Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Σαμαράς: Δεν εγκαταλείπω το τιμόνι της ΝΔ – Ντόρα: Παραιτήσου. Τραυματισμένος θα βγει ο Σαμαράς. 16 βουλευτές του λένε ΟΧΙ

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο εσωτερικό του κόμματος, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ της ΝΔ, την Πέμπτη.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες και δελφίνους προκαλώντας τους: «Όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αν και είπε ότι σκέφτηκε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου ανέφερε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει εσωστρέφεια, αλλά ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.
Προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων.
Μεταξύ αυτών, η δημιουργία άτυπου δεκαπενταμελούς συμβουλίου, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά στον πρόεδρο, θα συνέρχεται τακτικά και θα θεσμοθετήσει το επόμενο τακτικό συνέδριο.
Θα συμμετέχουν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα και στην ΚΟ, δηλαδή οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο γραμματέας της ΚΟ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του κόμματος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Θα συμμετέχουν και τρεις βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ, στην επόμενη σύγκλησή της. Θα συμμετέχουν και δύο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και δύο σύμβουλοι του προέδρου.
Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, είχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε σε ένα σημείο ότι η βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά.

Ντόρα: Παραιτήσου και πάμε σε έκτακτο συνέδριο
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε ευθέως την παραίτηση Σαμαρά και διαξαγωγή έκτακτου συνερδρίου προκειμένου να εκλεγεί νέος αρχηγός. «Όποτε έχαναν οι πρόεδροι της ΝΔ, παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.Σημείωσε ότι η σημερινή ΝΔ δεν έχει στίγμα, δεν είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς. «Να επαναπροσδιορίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό μας, το ιδεολογικό στίγμα και τη στρατηγική μας» πρόσθεσε.

Ο Μάκης Βορίδης, τάχθηκε υπέρ της άποψης του κ. Σαμαρά και μίλησε για δημιουργικό διάλογο.
«Ναι» στην εξεταστική για το μνημόνιο
Ο Νικήτας Κακλαμάνης –όπως και η κυρία Μπακογιάννη – ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης. Είπε μάλιστα «ναι» στην εξεταστική για το μνημόνιο.
Εκλογές το Πάσχα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το Πάσχα θα έχουμε εκλογές και υπεραμύνθηκε της δεξιάς στροφής της ΝΔ.
Απάντηση σε Μπακογιάννη
Η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στην κ. Μπακογιάννη, είπε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ που έχασαν τις εκλογές, «φωτογραφίζοντας» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ, του είπε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο.
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε ανοιχτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να ξαδιατυπώσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ και να παραπέμψει -αν κρίνει- στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία. Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δεν θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα.
Γεράσιμος  Γιακουμάτος: Νεκροθάφτες παραπληροφοορητές που τροφοδοτούσαν τα μίντια με παραπολιτικά περί λαϊκής δεξιάς. Ποιοι φωνάζουν; Όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς; Όποιος θέλει για αρχηγός, εδώ είμαστε αλλά μόκο! Ποιοι στα έντυπα μοστράρουν ως αρχηγοί της δεκάρας; Όχι στις προσωπικές στρατηγικές, ναι στην εθνική συνδιάσκεψη. Ο Σαμαράς κράτησε τη χώρα όρθια
Μάριος Σαλμάς: Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει  παράδοση στις διαδικασίες ανασυγκρότησης μετά από ήττα.
Κύριε πρόεδρε να αφουγκραστείτε την βάση και να πράξετε αναλόγως προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το έκτακτο συνέδριο θεωρώ ότι πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο.
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η ΝΔ όπως είναι σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, έχοντας χάσει με 8,5 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της άκρας Αριστεράς όπως έλεγαν κάποιοι, διαθέτοντας τη μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα από το 1974, χωρίς να έχει διατυπώσει ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να έχει δρομολογήσει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες, χωρίς να έχει συνομιλήσει με τη βάση της, μπορεί να πείσει κανέναν; Πήραμε διαζύγιο από τη μεσαία τάξη, κάποιοι νεοφώτιστοι υπερασπίστηκαν με ακραίο τρόπο τα έκτακτα μνημονιακά μέτρα.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Μεταρρυθμιστική κόπωση μετά τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε όλη την αντιμνημονιακή ψήφο και υπάρχει ανάγκη η ΝΔ να επιστρέψει στο κοινωνικό κέντρο. Όχι μικροπολιτικά παιχνίδια, πάμε όλοι μαζί, όχι στην εσωστρέφεια, ούτε λεπτό για χάσιμο.
Κώστας Τασούλας: Από το 2010 κυβερνάει η πραγματικότητα, η οποία συγκρούεται με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα. Η πραγματικότητα δεν θα εξιχνιαστεί με έκτακτο συνέδριο. Έχουμε θέμα ηγεσίας, αλλά στη χώρα, όχι στην παράταξη.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Λάθος ανάγνωση σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι λάθος να εκκινούμε από τη βάση του να θεωρούμε πως η λαϊκίστικη πολιτική είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Άννα Καραμανλη: Έζησα κύριε Πρόεδρε, όπως και άλλοι συνάδελφοι την εμπειρία του Βουλευτή – τρίτης κατηγορίας.
• Κάθε πότε μαζευόταν η Κ.Ο. του κόμματος, και πότε ήρθε ένας υπουργός πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πριν την κατάθεση κάποιου σοβαρού νομοσχεδίου να μιλήσει μαζί μας, να μας πει και να του πούμε την άποψή μας, να γίνει εσωκομματικός διάλογος;  Εδώ στην περίφημη νύχτα που έγινε βούκινο η αντίδρασή μου στον ΕΝΦΙΑ – όχι από εμένα } όπως πολύ καλά ξέρετε – ο υπουργός είχε στείλει έναν συνεργάτη του. Τόσο σοβαρά μας λαμβάνετε υπ’όψιν.
• Δε σας κρύβω ότι αυτή την τριετία εγώ προσωπικά εισέπραξα ότι οι βουλευτές ήμασταν κάτι σαν «αναγκαίο κακό». Μόλις έφευγε το «αναγκαίο» έμενε σκέτο το «κακό», ο μπελάς…..
• Ήμασταν τα καλά παιδιά όταν σηκώναμε και ψηφίζαμε όλα τα νομοσχέδια και αμέσως μετά βρισκόμασταν ξανά στο περιθώριο. Όχι όλοι βεβαίως…..
• Συνάδελφοι που είστε εδώ όπως και άλλοι που πέρασαν από υπουργικά γραφεία αλλά δεν εκλέχτηκαν σε αυτή τη Βουλή, μας οφείλετε μια εξήγηση. Κάποιοι από εσάς ασκείτε κριτική και μάλιστα σκληρή κριτική, θα σας ρωτήσω γιατί δεν την ασκήσατε τότε που έπρεπε, εκεί που έπρεπε, κι ας πληρώνατε το πολιτικό τίμημα.  Ο υπουργικός θώκος ήταν σημαντικότερος; Δεν θέλατε να δυσαρεστήσετε τον πρωθυπουργό; Το έκανε ο συνάδελφος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Διαφώνησε και παραιτήθηκε…  Αυτό το σέβομαι.
• Δεν καταλάβαμε το μήνυμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2012, το 19%, το προσπεράσαμε σαν να μην έγινε ποτέ. Δεν συγκαλέσαμε τα όργανα ούτε καν μετά την ήττα στις ευρωεκλογές. Ούτε καταλάβαμε γιατί μέσα σε τέσσερα χρόνια, απέναντί μας το 4% γινόταν 17% και μετά 28% και τώρα 36%. Και δεν είναι σοβαρή απάντηση η θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Όχι γιατί αποκλείω να είναι μια πολιτική παρένθεση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε άλλο, είναι πολύ πιθανό έτσι όπως πορεύονται, αλλά γιατί αποκλείω να μας καλέσει ο κόσμος να κυβερνήσουμε ξανά, για να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας καταψήφισε.
• Όλοι θα σκύψουμε πρώτα το κεφάλι αναλογιζόμενοι τα λάθη μας και μετά θα κοιτάξουμε προς τα πάνω. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιτάμε αφ υψηλού!
Γιώργος Βλάχος: Γιατί δεν έκανες ντιμπέιτ, γιατί όχι ανοιχτή συγκέντρωση, ενοχλητικές φωνές. Σύγκληση όλων των οργάνων.
Θεόδωρος Καράογλου: Κακό το αποτέλεσμα, να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης, τα μαχαίρια στη θήκη, ο εχθρός είναι απέναντι.
Μάξιμος Χαρακόπουλος:  Έγιναν πολλά στη διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Να γίνει έκτακτο συνέδριο.
Κώστας Σκρέκας: Με αυτά τα δεδομένα, ικανοποιητικό το αποτέλεσμα.
Κώστας Τσίαρας: Αλλαγή εποχής. Να πάμε σε έκτακτο συνέδριο
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Εκλογικά χάσαμε, πολιτικά όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου