Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η "Θεατρική'' σύσκεψη...



Πριν από μερικά χρόνια, δε θυμάμαι πια πότε ακριβώς, είχα δει στην Αθήνα μια ανεπανάληπτη θεατρική παράσταση. Ο τίτλος της είναι La Nona, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά, σε έναν από τους καλύτερους, κατά την ταπεινή μου άποψη ρόλους του. 

Το έργο είχε την εξής υπόθεση:

Στην Αργεντινή, μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών, υποφέρει από την ακατάσχετη λαιμαργία της εκατόχρονης γιαγιάς (Νόνα), η οποία καταναλώνει απίστευτες ποσότητες φαγητού, σε σημείο που να οδηγήσει την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο. Η οικογένεια επιχειρεί να την ξεφορτωθεί με διάφορους τρόπους, αλλά αποτυγχάνει και, στο τέλος, ξεκληρίζεται, ενώ η Νόνα συνεχίζει ακάθεκτη να καταβροχθίζει γλυκοπατάτες και σοκολάτες.

Το έργο όμως έχει πολλαπλές αναγνώσεις, και καταδεικνύει με χιουμοριστικό τρόπο τις ποικίλες μορφές και τις καταστροφικές συνέπειες της απληστίας.

Και επειδή η μνήμη μου είναι Γερμανικής ποιότητας, κοίτα τη θυμήθηκα και πως την συνέδεσα με την χθεσινή  ''θεατρική σύσκεψη παράσταση''.  Εκείνη της σύσκεψης των τριών, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την παράσταση να ανήκει στο Φώτη.

Στο έργο οι πρωταγωνιστές καταρρακώνονται και αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού και της ηθικής κατάπτωσης, ενώ η άπληστη Νόνα επιβιώνει αλώβητη. Την χθεσινή παράσταση δεν την παρακολούθησα άλλα όπως όλοι μας, την ζήσαμε και την ζούμε
Λες και στην παράσταση που παίζετε στην χώρα μας, οι τρεις  πρωταγωνιστές να αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού;;; Α!!! πά πα δεν το πιστεύω!!!

Με το που είδα που λέτε την χθεσινή παράσταση, αμέσως  ανακάλεσε στην μνήμη μου,  καλέ σας είπα η μνήμη μου είναι Γερμανικής ποιότητας. Αυτή την σπαρταριστή κωμωδία, το ταλέντο του Πιατά αναδεικνύονταν με απαράμιλλο τρόπο και ζούσε ένα φριχτό δράμα.

Εγώ στην χθεσινή παράσταση, δεν δυσκολεύτηκα, πως αυτόν τον ρόλο το παίζει ο Φώτης. Το μυαλό μου αδυνατεί να τον ταυτίσει με άλλον.  Και τότε και χθες και ο Πιατάς και ο Φώτης ζουν  ένα φριχτό δράμα.

Στο έργο η Μαρία, η οποία αποκαλεί τον Τσίτσο αποτυχημένο και σε διάφορες περιστάσεις εξεγείρεται -και είναι η μόνη που επιβιώνει, αφού χάσει και τον άντρα και την κόρη της. Στο χθεσινό έργο ξέρω ποια είναι η Μαρία όχι καλέ μην τρέχετε ο ρόλος της Μαρίας χθες τον έπαιξε ο Αντώνης, το γιατί;; Απαντήστε μόνοι σας…

Στη ΝΟΝΑ αναδεικνύεται και η φρίκη της παρασιτικής ζωής μέσα από τον χαρακτήρα του Τσίτσο, ο οποίος ζει εις βάρος όλων και μηχανεύεται τα πιο απίθανα πράγματα, προκειμένου να μην χάσει; Τι θα πει σε ποιον ανήκει αυτός ο ρόλος στην χθεσινή παράσταση;

Χθες οι διάλογοι-μονόλογοι στο κανάλι που τους σκηνοθετεί, ήταν το ίδιο πολύ επιτυχημένοι, και αφήναν και αυτοί όπως και στο έργο την ίδια  αίσθηση της ιλαροτραγωδίας και μια πολύ πικρή γεύση στο τέλος.

Αν κάποιος θίασος αποφασίσει να ανεβάσει ξανά την παράσταση αυτή, μην την χάσετε.

Ποιος με ρώτησε σε ποιον ανήκει ο ρόλος της Νόνας; Ελάτε καλέ που δεν ξέρετε!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου