Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μήνυμα Παπανδρέου προς επίδοξους «αντάρτες»

«Η έξοδος από την κρίση μπορεί να φανεί το 2012 αν κάνουμε τη δουλειά μας κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες της καταστροφής», τόνισε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει, αν και είναι στο χέρι μας το αν αυτό θα γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Είμαστε ακόμη ζωντανοί, η διαχείριση του δημόσιου χρέους μπαίνει σε μια ρότα αλλά και πάλι πολλοί κινδυνολογούν. Και πάλι θα πέσουν έξω», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα, αλλά αντίθετα θα απαντήσει με περισσότερη ψυχραιμία και δουλειά.

Επιπλέον, διέψευσε για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως «πολλά ανεύθυνα εκτοξεύονται, δεν μιλάμε για ένα πειραματόζωο, μιλάμε για μια χώρα που πρέπει να έχει σταθερότητα, επιτέλους να τελειώσει αυτή η φιλολογία, εμείς ξέρουμε να διαχειριστούμε το χρέος μας με το σωστό τρόπο. Το πρόβλημα λένε θα λυθεί με αναδιάρθρωση του χρέους, αναδιάρθωση χρειάζεται η χώρα», επανέλαβε, σημειώνοντας πως αν με ένα μαγικό ραβδί το χρέος μηδενιζόταν αλλά δεν αλλαζε τιποτα στη χώρα, πολύ σύντομα θα ήμασταν πάλι στο ίδιο σημείο.
Παράλληλα επιχείρησε να στείλει σαφές μήνυμα σε όλους τους επίδοξους "αντάρτες" ενόψει της ψηφορορίας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας πως «θα προχωρήσω με όσους θέλουν», ενώ επανέλαβε πως δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, επισημαίνοντας ότι «δεν με ενδιαφέρει αν είναι η τελευταία μου θητεία σαν πρωθυπουργός».
«Η χώρα έχει μπροστά της έναν μαραθώνιο και παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και απρόβλεπτα εμπόδια, ενώ, όπως είπε θα γίνουν και διορθωτικές κινήσεις. Όμως ξέρουμε ότι πάμε σε νέους ορίζοντες δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας», σημείωσε αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο χαρακτήρισε  "Οδικό Χάρτη" εξόδου από την κρίση και παρουσίασε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο. «Αποφασίσαμε να πάμε απέναντι στις παθογένειες του παρελθόντος. H χώρα πληρώνει τα σπασμένα δεκαετιών την ώρα που οι πολίτες βομβαρδίζονται με ατελείωτους τόνους απαισιοδοξίας», υποργάμμισε.

Ανέφερε ακόμη πως ρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, «να αλλάξουν, δομές και πρακτικές για να μη χρειαστούν νέες θυσίες και να προστατευθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες. Όλα δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά και κάτι ακόμα, τον άθλο που έχουμε ήδη κάνει, διαψεύσαμε ήδη το φόβο της χρεοκοπίας, μειώσαμε σε πρωτοφανή μεγέθη τα ελλείμματά μας».

«Η αλήθεια δεν κρύβεται, κανένας δεν θέλει να την κρύψει. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην εντατική, σωθήκαμε πέρυσι την τελευταία στιγμή. Δεν φοβηθήκαμε δεν φυγομαχήσαμε, αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Η αλήθεια έκανε τους προηγούμενους να το βάλουν στα πόδια, εμάς μας πείσμωσε αυτή η αλήθεια», υπογράμμισε.
Υπογράμμισε ότι το πόσο αναγκαία ήταν η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης το αποδεικνύει το σήμερα, αλλά και τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Βρισκόμαστε μπροστά στις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, τα προβλήματα τα συναντάμε με νηφαλιότητα και ηρεμία», επεσήμανε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλες αλλαγές, ότι η προσπάθεια δεν εξαντλείται σε μερεμέτια και ότι «χτυπάμε τη ρίζα των προβλημάτων», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ότι αυτή εντάσσεται «σε μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική».

Όπως είπε, «πρέπει να αξιοποιήσουμε την κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία ως αναπτυξιακό εργαλείο, να προσελκύσουμε επενδύσεις που ενισχύουν τις συγκριτικές δυνάμεις του τόπου».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις θα στηρίξουν την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, θα φέρουν νέα τεχνογνωσία στη χώρα και θα συντελέσουν σε ισχυρές οικονομικές συμμαχίες σε διεθνές περιβάλλον.

Επιπλέον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με την αποτίμηση της πραγματικής αξίας του πλούτου της χώρας και όχι συγκυριακά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτή θα φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

΄Όσον αφορά την ανάπτυξη ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «όσο πατάμε καλύτερα στα πόδια μας οι συνθήκες βελτιώνονται και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις». Όπως είπε, στόχος είναι να μπει τέλος στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη. «Τώρα στο στοίχημα είναι υγιής ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις συνεχείς αντιδράσεις στις προωθούμενες κυβερνητικές πολιτικές. «Σήμερα πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ματιά που βλέπει κοντόφθαλμα τα συμφέροντά τους. Υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται την αλλαγή. Καλλιεργούν το φόβο, την ανομία και τη βία», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι αυτοί που σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή αντιδρούν και κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν όλα ίδια».

Πάντως, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όλες οι αλλαγές θα γίνουν «για να παραδώσουμε μια χώρα στον ελληνικό λαό που του αξίζει». «Η καλόβουλη κριτική είναι υποβοηθητική», πρόσθεσε και τόνισε πως «πρέπει να αντισταθούμε στην ρητορική της μιζέριας, του κυνισμού και της ισοπέδωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου