Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αυξήσεις τιμών στα δημητριακά και ρεκόρ για το βόειο κρέας είχαμε στην Ε.Ε. το Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν

Συνεχίζεται η αύξηση των τιμών στα βασικά γεωργικά προϊόντα και στα τρόφιμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε σε έγγραφό της η Κομισιόν, εμφανίζουν αύξηση τιμών σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα κατά τον Φεβρουάριο του 2011 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.
Εξαίρεση παρουσιάζει η τιμή στο κριθάρι που παρέμεινε σταθερή και στα τυριά που μειώθηκε κατά 1%. Χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν ότι το Φεβρουάριο του 2011 η τιμή στο βόειο κρέας έφτασε να είναι μεγαλύτερη κατά +5% σε σχέση με την τιμή που υπήρξε κατά την περίοδο 2007/2009, που ήταν στα υψηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα συγκρίνοντας τις τιμές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 παρουσιάζεται αύξηση τιμών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που είναι κατά μέσο όρο στο μαλακό σιτάρι +6%, στο σκληρό σιτάρι +8%, στο καλαμπόκι +4%, στο βούτυρο +5%, στο βόειο κρέας +1%, στο χοιρινό κρέας +6% και στα πουλερικά +5%.
Τις μικρότερες αυξήσεις τιμών στο μαλακό σιτάρι, που ήταν +2%, παρουσίασε το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σλοβακία
Τις μικρότερες αυξήσεις τιμών στο σκληρό σιτάρι, που ήταν +3%, παρουσίασε η Ιταλία
Η Ιταλία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασε μείωση της τιμής στο καλαμπόκι κατά –1%.
Στη Ρουμανία εμφανίστηκε μείωση της τιμής στο βόειο κρέας κατά –19%.
Στη Σουηδία είχαμε μείωση της τιμής στο χοιρινό κατά –6%.
Στην Ιταλία είχαμε μείωση της τιμής των πουλερικών κατά –5%.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το μηνιαίο δελτίο τιμών της Ε.Ε. δείχνει ότι είχαμε αύξηση στο μαλακό σιτάρι +13% (είναι η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Ουγγαρία που έφτασε στο +18%), στο σκληρό σιτάρι +22% (που είναι και η μεγαλύτερη στις χώρες μέλη της Ε.Ε.), στο καλαμπόκι +10%. Στο βόειο κρέας παρουσιάστηκε αύξηση +4% ενώ αντίθετα μείωση είχαμε στα χοιρινό –3% και στα πουλερικά είχαμε σταθερές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου