Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Νίκος Μανώλης: "Δικαίωση για την Καρυστία, νίκη για τους πολίτες"

Με την 1208/2011 απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, ο Δήμος Καρύστου αποκτάει το δικαίωμα εγγραφής υποθήκης, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από την προσωπική περιουσία του τέως Προέδρου της Κοινότητας Καφηρέως, Γεωργίου Χουντάση. 
 Ως γνωστό, ο κ. Χουντάσης κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού 1.308.000 ευρώ, τα οποία κρατήθηκαν από τον ίδιο παράνομα, αντί να κατατεθούν όπως έπρεπε στο ταμείο της τέως Κοινότητας Καφηρέως.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η δικαίωση του αγώνα της διοίκησης του νέου Δήμου Καρύστου, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και νίκη των πολιτών, όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά όλης της επικράτειας. Είναι νίκη των θεσμών και της δημοκρατίας, μέσα σε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας, αδικίας, κρίσης αξιών, και αρνησιδικίας. Αποτελεί δικαίωση για τους πολλούς, που πληρώνουν την απληστία και την κακοδιαχείριση των λίγων. Γιατί είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτο, αλλά και προκλητικό, άνθρωποι που τους δόθηκε εντολή να ασκήσουν διοίκηση, που κατασπατάλησαν το δημόσιο πλούτο, που πλούτισαν σε βάρος του συνόλου, που προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα, να κυκλοφορούν στην αγορά ελεύθεροι σαν να μην τρέχει τίποτα. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο ασύλληπτης κρίσης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ηθική νίκη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ήττα ηθική και αξιακή όχι μόνο για τον ίδιο τον κ. Χουντάση, αλλά και για όλους εκείνους που τον στήριξαν, και μερικοί εξ αυτών, συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Δεν είναι ώρα, αλλά κυρίως δεν αποτελεί δική μας αρμοδιότητα, να αποκαλύψουμε όλο  το κύκλωμα που είχε στηθεί επί 3 δεκαετίες στην απομακρυσμένη, και σκόπιμα αποκομμένη, πρώην Κοινότητα Καφηρέως. Είναι καθήκον της δικαιοσύνης να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και να τιμωρήσει τους ενόχους.
Η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του τέως Κοινοτάρχη Καφηρέα, ήταν η δεύτερη απόφαση που πήρα ως Δήμαρχος του νέου Δήμου Καρύστου. Η κίνηση αυτή επιβραβεύεται σήμερα και ηθικά, όπως προείπαμε, αλλά και υλικά, καθώς η δέσμευση της προσωπικής περιουσίας του κ. Χουντάση αυξάνει την περιουσία του Δήμου Καρύστου. Η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν το κάλεσμα προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο διαχειριστικό και οικονομικό στον τέως Δήμο Στυρέων. Επί αυτού του θέματος, έχω σπαταλήσει πολύ χρόνο, έχω μιλήσεις πολλές ώρες στο τηλέφωνο με τους αρμόδιους φορείς, αλλά κυρίως έχω συγκεντρώσει και αποστείλει ακράδαντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χείριστη οικονομική κατάσταση, που παραλάβαμε από τα Στύρα, μόνο δικαιολογημένη δεν είναι. Για ακόμη μία φορά, απευθύνω δημόσια έκκληση προς τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, τις δικαστικές αρχές, το ΣΔΟΕ, την περιφερειακή και κεντρική διοίκηση, να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να διεξάγουν τον χιλιοειπωμένο έλεγχο στη δημοτική ενότητα Στυρέων του Δήμου Καρύστου. Οι εποχές δεν μας επιτρέπουν να κωλυσιεργούμε, η λαϊκή οργή, διάχυτη και δικαιολογημένη, ζητάει τιμωρία των ενόχων, εάν υπάρχουν, και εγκαθίδρυση της έννοιας δικαίου.
Εμείς ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που τα οικειοποιήθηκαν λίγοι και, εν τέλει, μοιραίοι. Θα συνεχίσουμε να είμαστε με τους πολίτες, με τους πολλούς δηλαδή, και ασυμβίβαστοι με όσους έβλαψαν ή βλάπτουν τον τόπο. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευνομίας και της ισότητας. Στοιχεία που είναι βασικά σε μία συντεταγμένη κοινωνία. Αρχές που μπορούν να επαναφέρουν την κοινωνική γαλήνη και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου