Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα: ο δεξιός λαϊκισμός κερδίζει έδαφος

Για πρώτη φορά μετά από 40 σχεδόν χρόνια, ένα ακροδεξιό κόμμα αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες στην Ελλάδα. Η πολιτική κρίση τοποθετεί ολοένα και περισσότερο το «λαϊκό ορθόδοξο συναγερμό» (ΛΑΟΣ) στον κορμό του πολιτικού συστήματος.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης διευθύνει τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ ως αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας του. Οι γνώμες διίστανται αν πρόκειται περί ενός αυθεντικού φανατικού ή περί ενός ακραίου οπορτουνιστή (ή και τα δύο).
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο Καρατζαφέρης δράττει αμέσως τις πολιτικές ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται, και λέει στο λαό ακριβώς αυτό που θέλει να ακούσει.

Επί παραδείγματι, ειρωνεύεται συχνά «τα παιδιά της Βοστόνης», εννοώντας αμφότερους τους (άρτι παραιτηθέντα πρωθυπουργό) σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου και το συντηρητικό ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά, που έχουν σπουδάσει κι οι δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καρατζαφέρης τους κατηγορεί πως δεν έχουν ιδέα πώς είναι η πραγματική ζωή, σε αντιδιαστολή προφανώς με τον ίδιο, που εγκατέλειψε το σχολείο για να δουλέψει ως δημοσιογράφος, μπόντι-μπίλντερ, κειμενογράφος διαφημίσεων, μικροεπιχειρηματίας και τέλος πολιτικός

Για πολλά χρόνια ο Καρατζαφέρης ανήκε στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Καθώς όμως το κόμμα μετακινούνταν προς το κέντρο υπό την ηγεσία του μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο Καρατζαφέρης ίδρυσε το ΛΑΟΣ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ακροδεξιών με αντισημιτικά σχόλια.

Ιδού πως περιέγραψε το 2002 τις διαφορές του με τον Καραμανλή και τον -πρωθυπουργό τότε- σοσιαλιστή Κώστα Σημίτη: «κατ’ αρχήν δεν είμαι Εβραίος. Θα ‘θελα να ακούσω να το λέει αυτό κι ο Σημίτης. Δεύτερον, δενείμαικομμουνιστής. Ας πει το ίδιο για τον εαυτό του ο Καραμανλής. Τρίτον, δενείμαιομοφυλόφιλος. Ελάχιστοι πολιτικοί μπορούν να το επικαλεστούν αυτό».

Ο Καρατζαφέρης έχει κάνει επανειλημμένες αναφορές στις παγκόσμια σιωνιστική συνωμοσία, ζητάει το πάγωμα της μετανάστευσης προς την Ελλάδα και προειδοποιεί για την υποτιθέμενη εξ ανατολών απειλή από την Τουρκία. Οι αριστερίζοντες πολιτικοί σχολιαστές του έχουν δώσει από καιρό το παρατσούκλι «Καρατζαφίρερ», παραλληλίζοντάς τον με τον Αδόλφο Χίτλερ (AdolfHitler). Μολοταύτα, ο ίδιος επιμένει πως δεν είναι ακραίος ή ακροδεξιός και καταγγέλλει όποιον ισχυριστεί το αντίθετο.

Παρόμοιες ακροδεξιές πεποιθήσεις ασπάζονται και τα στελέχη του κόμματός του σαν τον Μάκη Βορίδη, άλλοτε οπαδό του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν-Μαρί Λε Πεν (Jean-MarieLePen) και συνιδρυτή του κόμματος «ελληνικό μέτωπο» ή το δικηγόρο ‘Αδωνι Γεωργιάδη που απέκτησε φήμη ως τηλεπαρουσιαστής και εκδότης πατριωτικών βιβλίων.

Αλλά ο Καρατζαφέρης δε θα ήταν Καρατζαφέρης αν αρκούνταν σε αυτά. Τώρα που έχει λαμβάνειν αρκετές ψήφους από την ελληνική δεξιά, στρέφεται προς το πολιτικό κέντρο, την ώρα που η υπό τον Αντώνη Σαμαρά  συντηρητική αντιπολίτευση οδεύει ολοένα και πιο δεξιά.

Από το περιθώριο στον κορμό του πολιτικού συστήματος
Κατά τη διάρκεια του πολιτικού σόου των τελευταίων δύο εβδομάδων για το διαβόητο δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, τις πρόωρες εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Καρατζαφέρης ανεδείχθη στο ρόλο του… σώφρονος πολιτικού παράγοντα.

Ενώ οι Παπανδρέου και Σαμαράς τσακώνονταν και ελίσσονταν, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, ο Καρατζαφέρης συνηγορούσε με συνέπεια υπέρ της ανάγκης σχηματισμού εθνικής ενότητας, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει από τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια να του αναθέσει το σχηματισμό κυβερνήσεων για να βάλει τα δύο μεγάλα κόμματα στη θέση τους. Ο γνωστός Αθηναίος δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» πως δεν πίστευε στα αυτιά του όταν άκουσε το σχόλιο πως «έχουμε πέσει τόσο χαμηλά που ένας τύπος σαν τον Καρατζαφέρη ενσαρκώνει τη φωνή της λογικής».

Τώρα ήρθε η ώρα της συγκομιδής των χειρισμών του: στη νέα μεταβατική κυβέρνηση συμμετέχουν τέσσερις υπουργοί του ΛΑΟΣ.

Στην Ελλάδα, ο δεξιός λαϊκισμός φαίνεται να καταξιώνεται κοινωνικά ολοένα και περισσότερο. Αν τα μεγάλα κόμματα συνεχίσουν τους καβγάδες τους, ο μαχητής Καρατζαφέρης δικαιούται να προσδοκά ακόμα περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου