Κυριακή 30 Μαΐου 2010

O μύκητας verticillium (βερτιτσίλιο) προσβάλει τις ελιές στην γειτονική Μαγνησία


O «μύκητας verticillium (βερτιτσίλιο)», εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς πλήττει τα ελαιόδεντρα και τα εδάφη της Μαγνησίας. Ήδη έχει καταστραφεί το 40% του φυτικού κεφαλαίου που ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, μέχρι σήμερα έχουν καταστραφή ολοσχερώς   173.000 δέντρα !! Ο μύκητας είχε εμφανιστεί το 2005 στην Σμύρνη και στα παράλια της Μ.Ασίας, και είχε καταστρέψει 500.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή της Σμύρνης. στην Εύβοια δεν έχει εμφανιστεί.

Η λειτουργία του μύκητα ίσως θα έπρεπε να τον παρομοιάσουμε με την ασθένεια του έιτζ, άλλωστε δεν αναφέρεται τυχαία από τον επιστημονικό κόσμο ως «έιτζ της ελιάς». Ο verticillium προσβάλλει το ελαιόδεντρο από τη ρίζα και το καίει ολοκληρωτικά. Το παράδοξο ωστόσο είναι πως η ξήρανση του φυτού ξεκινά από το φύλλωμα και σταδιακά προχωράει στον κορμό, έως ότου καταστραφεί όλο το δέντρο. Η ασθένεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο «θανατηφόρα».
Το σημαντικό όμως είναι πως ακόμη και η κοπή του «άρρωστου» δέντρου ή η αντικατάστασή του με άλλο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς στο καινούργιο δέντρο παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο, ενώ στα κτήματα που εμφανίζεται η ασθένεια είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης καταστροφή του ελαιοπερίβολου.
Παράλληλα έχει διαπιστωθεί πως εφόσον το ελαιόδεντρο προσβληθεί από το μύκητα, ακόμα και να αφαιρεθεί και να φυτευτεί στο ίδιο σημείο άλλο είδος δέντρου, αχλαδιά, κερασιά, αμυγδαλιά, ο,τιδήποτε και να είναι αυτό, θα πληγεί από το μύκητα. Μπορεί λοιπόν ο
verticillium να χτυπά τις ελιές, ωστόσο φαίνεται ασταμάτητος και σε άλλες καλλιέργειες, εφόσον κάνει την εμφάνισή του.
Ουσιαστικά λοιπόν ο μύκητας καταστρέφει ολοσχερώς το φυτικό κεφάλαιο. Για να γίνει πιο κατανοητό, εάν ο μύκητας εμφανιστεί σε ένα κτήμα, τότε το καθιστά ουσιαστικά άχρηστο, καθώς μπορεί να μην προσβληθούν όλα τα δέντρα σε μία χρονιά, αλλά σταδιακά θα επέλθει η πλήρης καταστροφή.

Κάηκε το 40% των ελαιοδέντρων στη Μαγνησία!
Μέχρι και σήμερα στην περιοχή της Μαγνησίας έχει πληγεί το 40% των ελαιοδέντρων που ανήκουν στην περιοχή της ΕΑΣ Βόλου. Συνολικά από 434.455 δέντρα έχουν καεί τα 173.782 με το πρόβλημα να εμφανίζεται ιδιαίτερα μεγάλο στις περιοχές της Νέας Αγχιάλου, Σέσκλου, Βελεστίνου και Καναλίων. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως η εξάπλωση του μύκητα είναι ραγδαία, αφού κάθε χρόνο προσβάλλεται το 10% περίπου των δέντρων που απομένουν.
«Στην Αγχίαλο αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος ενώ επισημαίνει και συγκεκριμένες περιπτώσεις παραγωγών που έχουν καταστραφεί.
Οι συνολικά 2.000 περίπου παραγωγοί στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας και του κάμπου βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καθώς τα χέρια τους είναι δεμένα και δεν ξέρουν πού να στραφούν για να διεκδικήσουν ό,τι έχουν χάσει. Τη δουλειά τους, τη ζωή τους, το μέσο διαβίωσής τους. Τρόμος, απόγνωση, αβεβαιότητα και αγωνία για το αύριο διαγράφεται στα πρόσωπά τους…

Αντιστέκεται το Πήλιο
Αν και η περιοχή του κάμπου και της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας μετράει τις πληγές της, το Πήλιο φαίνεται να αντιστέκεται στην απειλή του
verticillium. Όπως  εξηγούν παραγωγοί αλλά και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου αυτό οφείλεται στην ποικιλία των δέντρων, καθώς το μοναδικό στοιχείο που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαγάγουν οι επιστήμονες – μελετητές είναι πως ο μύκητας προσβάλλει περισσότερο συγκεκριμένες ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες σε αυτόν και πρόκειται κυρίως για τις ποικιλίες ελαιοδέντρων Χαλκιδικής, ενώ υπάρχουν και σκέψεις που ακόμα εξετάζονται πως τα δέντρα της εν λόγω ποικιλίας που προμηθεύονται οι παραγωγοί είναι ήδη προσβεβλημένα από το μύκητα.

Στο Πήλιο ωστόσο η πλειοψηφία της παραγωγής είναι από δέντρα άγρια, ηλικίας 50 έως 100 ετών που φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά από τα υπόλοιπα. «Τα δέντρα στο Πήλιο είναι κατά βάση αγριελιές, που έβαζαν οι παραγωγοί και μετά τα μπόλαζιαν για να κάνουν τα ήμερα δέντρα και να προχωρούν σε καλλιέργεια. Αυτά τα δέντρα από ό,τι καταλαβαίνουμε δύσκολα προσβάλλονται από τον μύκητα», επισημαίνει ο κ. Πρίντζος.

Πώς θα καταπολεμήσετε το
Verticillium -Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι επιστήμονες
Μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τα δέντρα αλλά και το έδαφος που προσβάλλονται από το μύκητα. Οι επιστήμονες αδυνατούν να βρουν τρόπο, τόσο πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης της ασθένειας.
Αν και ο μύκητας έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και 20 χρόνια περίπου, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να τον αντιμετωπίσουν και να τον περιορίσουν και χρόνο με το χρόνο φαίνεται πως η δράση του εξαπλώνεται. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σε αυτό έχει συμβάλλει και η αποδυνάμωση των εδαφών με την υπερεντατική καλλιέργεια και τη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων.
Πάντως οι επιστήμονες από τη στιγμή που δεν βρίσκουν κάποιο τρόπο αντιμετώπισης, εξέτασαν ακόμα και το αν μεταδίδεται με το νερό και τις ουσίες του εδάφους, αλλά δεν εξήχθησαν συμπεράσματα καθώς ακόμα και η κάλυψη των σημείων που προσβλήθηκαν σε κτήματα με νάιλον για την απομόνωσή τους δεν απέδωσε καρπούς. Τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο εύρεσης συγκεκριμένης ποικιλίας που δεν μπορεί να προσβάλλει ο μύκητας.

1 σχόλιο:

  1. λοιπον εχουν προσβληθει εδω και χρονια και περιοχες της Βορειας Ευβοιας αποτην ασθενεια και θα σας πω και μια παρατηρηση συγγενικου μου προσωπου το οποιο και εφορμοσα και απεδωσε για αυτο και το γραφω χωρις να ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο η ελεγμενο αλλα ειδα αποτελεσματα παρατηρησε οτι σε δενδρα που αφηνε αγρελιδια απο κατω απο το δενδρο σταματουσε ηασθενεια ελπιζω να βοηθησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή