Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Mεγαλύτερες δεσμεύσεις ζητά ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε σήμερα ότι η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μια συστημική κρίση για την επίλυση της οποίας θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από όλες τις χώρες.
 «Πραγματικά τώρα αντιμετωπίζουμε μια αληθινή συστημική κρίση η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά και σημαντικά μέτρα», τόνισε ο Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν θα κάνουμε το ευρώ ισχυρότερο με τον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και πρόσθεσε ότι «ενισχύοντας την διακυβέρνηση της ευρωζώνης σημαίνει ότι ενισχύουμε την Ένωση».
Ο Μπαρόζο επισήμανε πως απαιτείται βαθύτερη οικονομική ενσωμάτωση ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης, χωρίς όμως να βρεθούν σε μειονεκτική θέση τα άλλα δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα 17 κράτη της ευρωζώνης και τα άλλα δέκα. Τα περισσότερα από αυτά, σχεδόν όλα, επιθυμούν την ένταξή τους (στην ευρωζώνη)», συμπλήρωσε. 
Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης των χωρών της ευρωζώνης και των οικονομικών τους στόχων θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα.
Παρά την αντίσταση χωρών εκτός ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, ο Μπαρόζο υπογράμμισε πως θα χρειαστούν αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ενοποίηση. Απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη, αλλά αναγνώρισε πως η αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ δεν αποτελεί μέσο άμεσης επίλυσης της κρίσης χρέους, η οποία θα χρειαστεί χρόνο.
«Στο μέλλον θα χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτό θα απαιτήσει αλλαγές της Συνθήκης», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε πως το διετές σχέδιο ανάκαμψης έχει ξεφύγει από την πορεία του και πως η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία θα παραμείνει στο 10% τα επόμενα δύο χρόνια.
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλου φάσματος προκλήσεις», κατέληξε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου