Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ο Strauss-Kahn και η ανταγωνιστικότητα

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Strauss-Kahn εντόπισε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα και επέμεινε στην αύξηση των αμοιβών που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.
Άρα η "επιλογή" είναι μονόδρομος: μειώστε τις αμοιβές. Το επιχείρημα του επικεφαλή του ΔΝΤ στηρίζεται σε λάθος παραδοχές. Οι αμοιβές που αυξήθηκαν στη χώρα μας αφορούσαν στο δημόσιο τομέα, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό που τα χρόνια αυτά δημιούργησε την περίφημη γενιά των 700 ευρώ.
 
Η πτώση της ανταγωνιστικότητας λοιπόν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν μπορεί να αποδοθεί στις αμοιβές. Άλλωστε, όπως πολλοί έχουν επισημάνει, αν ήταν μόνο το ύψος των αμοιβών που καθόριζε την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, τότε οι πιο ανταγωνιστικές χώρες θα ήταν το Μπανγκλαντές ή η Σομαλία.
 
Εθελοτυφλούνε όσοι πιστεύουν η κύρια αιτία της Ελληνικής ανταγωνιστικότητας είναι  οι αμοιβές. Τους λείπει φαίνεται η γνώση, ανάλυση και ήθος γιατί μπορεί να εξυπηρετούν άδολα συμφέροντα….  
Γραφειοκρατία, εγκατάλειψη της παραγωγής και στροφή στις εισαγωγές και το εμπόριο, χαμηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, έλλειψη καινοτομίας και έρευνας, έλλειψη εξειδίκευσης και συνεχόμενης κατάρτισης του προσωπικού  είναι μερικές από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Οι δανειστές πιστεύουν ότι μειώνοντας και άλλο τις αμοιβές θα πετύχουν ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα. Η γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου