Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται η πρώτη... βροχή του 2012

Πρεμιέρα με μια εντυπωσιακή, φωτεινή βροχή κάνει το 2012. Την τρίτη νύχτα της νέας χρονιάς, στις 3 Ιανουαρίου του 2012 θα κορυφωθεί η βροχή διαττόντων αστεριών, των Τερτατίδων.
Αν και το 2011 ήταν μια χρονιά πλούσια σε τέτοιου είδους...
βροχές, συχνά το φαινόμενο συνέπιπτε με την πανσέληνο κι έτσι δεν ήταν καλά ορατό. Στην πρώτη βροχή αστεριών της νέας χρονιάς, όμως, το φεγγάρι θα είναι στη φάση που μικραίνει, με αποτέλεσμα να “αβαντάρει” το θέαμα των αστεριών.
Οι Τερτατίδες θα διαρκέσουν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου αλλά τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιανουαρίου θα φτάσουν στη μέγιστη συχνότητα πτώσης. Η συχνότητα μπορεί να φθάσει τα 80 έως 100 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 40 έως 42 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Το φαινόμενο, μάλιστα, δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο του ουρανού αλλά θα πέσει σαν πέπλο σε ολόκληρο το ουράνιο στερέωμα.
Οι Τερτατίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό Quadrans Muralis ή, επί το ελληνικόν, Επιτοίχιος Τετράς, ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο που σήμερα πια δεν υπάρχει. Τους μετεωρίτες “βάφτισε” το 1795 ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου