Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Πρωτοφανής πρόκληση: Οι Τούρκοι στήνουν πεδίο βολής στη μέση του Αιγαίου

Picture 0 for Πρωτοφανής πρόκληση: Οι Τούρκοι στήνουν πεδίο βολής στη μέση του ΑιγαίουΈντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική αγγελία για δέσμευση, από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστιας περιοχής του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο.
 
Aγγελία (NOTAM) με την οποία επιχειρούν να δεσμεύσουν από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο, εξέδωσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή ενέργεια κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή, στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ' ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, όπως την τουρκική, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ. Αργά την Κυριακή το βράδυ επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία επιχειρεί να παραβιάσει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, καθώς η επιχειρούμενη χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο, θέλοντας να εγκαταστήσει ένα μόνιμο πεδίο βολής, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Η τουρκική ενέργεια, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι είναι «προκλητική και παράνομη», ενώ χαρακτηρίζεται και «επικίνδυνη», καθώς έρχεται μία μόλις μέρα μετά την συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας για επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη
ς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου