Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Guardian: Ζούμε στην Ευρώπη των τραπεζιτών όχι στην Ευρώπη των εργαζομένων

Όσοι είχαν επιχειρηματολογήσει εναντίον της ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ δεν είχαν ισχυριστεί ότι η ζωή έξω από το ευρώ θα είναι εύκολη. Είχαν όμως υποστηρίξει ότι μια ενιαία νομισματική πολιτική θα προκαλέσει αστάθεια, όχι σταθερότητα. Ότι η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε εκτεταμένη λιτότητα.
Ότι αυτό που έμοιαζε να δημιουργείται δεν ήταν μια “Ευρώπη των εργαζομένων”, αλλά μια “Ευρώπη των τραπεζιτών”. Όλες αυτές οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν, γράφει σε άρθρο της σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

O Guardian κάνει λόγο για μια ευρωπαϊκή “φούσκα”, στην οποία ζούσαν οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Μια φούσκα που, ελλείψει οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού επί του κεφαλαίου και των κρατικών προϋπολογισμών, έσκασε συμπαρασύροντας την Ευρωζώνη σε μια δίνη χρεών, ύφεσης και ανεργίας και ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική ένωση του μπλοκ του ευρώ είναι ιδιαίτερα προβληματική και πως για να επιτευχθεί θα χρειαστούν “δεκαετίες λιτότητας”. Ενώ, την ώρα που η Ευρωζώνη επιδιώκει μια δημοσιονομική ενοποίηση που θα συμπληρώσει τη νομισματική ένωση, οι δυο ισχυροί πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας, Γερμανία και Γαλλλία, συζητούν ήδη για μια διάσπαση της ζώνης, μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου