Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μπλακ άουτ στην Υγεία

Τετραήμερο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα οι γιατροί όλης της χώρας. Στο πόδι και οι γιατροί του ΙΚΑ αλλά και οι νοσοκομειακοί. Κατεβάζουν ρολά σήμερα και αύριο τα φαρμακεία για τη μείωση του ποσοστού κέρδους.


Τις κινητοποιήσεις των γιατρών «πυροδοτούν» τρεις πρόσφατες παρεμβάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών και την πλήρη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος
Χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη μένουν την πρώτη εβδομάδα του χρόνου εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Οι γιατροί όλης της χώρας απεργούν έως και την Πέμπτη. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ. Μετ΄ εμποδίων παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και στο ΕΣΥ. Οι νοσοκομειακοί απέχουν έως και την Πέμπτη από τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.
Ακόμη κι όσοι ασφαλισμένοι ξεπεράσουν τα παραπάνω εμπόδια και εξασφαλίσουν ιατρική συνταγή, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την εκτέλεσή της. Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας δεν χορηγούν πλέον φάρμακα με πίστωση σε κανένα Ταμείο, ενώ σήμερα και αύριο κατεβάζουν ρολά, αφήνοντας ελάχιστα διημερεύοντα και εφημερεύοντα φαρμακεία.
Τις κινητοποιήσεις «πυροδοτούν» τρεις πρόσφατες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας: Η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος καλύπτει 9,5 εκατ. ασφαλισμένους των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ. Η κλιμακωτή μείωση (1,5% + 1,5%) του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Η πλήρης απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) θεωρεί θνησιγενές το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ. Καλεί τους γιατρούς όλης της χώρας να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντους τους όρους συνεργασίας των δύο πλευρών (αμοιβή 6,48 ευρώ ανά επίσκεψη). Ανάλογη θέση εκφράζει και το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκτιμώντας ότι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι βρίσκονται παντελώς ανασφάλιστοι από την 1η Ιανουαρίου 2012!
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) προτείνει να ανασταλεί για τέσσερις μήνες η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, μέχρις ότου διευθετηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Εκκρεμούν οι συμβάσεις
Δεν έχουν υπογράψει τα διαγνωστικά κέντρα
Χωρίς συμβάσεις με εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα παραμένει ο ΕΟΠΥΥ.
Αυτό καταγγέλλει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), επισημαίνοντας ότι, μέχρι στιγμής, κανένας εργαστηριακός φορέας δεν έχει υπογράψει κανένα σχέδιο σύμβασης.
Οι φορείς -σημειώνει- έχουν διαβουλευθεί με τον διοικητή του Οργανισμού κ. Γεράσιμο Βουδούρη. Υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης απόψεων, αλλά εκκρεμούν και σημεία σημαντικά, που χρήζουν περαιτέρω διαβούλευσης και αποσαφήνισης: «Συνεπώς, δεν υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι δεχόμενοι τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά πολυϊατρεία να γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται και συμβάλλεται»...
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου