντιθέτως, για μία υπηρεσία όπως το ΣΔΟΕ, η ίδια απόφαση του πρωθυπουργού προβλέπει ότι η ανάθεση της αρμοδιότητος στην κυρία Βαλαβάνη γίνεται «με την επιφύλαξη της απόφασης Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη».
Το νομικό πρόβλημα είναι ότι οι αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ έχουν οριστεί με νόμο και άρα δεν μπορεί να αλλάζουν με απλή απόφαση. Ωστόσο, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή, ότι θα στραφεί κατά τον «αυτόνομων οντοτήτων» που έχουν δημιουργηθεί στο δημόσιο, στα χρόνια του Μνημονίου.
Μάλιστα, στην ίδια απόφαση ορίζονται και αναλυτικά οι αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ που εκχωρούνται στην κυρία Βαλαβάνη, όπως για παράδειγμα η νομοθετική πρωτοβουλία από κοινού με τον υπουργό, η πρόταση για έκδοση διαταγμάτων ή η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, η αποδοχή γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η επιλογή και οι προαγωγές προσωπικού της υπηρεσίας και πολλά άλλα.
Σε ανάλογη περίπτωση, πάντως, η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ, στην περίπτωση της απομάκρυνσης Θεοχάρη, είχε προκαλέσει «σεισμό» στις Βρυξέλλες, που διατάραξε βαθιά τις σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, η απόφαση που υπέγραψε στις 16 Φεβρουαρίου 2015 ο πρωθυπουργός, για την «ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη», ορίζει ότι:
«Στην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη αναθέτουμε την άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:
1. Από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (…) του Αυτοτελούς Τμήματος Στρατηγικής (…) του Αυτοτελούς Τμήματος Ασφαλείας, του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (…).
2. Της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και των υπαγομένων σε αυτήν υπηρεσιών.
3. Της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (…).
4. Της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και των υπαγομένων σε αυτήν υπηρεσιών, με την επιφύλαξη της απόφασης Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη.
5. Της εποπτείας των παρακάτω νομικών προσώπων:
α) (…..)
β) (…..)
γ) (…..)
δ) (…..)
ε) της Ελληνικό ΑΕ
στ) της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου
ζ) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου