Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Δεν βάζει κόκκινες γραμμές πουθενά ο Παπαδήμος


"Εντύπωση" προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού  Λ. Παπαδήμου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με  τους κοινωνικούς εταίρους, (των προέδρων της ΓΣΕΕ και ΣΕΒ) όπου συζητήθηκα τα εργασιακά.
Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα ζητήματα των μισθών των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων,
του ασφαλιστικού και των εισφορών. Βέβαια δεν ξεκαθάρισε αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα που θέτει η Τρόικα.
Επιλέγοντας το δόγμα του σοκ  ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να πείσει τους πολίτες να δεχθούν νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα, δήλωσε  «Χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση τόνισε από την πλευρά του ότι δεν διαπραγματεύεται την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε επιπλέον ότι η ΓΣΕΕ δεν θα συναινέσει σε κανένα από τα ζητήματα που θέτει η τρόικα και στα οποία ψάχνει συμφωνία η κυβέρνηση.  Αντίθετες στην κατάργηση της ΕΣΣΕ είναι και οι εργοδοτικές οργανώσεις (οι οποίες αυτό που κυρίως του ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων) αλλα τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του «παγώματος» αυξήσεων για 3 χρόνια.
"Εντύπωση" επίσης προκαλεί η στήριξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου. Ο Δ. Δασκαλόπουλος  εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «έχει αναλάβει αποστολή εθνικής σωτηρίας και θα πετύχει μόνο αν εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που τη φθείρουν». 
Σχετικά με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων ο ίδιος δήλωσε πως «Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την ωριμότητα να συζητήσουν για μια εθνική συμφωνία. Για τον κατώτατο μισθό πιστεύουμε ότι μπορεί να μη θιγεί αλλά στη δύσκολη αυτή περίοδο πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας, έτσι ώστε η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση να ευνοηθούν».
Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε πως δεν αρκούν μερικές επίσημες υπογραφές. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Η υπογραφή μας δεν αποτελεί πια εγγύηση για τους εταίρους και δανειστές μας-γιατί, εδώ και δύο χρόνια, αθετούμε συστηματικά τις δεσμεύσεις μας, ακόμα και τους νόμους που ψηφίζουμε. Επιβάλλονται φόροι, χαράτσια, περικοπές, αδιέξοδες θυσίες στο σύνολο των πολιτών, ενώ αναβάλλονται οι ουσιαστικές αλλαγές που θίγουν το χρεοκοπημένο κράτος των κομματικών- συντεχνιακών πελατών»
Ο Δ. Δασκαλόπουλος πρότεινε μάλιστα  έξι μέτρα που, όπως είπε, θα πείσουν τις αγορές και τους εταίρους. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται η  ψήφιση νόμου συνταγματικής ισχύος για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, ο καθορισμός πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ, η ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας, η θεμελίωση της ριζικής αναμόρφωσης και απλοποίησης του φορολογικού μας συστήματος, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής,η άρση των εμποδίων που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση και η άμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
Σχετικά με τις "κόκκινες γραμμές"  ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τον οποίο επίσης συναντήθηκε σήμερα ο κ. Παπαδήμος, τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».
 Όσο  για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.Ο ίδιος επέμενε όμως στις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ρύθμιση που όπως είπε δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου