Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η Εθνική ζήτησε από τους υπαλλήλους κούρεμα μισθών 20%...

Συντονισμένη επίθεση στις αμοιβές των εργαζομένων ξεκίνησαν οι τράπεζες ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο Μνημόνιο και με αφορμή και το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων.
Χθες η διοίκηση της Εθνικής κάλεσε το... Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) και ζήτησε μείωση των αποδοχών κατά περίπου 20% σε σχέση με τα καταβαλλόμενα. Στόχος, η «εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους στα 600 εκατ.». Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, ο πρόεδρος της Εθνικής Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Α. Ταμβακάκης επικαλέστηκαν το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων για να υποστηρίξουν την πρόταση για μείωση των μισθών. Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011 οι υπάλληλοι της ΕΤΕ έχουν υποστεί μειώσεις στις καταβαλλόμενες αποδοχές μέσω περιορισμού πολλών επιδομάτων, τα οποία καταβάλλονταν εκτός σύμβασης.

«Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη», ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ, Γ. Γιαννακόπουλος. Επιμένοντας ότι απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών (tier 1 στο 9%) και μέσα από ευρωπαϊκές πηγές, έτσι ώστε «να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία και να αποτραπεί το βάθεμα της ύφεσης και η φτωχοποίηση του λαού».

Να σημειωθεί ότι η Εθνική είναι η τρίτη, κατά σειρά, τράπεζα που ζητεί μείωση αποδοχών κατά 20%. Είχαν προηγηθεί οι Γάλλοι της Εμπορικής (Credit Agricole) και της Γενικής (Societe Generale) χωρίς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις των εργαζομένων, όπως εκφράζονται μέσα από τους οικείους συλλόγους.

Να αναφερθεί επίσης ότι μέσα στο έτος επιβλήθηκαν ορισμένες περικοπές στις συνολικές μισθολογικές αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλο αυτό το διάστημα της επιτήρησης από την τρόικα και παρά τις... πρόνοιες του Μνημονίου για περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων που δεν είχε υποστεί σημαντική μείωση αποδοχών, με εξαίρεση τη δημόσια Αγροτική.

Στους λοιπούς τραπεζοϋπαλλήλους, πέραν του διετούς παγώματος των αποδοχών, δεν επιβλήθηκαν ευθείες μειώσεις, όπως εξάλλου και στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (όπου δεν υπογράφηκε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση ή παράνομες ατομικές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές κάτω από τους κλαδικούς μισθούς).

«Εχουμε χάσει 12%»

Ο ΣΥΕΤΕ, όπως και ο Σύλλογος της Εμπορικής έως τώρα, μοιάζει απίθανο να δεχτεί την υπογραφή σύμβασης μείωσης αποδοχών. Πόσω μάλιστα όταν ο κ. Γιαννακόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι «χάσαμε ήδη 12% μέσα στην 3ετία από τον πληθωρισμό, λόγω των φόρων και της ασυδοσίας στην αγορά, ενώ οι αποδοχές μας ήταν "παγωμένες", χωρίς να ποσοστικοποιούμε τις έκτακτες εισφορές, το χαράτσι και την εφάπαξ φορολογία».

Να σημειωθεί ότι οι όροι και οι προβλέψεις των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων παραμένουν ως ατομικές συμβάσεις εργασίας (μετενέργεια) και αυτές είναι ισχυρές. Ωστόσο, οι εν λόγω προβλέψεις δεν ισχύουν για τους (τυχόν) νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι θα αμείβονται με τις προβλέψεις της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων (830 ευρώ εισαγωγικός μισθός) ή ακόμη χειρότερα με τον κατώτατο μισθό της ΓΣΕΕ (751 ευρώ). *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου