Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ....

Λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας που άναψε, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά η Ν.Δ. να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ρίχνει η διαγραφή από την Κ.Ο. της Ν.Δ. του ... πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη που μίλησε για «ακροδεξιά σταγονίδια που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Ν.Δ.» και τα οποία αντιδρούν στη συνεργασία.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκφραστή της λαϊκής δεξιάς Πάνου Καμμένου ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία συμμετέχει και στηρίζει η Ν.Δ. «Δεν πρόκειται να ψηφίσω, ας με διαγράψει η Συγγρού, αντί να με φτύνουν ως προδότη», δήλωσε στον ΑΝΤ1 97,2.
Η διαγραφή-έκπληξη του Σωτήρη Χατζηγάκη προφανώς είχε δύο στόχους:

1 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να κλείσει το μάτι στη λαϊκή δεξιά που βρέθηκε απέναντί του, αντιδρώντας σφόδρα στη συγκατοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί βουλευτές της Ν.Δ. δεν έδωσαν το «παρών» στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Λουκά Παπαδήμο.

2 Εστειλε μήνυμα στην κίνηση των πέντε (Αντώναρου, Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, Χατζηδάκη, Σπηλιωτόπουλου) που πήραν την πρωτοβουλία να συντάξουν κοινή επιστολή με συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας θέση υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ότι δεν ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις, γιατί δεν θέλει συγκυβέρνηση και δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι συγκυβέρνηση.

Ας δούμε όμως το χρονικό της χθεσινής μέρας. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας χθες το πρωί στην «Κοινωνία ώρα Μέγκα», είπε ότι «είναι μείζον θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς αυτά» στέλνοντας στην ουσία τελεσίγραφο στον Καμμένο και τους άλλους που σκέφτονταν να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο βουλευτής στην Κ.Ο. επέμενε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν και φάνηκε να υπαναχωρεί μερικώς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταψηφίσει αλλά να απόσχει. Στις 17.20 όμως, ήρθε sms από το γραφείο Τύπου ότι διαγράφεται ο... Χατζηγάκης.

Ο πρώην υπουργός, που κι άλλες φορές είχε ασκήσει κριτική στη Συγγρού καταγγέλλοντας το περιβάλλον του Σαμαρά ότι παραπέμπει στην ΠΟΛ.ΑΝ., χαρακτήρισε «σωστή» την πολιτική της Ν.Δ. να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Θέλω να εκφράσω την αντίθεσή μου και προς ορισμένα ακροδεξιά σταγονίδια, τα οποία με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς προσπαθούν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της Ν.Δ.», τόνισε. «Η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο εθνικό αστικό ευρωπαϊκό κόμμα με πολλές τάσεις. Εχει τη λαϊκή δεξιά, τη φιλελεύθερη, το μεσαίο χώρο».

Τη διαγραφή του ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. και τη δικαιολόγησε ως εξής: «Οι δηλώσεις του Σ. Χατζηγάκη, για δήθεν ύπαρξη "ακροδεξιών σταγονιδίων" μέσα στη Ν.Δ., προσβάλλουν βαθύτατα τους βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης. Μίας παράταξης ιστορικά προσηλωμένης στα δημοκρατικά ιδεώδη. Η αναφορά του για δήθεν ύπαρξη "τάσεων" μέσα στη Ν.Δ. είναι, επίσης, ευθέως αντικαταστατική». Την Κυριακή ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι δεν υπάρχουν «πυρήνες» στη Ν.Δ. και ο ίδιος δεν δέχεται το οποιοδήποτε βέτο (realnews.gr).

«Η Ν.Δ. του Σαμαρά από μεγάλο πολυτασικό κόμμα κατάντησε ένα μικρό απολειφάδι τύπου Πολιτικής Ανοιξης», δήλωσε ο Σωτήρης Χατζηγάκης. «Δεν ξέρω αν είναι δικαίωμά τους. Λυπάμαι που μια τέτοια παράταξη κατάντησε έτσι στα χέρια του κ. Σαμαρά». Αναμένεται και η οριστική διαγραφή του από το κόμμα.

Σε ερώτηση της «Ε» αν θα πολιτευτεί με το κόμμα της κ. Μπακογιάννη άφησε το θέμα ανοιχτό, απαντώντας ότι αν θελήσει να κατεβεί βουλευτής θα βρεθεί πολιτικός χώρος να τον στεγάσει.

Η Ν.Δ. έχει πλέον 84 βουλευτές. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης είναι ο έκτος βουλευτής που διαγράφεται ή ανεξαρτητοποιείται από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Α. Σαμαράς. Για πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής Τρικάλων σε ηλικία 28 ετών, και ήταν πολιτικό παιδί του Αβέρωφ. Επενεξελέγη και στις 11 εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν. Βουλευτές τον κατηγόρησαν «για τα προεκλογικά ρουσφέτια με την «ΑΓΡΟΓΗ» και τα 500 εκατομμύρια ευρώ που μοίραζε στους αγρότες». Επί Μητσοτάκη είχε παραιτηθεί από υπουργός Γεωργίας, αντιδρώντας στην απόφαση ν' ανατεθεί η δασοπυρόσβεση σε ιδιωτική εταιρεία.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου