Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Σάλος από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και επιβολή τεκμηρίων φορολόγησης καθώς οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι η ανταγωνιστικότητά τους βάλλεται περαιτέρω με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

 
ΓΕΝΟΠ

Έντονη είναι και η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που υποστηρίζει ότι ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη». Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για χαριστική βολή στους καταναλωτές, ενώ σημειώνει ότι η εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, για κατάργηση της έκπτωσης που έχουν από το 1945 οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης στο τιμολόγιο του ρεύματος αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού της κοινωνίας. 
 
ΕΒΙΚΕΝ

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σημειώνει ότι οι νέες αυξήσεις, αφενός δίνουν καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία και αφετέρου θα ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος τονίζει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος, για ακόμα μία φορά, αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων, αυξάνοντας άκριτα το κόστος ενέργειας, συμπαρασύροντας έτσι ανάλογα το κόστος παραγωγής τους.

ΕΣΕΕ
«'H αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ, είναι  τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», δηλώνει ο πρόεδρος της  Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι «ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι ο εφιάλτης των αυξήσεων και των  επιβαρύνσεων.» Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι «θα ήταν προτιμότερο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να αλλάζει τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ να αλλάξει οικονομική πολιτική, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».
 
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογραμμίζει ότι η νέα χρονιά μπαίνει με τις χειρότερες προοπτικές και προσθέτει: «Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίων και αδίκων, την επιβολή των νέων εξαντλητικών τεκμηρίων αλλά και τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, θα δώσουν την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Οι φορολογούμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, και το αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών της κυβέρνησης θα είναι η αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις και η εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου που ήδη βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Το ΕΒΕΑ καλεί την  κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να κατανοήσει επιτέλους ότι με τις οριζόντιες αυτές πολιτικές, όπως άλλωστε συνέβη και τα τελευταία δυο χρόνια, δεν θα πετύχει τον στόχο της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στην κατάρτιση ενός νέου, δίκαιου φορολογικού συστήματος, στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ταυτόχρονα, στην προώθηση όλων εκείνων των αναγκαίων αναπτυξιακών δράσεων που θα δώσουν ένα τέλος στην βαθειά ύφεση που πλήττει την Ελληνική Οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου