Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στο Εθνικό Συμβουλίο του ΠΑΣΟΚ το θέμα της εκλογής του προέδρου

Στις 14 και 15 Ιανουαρίου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ παραπέμπεται το θέμα της εκλογής του προέδρου του κόμματος.
Αν στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασιστεί ότι η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει μετά από τις εθνικές εκλογές, το Σώμα θα αποφασίσει και την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού.
Αν στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασιστεί η εκλογή προέδρου του Κινήματος πριν τις εκλογές τότε ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της εισήγησης θα γίνει από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη και από τον γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχο με τη βοήθεια του Πολιτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων της ΚΟ, ώστε, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, να αποτυπωθούν και να συντεθούν ολοκληρωμένα οι απόψεις εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του κόμματος ούτε για πρωθυπουργός. Παράλληλα o ίδιος πρότεινε μια μεταβατική διαρχία δηλαδή η εκλογή του προέδρου να γίνει μετά τις εκλογές και να παραμείνει ο ίδιος στην προεδρία έως τότε, με παράλληλη ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η συνεδρίαση του οργάνου ξανά στις 12 Ιανουαρίου οπότε θα γίνει και η εισήγηση για την πορεία του κόμματος ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών και της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην πρόταση για σύντομες διαδικασίες εκλογής τόνισε ότι είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και ειδικά πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Κάνοντας λόγο μάλιστα για τα συν και τα πλην της εκλογής προέδρου πριν ή μετά τις εκλογές τόνισε ότι «θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση» και  ότι  «Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου»
Υπέρ των σύντομων διαδικασιών τάχθηκαν οι κ.κ. Ν.Σαλαγιάννης, Κ.Πανταζής και ο κ. Γ.Παναγιωτακόπουλος και οι κυρίες Σ.Ράπτη και Τ.Αντωνίου οι οποίοι τόνισαν ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης δήλωσε από την πλευρά του «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ούτε αναθέματα, ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης παραδέχτηκε την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων. Τόνισε όμως ότι υπήρξε κοινή θέση για ολόπλευρη συμβολή στην προσπάθεια της παράταξης για τον εκλογικό αγώνα, την ανάδειξη των πεπραγμένων της διετούς κυβέρνησης και την αξιολόγηση του έργου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου