Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Συντονισμένη δράση για να βρεθούν οι… «κυνηγοί χαλκού»


 Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Έλενα Βάκα κατέθεσε στην Εισαγγελία Χαλκίδας, μήνυση κατ’ αγνώστων για κλοπή και φθορά δημόσιας περιουσίας.
Το καθεστώς της εντεινόμενης ανέχειας, σε συνδυασμό με την τιμή του χαλκού
που έχει ανεβεί κατακόρυφα, κάνοντάς τον περιζήτητο από τους πωλητές σκραπ, έχει οδηγήσει κάποιους στην προμήθεια του μετάλλου με κάθε μέσο. Αποτέλεσμα, οι κλοπές χαλκού να έχουν εξελιχθεί σε μπίζνα και μάστιγα για τη χώρα και την περιοχή μας. Το τελευταίο διάστημα, στο στόχαστρο των επιτήδειων έχουν μπει τα καλώδια και οι μετασχηματιστές των δικτύων ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΧ, στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού.

Οι κλοπές αυτές έχουν πάρει διαστάσεις.
Με φθορές για τη δημόσια και δημοτική περιουσία, με οικονομικά κόστη για την αντικατάσταση των κλαπέντων και με τη δημιουργία επισφαλών συνθηκών για πιθανή πρόκληση ατυχήματος. Παράλληλα δε, προκαλούν και αντιδράσεις λόγω της διακοπής της υδροδότησης των περιοχών που πέφτουν θύματα της δράσης των επιτήδειων κυνηγών χαλκού.
Τα πολλαπλά κρούσματα κλοπών καλωδίων (γεμάτα χαλκό μέσα από το πλαστικό περίβλημά τους) και μετασχηματιστών (με τον χάλκινο πυρήνα) που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΧ, οδήγησαν ήδη την πρόεδρό της, Έλενα Βάκα να καταθέσει στην Εισαγγελία Χαλκίδας, μήνυση κατ’ αγνώστων για κλοπή και φθορά δημόσιας περιουσίας.
Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Έλενα Βάκα κάλεσε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη, 3 Ιανουαρίου) το πρωί στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης.
Στη σύσκεψη μετείχαν:

- ο αντιδήμαρχος Διοίκησης & Οικονομίας, Κώστας Ρουσόπουλος (εκπροσωπώντας το δήμαρχο Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη),
- ο αντιδήμαρχος Ληλαντίων, Δημήτρης Σέρρας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικού, Μαρίνος Καβουκίδης
- ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπαντούνας (εκπροσωπώντας τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά),
- ο διευθυντής της ΔΕΗ Χαλκίδας, Βαγγέλης Πιτσινής, συνοδευόμενος από τους υπεύθυνους μηχανικούς της, Αιμίλιο Λάμπρου και Θωμά Βουζαρανίδη και
- ο αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας, Μανώλης Γρηγοράκης, πλαισιωμένος από τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, Σπύρο Βαρσαμά και τον αρμόδιο υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, Βαγγέλη Φλεβάρη.
Από πλευράς ΔΕΥΑΧ, πέραν της προέδρου, το «παρών» έδωσαν ο γενικός διευθυντής, Μπάμπης Μανιάτης και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Νίκος Παλαιολόγος.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε ο συντονισμός και η από κοινού δράση όλων των συναρμοδίων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.Συγκεκριμένα, οργανώθηκε σχέδιο συνεχούς επικοινωνίας και συντονισμού δράσης, για:

- την περιφρούρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων,
- την άμεση αποκατάσταση κάθε πιθανής ζημιάς,
- την εύρεση και τιμωρία των δραστών και
- τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε πιθανούς κλεπταποδόχους.
Ενώ για την ανάδειξη του προβλήματος, θα υπάρξουν αναφορές και οχλήσεις, έτσι ώστε να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου