Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

«ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ» Σκέψεις με βάση τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης για τα προβλήματα των εργαζομένων

Αντικειμενικά, στην επαρχία μακριά από τα αστικά κέντρα, η κομματική δουλειά ενός προλεταριακού κόμματος και πόσο μάλλον ενός επαναστατικού εργατικού κόμματος, όπως είναι το ΚΚΕ, έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι συνήθως απουσιάζουν (ή είναι πολύ λίγοι) οι χώροι δουλειάς που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Κύμης, όπου υπάρχει ένα μόλις εργοστάσιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Είναι η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» που παραμένει εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο μπορεί να παράξει αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα και ειδικές στολές αντιμετώπισης χημικού, βιολογικού πολέμου. Εχει περίπου 50 εργαζόμενους. Αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν δεν τους αναπλήρωσαν ποτέ. Ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι από το 2013, ενώ υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε έναν αριθμό εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επίσχεσης εργασίας που βρισκόντουσαν το προηγούμενο διάστημα, διότι ήταν για πολλούς μήνες απλήρωτοι.
Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου
Το ΚΚΕ σταθερά όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τα αιτήματά τους με πλήθος παρεμβάσεων στη Βουλή, στις κυβερνήσεις και στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και τη σταθερή προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων, απαιτεί την άμεση λειτουργία του εργοστασίου. Στην περιοδεία που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα η Κομματική Οργάνωση, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, τονίστηκε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση ασφάλιση των εργαζομένων και υπογραμμίστηκε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του εργοστασίου.
Αίτημα των εργαζομένων της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης» είναι να περάσει το εργοστάσιο στην ευθύνη του υπουργείου Αμυνας και να αρχίσει άμεσα η λειτουργία του. Η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» έχει τις δυνατότητες να γίνει σημαντική μονάδα στον κλάδο της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας. Βρίσκεται, επίσης, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και θα μπορούσε να δώσει μια «ανάταση» στην περιοχή, αφού αν έμπαινε σε κανονική λειτουργία θα χρειαζόταν άμεσα προσλήψεις.
Μαζική παραγγελία έχει να πάρει ουσιαστικά από το 2007. Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Η υποβάθμισή της έχει να κάνει με την πολιτική της ΕΕ που ουσιαστικά επιβάλλει στη χώρα μας εξάρτηση της αμυντικής της βιομηχανίας από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. Ετσι οι ανάγκες σε υλικά που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας καλύπτονται από ιδιωτικά συμφέροντα, εγχώρια και ξένα... Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η απαξίωση της συγκεκριμένης μονάδας.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του βουλευτή Εύβοιας των ΑΝΕΛ στους ίδιους ότι το εργοστάσιο θα ξαναλειτουργήσει οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χαράξουν το δικό τους δρόμο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους. Αλλωστε, η νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ για επέκταση του μνημονίου από μόνη της υποδηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση, όσο και καλή να είναι στα προπαγανδιστικά της τρικ, δεν πρέπει να έχει την ανοχή των εργαζομένων. Σε αυτόν το δρόμο που μπορούν και πρέπει να χαράξουν οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης», η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ είναι έτοιμη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, στη χάραξη αλλά και στην προσπέλασή του.
Αγώνες που μπορούν να «φωτίζουν» τον πραγματικό αντίπαλο
Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο τους εργαζόμενους της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης». Πρέπει να κατανοηθεί βαθιά ότι δεν αφορά μόνο τους 50 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αφορά τα λαϊκά στρώματα όλης της περιοχής. Εξάλλου, η άμυνα της χώρας είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ένας ακόμη «χώρος» για μπίζνες. Αλλωστε, όταν μπαίνει ο «ιδιώτης» στη μέση συνεπάγεται ότι πρέπει να βγαίνει και το απαραίτητο κέρδος. Κέρδος στις πλάτες ποιων όμως; Των φορολογουμένων. Για παράδειγμα, όταν στρατεύεται ένας νέος οι προμήθειες σε υλικό από το κράτος είναι οι λιγότερες δυνατές. Ενα μπλουζάκι, ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα ζευγάρι αρβύλες κ.λπ. Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας - και άλλων αντίστοιχων - θα μπορούσε να λύσει τέτοια προβλήματα εξοπλισμού των νέων στρατευμένων. Τώρα οι λαϊκές οικογένειες είναι αναγκασμένες να μπαίνουν σε ένα σημαντικό έξοδο όταν στρατεύονται τα παιδιά τους, την ίδια ώρα που δαπανώνται τεράστια ποσά για τις «ανάγκες» της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.
Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η λειτουργία αυτής της μονάδας που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό που τόσα χρόνια δεν αξιοποιείται, θα ήταν ένας οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή.
Σαν επίλογο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα από τέτοιους αγώνες και στην επαρχία, μπορεί να βρίσκει και σε τέτοιες περιοχές «πατήματα» η ανάδειξη της αναγκαιότητας για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορεί να γίνεται πιο καθαρό σε εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι η πολιτική που τα χτυπά υπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να γίνεται πιο καθαρό ότι αυτός είναι ο πραγματικός κοινός τους αντίπαλος, επομένως η πάλη τους πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ίδια την καπιταλιστική παραγωγή που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους.
ΠΗΓΉ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κώστας ΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου