Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Ξέχασε» τις ασφαλιστικές εισφορές του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας


Συνέβη το 1999 και για πέντε χρόνια, όταν ο Πέδρο Πάσους Κοέλιο ήταν ελεύθερος επαγγελματίας. Σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν το γνώριζε. Πως είναι δυνατόν, αναρωτιούνται οι συμπατριώτες του. Η αντοπολίτευση ζητά εξηγήσεις.
Η είδηση κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στην Πορτογαλία σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο δεν κατέβαλε κοινωνικές εισφορές ανάμεσα στο 1999 και το 2004, όταν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και θα έπρεπε να τις καταβάλει ο ίδιος στα δημόσια ταμεία. Μόνο τις τελευταίες μέρες ρύθμισε τα χρέη του. Κάποιος δημοσιογράφος του ζήτησε να τοποθετηθεί. Ο πορτογάλος πρωθυπουργός παραδέχθηκε μεν το λάθος του, αλλά έριξε την ευθύνη στο κακά οργανωμένο κοινωνικό σύστημα της χώρας του.

«Δεν το γνώριζα»
Δηλώνει ότι δεν το ήξερε και δεν ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές
«Δεν γνώριζα ότι ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω», είπε. «Θα έπρεπε βέβαια να ενημερωθώ σχετικά, αλλά θα μπορούσαν να με είχαν προειδοποιήσει και οι αρχές ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά δεν το έκαναν. Δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να παρακάμψω τις υποχρεώσεις μου, αλλά νόμισα ότι οι κοινωνικές εισφορές δίδονται σε εθελούσια βάση», ανέφερε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.
Η «ομολογία» Κοέλιο φούντωσε ακόμη περισσότερο το δημόσιο διάλογο. Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση ελέγχει πολύ αυστηρά ιδιώτες και επιχειρηματίες έτσι ώστε να είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από την εφορία και την κοινωνική ασφάλιση. «Πώς είναι δυνατόν να μην ήξερε ότι πρέπει να καταβάλει κοινωνικές εισφορές;», διερωτάται κάποιος Πορτογάλος. «Από όσο ξέρω στην Πορτογαλία ισχύει μια πολύ απλή αρχή. Όποιος εργάζεται πρέπει να καταβάλει εισφορές στα κοινωνικά».
Για δεύτερη φορά

Όλως εξαιρέτως η συντηρητική κυβέρνηση Κοέλιο προσπάθησε σοβαρά ώστε αυτή η αρχή να μην μείνει μόνο στα χαρτιά. Πήρε σειρά μέτρων για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και μάλιστα με επιτυχία. Πέρυσι γέμισαν τα κρατικά ταμεία με πάνω από 5 δις ευρώ, αριθμός ρεκόρ. Ο οικονομικός έλεγχος πολιτών, επιχειρηματιών και θεσμών πήρε τέτοιες διαστάσεις που προκάλεσε την ανησυχία των Πορτογάλων. Κακές γλώσσες κάνουν ήδη λόγο για ένα κράτος παρακολουθήσεων.
Για τον Πέδρο Πάσους Κοέλιο είναι πάντως η δεύτερη φορά που θα πρέπει να υπερασπιστεί επαγγελματικές επιλογές. Πέρυσι το όνομά του αναμείχθηκε σε μια υπόθεση διαφθοράς που πηγαίνει πίσω στο 1999. Τότε φέρεται να χρησιμοποίησε τις πολιτικές τους διασυνδέσεις για κάποιον επιχειρηματία, το όνομά του οποίου βρίσκονταν σε μισθολογικό κατάλογο. Αποδείξεις ωστόσο δεν βρέθηκαν. Η πορτογαλική αντιπολίτευση από την πλευρά της πάντως καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου