Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ξεχωριστέ το διαβολόχορτο διαφορετικά κακό του εαυτού σας.

Το διαβολόχορτο είναι πολύ δηλητηριώδες χόρτο. Είναι αυτοφυές και πολλαπλασιάζεται εύκολα. Η ελληνική γη το περιέχει σε αφθονία ανάμεσα σε βλήτα και αγριοντομάτες που και αυτή είναι πολύ επικύνδυνη.
Αν δεν τα ξέρετε, πρέπει να τα μάθετε να τα ξεχωρίζετε αν δεν θέλετε να την πάθετε σαν πολλούς καταναλωτές που ανύποπτοι αγόρασαν βλήτα από σούπερ μάρκετ και σε dt χρόνο βρέθηκαν στο νοσοκομείο.
1. Οικογένεια: Amaranthaceae/ ΒΛΗΤΟ. Γένος: Amaranthus spp.  
ΦΩΤΟ ΒΛΗΤΟ
Είδος: βλήτο άσπρο, πλαγιαστό, πολυετές  άγριο,  καλλιεργούμενο, τραχύ, λεπτό.
Μονοετές φυτό, συνηθισμένο και αγαπημένο χορταρικό της μεσόγειου. Γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες. Το βλήτο, από το οποίο μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές, φύεται από το τέλος της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.
Υπ’ όψιν ότι πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και ειδικά το ζουμί γιατί περιέχει ουσίες, μη ακριβώς προσδιορισθέντες ακόμη, που μπορεί να προκαλέσουν παροδική μείωση στη αντίληψη μας  , εξ ου και ο χαρακτηρισμός « βλήτο» για κάποιους ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός «δεν τρώω κουτόχορτο» , στο βλήτο αναφέρεται. 
Επίσης είναι τοξικό για πολλά ζώα όπως πρόβατα, γουρούνια κ.α
ΦΩΤΟ Εδώ, δεξιά ο διαβολόχορτο και αριστερά το βλήτο 
                                                
Στην περίφημη οικογένεια των σολανιδών (Solanaceae) ανήκουν τα δυο χόρτα , ο τάτουλας και η αγριοντοματιά, τα οποία θέλουν πολλή προσοχή μια και είναι δηλητηριώδη και θα τα βρείτε στις ίδιες ακριβώς περιοχές που αναπτύσσεται και το βλήτο.
Η οικογένεια Solanaceae είναι σπουδαία γιατί εκτός των παραπάνω, ανήκουν και μερικά από τα σπουδαιότερα φυτά της διατροφής μας, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η πατάτα, η μελιτζάνα κ.α. των οποίων, σημειωτέον, εκτός από τους καρπούς που τρώγονται, τα φύλα είναι δηλητηριώδη.
Ακόμη στην ίδια οικογένεια ανήκουν ο καπνός και τα φαρμακευτικά: μπελαντόνα, μανδραγόρας κ.α. Ιδιαίτερα δηλητηριώδη φυτά με παραισθησιογόνες ιδιότητες, (ελάχιστη ποσότητα είναι ικανή να σας στείλει οριστικά).
 ΦΩΤΟ ΑΓΡΙΑΝΤΟΜΑΤΑ
2. Οικογένεια: Solanaceae
Γένος: Solanum
Είδος: Solanum nigrum ή αγριοντομάτα ή στύφνος.
Ετήσιο φυτό.
Περιέχει αλκαλοειδή, την σολανίνη, η οποία δηλητηριώδη για τον άνθρωπο και τα βοοειδή και η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στους καρπούς (όταν γίνονται μαύροι).
Μερικοί το προτιμούν και το καλλιεργούν αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες μαζί με άλλα χόρτα. Μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές και μόνο όταν είναι τρυφερό το φυτό.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς όπως και σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ανατολής.
ΦΩΤΟ και εδώ, δεξιά ο τάτουλας και αριστερά το βλήτο

3. Οικογένεια: Solanaceae
Είδος: Δατούρα το στραμμώνιο ή τάτουλας ή βρωμόχορτο ή διαολόχορτο.
Είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, μια και περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και στο νέκταρ των ανθέων.
Περιέχει τα πολύ επικίνδυνα αλκαλοειδή υοσκυαμίνη, ατροπίνη και σκολοπαμίνη.
Έχει φαρμακευτική αξία ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες (δημιουργεί ψευδαισθήσεις), ενώ αν συλλεχθεί κατά λάθος μαζί με άλλα χόρτα είναι ένας λόγος τουλάχιστον σοβαρής δηλητηρίασης σε αυτόν που θα το καταναλώσει. Λίγα φυτά σε στέλνουν στον Άδη.
Κάποιοι λαοί το χρησιμοποιούν ως αφροδισιακό ενώ σε άλλους λαούς είχε εξέχουσα θέση σε τελετές μαγείας. Στη αρχαία Ελλάδα, στο μαντείο των Δελφών, οι ιέρειες το μασούσαν και βέβαια μετά άρχιζαν να λένε άλλα αντ’ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου