Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα ζητήματα της παιδείας είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και φυσικά επίκαιρα


Mε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά, οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σοφία Ντούρου, Τάσος Χρονάς και Γιώργος Γκικόπουλος, ζητούν ειδική συνεδρίαση για συζήτηση για την παιδεία αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:
«Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Στους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας συνολικά 142 σχολικές μονάδες συγχωνεύονται σε 62. Συγκεκριμένα στο Νομό Εύβοιας 17 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 8, 44 δημοτικά σε 17 και 3 γυμνάσια σε 1. Στο Νομό Βοιωτίας 4 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 2, 13 δημοτικά σε 6 και 8 γυμνάσια σε 4. Στο Νομό Φθιώτιδας 8 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 4, 16 δημοτικά σε 7 και 8 γυμνάσια σε 4. Στο Νομό Φωκίδας 15 δημοτικά ενώνονται σε 6, και 4 γυμνάσια σε 2. Επίσης στην Ευρυτανία 6 δημοτικά συγχωνεύονται σε 3. Επίσης καταργούνται 13 σχολικές μονάδες σε όλη την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις συγχωνεύσεις Θα στριμώξουν τους μαθητές σε αυξημένου αριθμού μαθητών τάξεις και θα τους αναγκάσουν να μετακινούνται σε διπλανά χωριά, όταν την ίδια  στιγμή τα ΚΤΕΛ των περισσότερων νομών έχουν δηλώσει αδυναμία να συνεχίσουν να μεταφέρουν τους μαθητές λόγω ανεξόφλητων οφειλών.
Οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας. Σε υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης στους μαθητές, αλλά και σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Θα οδηγήσουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Στο σχολείο της αγοράς που θα διαμορφώνει το απαραίτητο για το κεφάλαιο φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Το εκπαιδευτικό σύστημα και η παρεχόμενη εκπαίδευση θα υποβαθμιστούν.
Οι λαϊκές οικογένειες θα φορτωθούν ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ βρίσκεται στο πλευρό των εργατικών – λαϊκών οικογενειών και εναντιώνεται στις συγχωνεύσεις και γενικότερα στα αντιλαϊκά μέτρα στην εκπαίδευση.
Επειδή εκτιμάμε, πως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, αφού αυτό προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες και αυτό εξυπηρετεί το κεφάλαιο…..
Επειδή η διαπαραταξιακή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, παρουσιάστηκε σαν διαδικασία που εξομάλυνε τα πράγματα, μιλώντας για συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις μαθητών – γονιών και εκπαιδευτικών. Σαν διαδικασία μερικής αποδοχής των συγχωνεύσεων…..
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διατυπώνει την κατηγορηματική της αντίθεση απέναντι στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και στο σχολείο της αγοράς, όπως την διατύπωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που προηγήθηκαν.
Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους  ενάντια στις συνενώσεις και το σχολείο της αγοράς. Ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται και στην παιδεία, που μόνο τον λαό δεν υπηρετούν.
Απευθυνόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητάμε να καθορίσει ημερομηνία συζήτησης του ζητήματος της παιδείας, που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και φυσικά ιδιαίτερα επίκαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου