Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Στη δημοσιότητα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας

 Τι προβλέπουν τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Μείωση συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΟΤΕ. Πώληση του ΟΠΑΠ. 
Στα 26 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικά η δημοσιονομική προσαρμογή για την περίοδο 2012 - 2015, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τα 3 δισ. ευρώ του στόχου καλύπτονται μέσα στο τρέχον έτος, ενώ στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Στο κείμενο περιλαμβάνονται και οι βασικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για την τετραετία. Όπως προβλέπεται, μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ (από το 51% που είναι σήμερα στο 34% μέχρι το 2012), διατηρώντας παράλληλα τον δημόσιο έλεγχο και το managment της εταιρείας.
Παράλληλα, μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34% μέσα στο 2011 και προβλέπεται η πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη κατά το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με το κείμενο, προχωράει άμεσα η προσέκλυση ιδιωτών επενδυτών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ παράλληλα μειώνεται περαιτέρω η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
Ακόμη, η κυβέρνηση προχωράει στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) μέχρι το 2012, με στόχο την παροχή καθολικής υπηρεσίας με σύγχρονους όρους στην ελληνική επικράτεια.
Όσον αφορά την αγορά τυχερών παιχνιδιών, σχεδιάζεται πώληση της μετοχής του ΟΠΑΠ μέχρι το 2012, επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με τον Οργανισμό το τρέχον έτος, πώληση της δημόσιας περιουσίας στα καζίνο, μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων το 2011. Ακόμη προβλέπεται αναδιοργάνωση και ένταξη στη διαδικασία αποκρατικοποίησης για τον ΟΔΙΕ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δράσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2012, με πρώτο στόχο την πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση όλων των αξιοποιήσιμων ακινήτων και τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου. Παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Χαρτοφυλάκιο Δημόσιας Γης και προχωράει άμεσα η αξιοποίηση ακινήτων που έχει στην κατοχή της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθώς και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), ενώ υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη και για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων.
Στα 26 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή 2011-2015
Τα 12 βασικά σημεία και στόχους, που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 26 δισ. ευρώ (11,4% ΑΕΠ) μέχρι το 2015, παρουσιάζονται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αναλυτικά οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου και το προβλεπόμενο όφελος:
α) Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις, η μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος και η αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

β) Μείωση λειτουργικών δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ ή 1% ΑΕΠ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών στα Υπουργεία και σε δημόσιους φορείς (π.χ. Δημόσιες σχέσεις κ.λπ.) και η περαιτέρω μείωση άλλων δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δαπάνες μετακίνησης Τύπου, κόστος διαχείρισης ΠΔΕ κ.λπ.) με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ.

γ) Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ώστε να καταγραφεί μείωση δαπανών κατά 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ. Κυριότερες συνισταμένες είναι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, καθώς και η μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων.

δ) Αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ για την εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ ή 1% ΑΕΠ. Ειδικότερα, προβλέπεται η εντατικοποίηση πλάνων αναδιάρθρωσης και επικέντρωση στα έσοδα ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, νέα σχέδια αναδιάρθρωσης για νέες ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΡΤ, ΕΑΒ κ.λπ.), έσοδα από νέες εμπορικές δραστηριότητες, εξορθολογισμός τιμολογίων, καθώς και αύξηση παραγωγικότητας.

ε) Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.

στ) Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.

ζ) Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

η) Μείωση δαπανών Ασφαλιστικών Ταμείων και εξορθολογισμός κοινωνικής δαπάνης, με στόχο την εξοικονόμηση 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ο ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών και η στόχευση προνοιακών επιδομάτων.

θ) Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης για την εξασφάλιση εσόδων 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάρτιση  επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό, καθώς και η αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

ι) Μείωση φοροαπαλλαγών, με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ.

ια) Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, με στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας στο 12% (από το 26% που είναι σήμερα), όπως είχε εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας, Λ.Κατσέλη.

ιβ) Αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους, για εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου