Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Jiangxi της Νότια Κίνας

Στην Άμφισσα οι εκπρόσωποι της κινέζικης Περιφέρειας πριν καταλήξουν στην Λαμία.

Την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας επισκέφθηκε σήμερα 12 Απριλίου, αντιπροσωπεία της περιφέρειας Jiangxi της Νότιας Κίνας. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώτα Γαζή και αντήλαξαν αναμνηστικά δώρα. 
Η κ. Γαζή πρόσφερε στους εκπροσώπους της κινέζικης περιφέρειας ελιές και τουριστικά έντυπα.
Η αντιπεριφερειάρχης καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία τόνισε πως η Άμφισσα είναι μία ιστορική πόλη, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που βρίσκεται στην καρδιά του Ελαιώνα της Άμφισσας. Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους πως ο Ελαιώνας της Άμφισσας είναι προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO, το λεγόμενο Δελφικό Τοπίο ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η περιοχή φημίζεται για τις ελιές της. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής περιφέρειας εστίασε κυρίως στον τουριστικό και γεωργικό χαρακτήρα της περιοχής μας, ζητώντας την συνεργασία μεταξύ των δύο περιφερειών σε αυτούς τους τομείς. Στα πλαίσια της συνεργασίας ζήτησε την αδελφοποίηση της περιφερειακής ενότητας Φωκίδας με την περιφέρεια Ciauzhou της Κίνας, περιοχές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά ώστε να υπάρξει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους. Μιλώντας για τη δική του περιφέρεια επεσήμανε πως υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή σε πορτοκάλια και καλλιέργεια τσαγιού, κι έτσι κάλλιστα θα μπορέσουν οι δύο περιοχές να ανταλλάξουν τυποποιημένα προϊόντα. Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα έγινε συνάντηση - σύσκεψη συνεργασίας στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Αινιάνων 6, Λαμία) παρουσία φορέων και εκπρόσωπωμ επιχειρήσεων της Περιφέρειας, με θέμα την «Ανάπτυξη Οικονομικών Συνεργασιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιφέρειας Jiangxi της Νότιας Κίνας» Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου Οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφει μεταξύ Βοιωτίας και Jiangxi στις 18 Νοεμβρίου 2009 στην Κίνα έχει ως στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων στους τομείς Αγροτικής Οικονομίας (λάδι – κρασί κλπ), στις Μεταποιητικές Βιομηχανίες και στον τομέα Τουρισμού. 
 Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά μεταξύ άλλων τόνισε
Η υπογραφή μνημονίου αδελφοποίησης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Βοιωτίας και της Περιφέρειας JIANGXI της Κίνας και οι συζητήσεις για την ανάπτυξη διμερών οικονομικών σχέσεων, που πραγματοποιήθηκαν από αντιπροσωπεία της Νομαρχίας, του Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Βιομηχάνων, αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια στη Βοιωτία, είχαν ως στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας και των αγροτικών προϊόντων. Σήμερα λοιπόν, μιλώντας όχι μόνο για τη Βοιωτία, αλλά για όλη τη Στερεά Ελλάδα, διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειές μας, αλλά και ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας, την παραγωγή μας και τις υπηρεσίες μας. Διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, ικανό να δώσει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, προς όφελος και των δύο πλευρών. Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι, Είναι γνωστό ότι, οι δυο λαοί μας έχουν μακραίωνη ιστορία που αντανακλάται στη φιλοσοφική τους σκέψη, στις συνήθειές τους και στα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.
Σήμερα η κεντροβαρική θέση της Περιφέρειάς μας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως προς τη χώρα και η εγγύτητά της με τις σπουδαιότερες μεταφορικές υποδομές (λιμάνι του Πειραιά, αεροδρόμιο, εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε σε μια πλεονεκτική θέση ανάμεσα σε παραγωγικά κέντρα και σε κέντρα παροχής υπηρεσιών, τόσο μέσα στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το γεγονός αυτό διευκολύνει να προγραμματίζουμε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η δική σας. Η δική σας Περιφέρεια JIANGXI της Κίνας, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία έχει ήδη εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών με την περιοχή μας. Στις προηγούμενες επικοινωνίες μας, εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μέρους σας για τα αγροτικά μας προϊόντα, λάδι και κρασί, για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο περιοχών, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη τουριστικών επισκέψεων στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Αυτή την εποχή μπορούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, αφού ως νέα περιφερειακή αρχή της Στερεάς Ελλάδας, έχουμε ήδη προσδιορίσει τις κατευθύνσεις μας. Στον αγροτικό τομέα η προτεραιότητά μας είναι να μετεξελίξουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε ένα πρότυπο κέντρο παραγωγής αγροτικών προϊόντων με Στερεοελλαδίτικη ταυτότητα και ποιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου