Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κύπρος: Κλείδωσε το μνημόνιο- Παραίτηση Υπουργού Οικονομικών

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα για τους όρους του κυπριακού μνημονίου ύψους 10 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 
"Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Είναι μια σημαντική εξέλιξη", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Όπως ανέφερε, με βάση τη συμφωνία, η Κύπρος έχει περιθώριο έως το 2018 να προχωρήσει σε μέτρα που θα βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. 
 
Εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται το Μάιο. "Δεν ξέρουμε πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ελπίζουμε ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατό", σημείωσε. 
Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με βάση πληροφορίες. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, το δάνειο θα είναι διάρκειας 22 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος. Το δε επιτόκιο της βοήθειας διαμορφώνεται στο 2,5%. Η αποπληρωμή θα διαρκέσει 12 χρόνια, σημείωσε.  
 
Δεκτή η παραίτηση του Μ. Σαρρή
 
Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
 
Όπως δήλωσε ο ίδιος, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ταυτόχρονα ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε την αντικατάσταση του Υπ. Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, με τον νυν Υπουργό Εργασίας, Χάρη Γεωργιάδη. 
 
Στα ρεπορτάζ του Κυπριακού τύπου που κυκλοφορούν αναφέρονται και σενάρια  ευρύτερου ανασχηματισμού προς κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με την συμμετοχή στελεχών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Τι προβλέπει
 
Επιχειρείται, παράλληλα, η ένταξη στο μνημόνιο πρόνοιας, με βάση την οποία να δίνεται η δυνατότητα στην κυπριακή πλευρά να τερματίσει το πρόγραμμα στην περίπτωση όπου το δάνειο αποπληρωθεί νωρίτερα. 
 
Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο, και ακολούθως θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2016, ενώ κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έλεγχος αποκλίσεων εσόδων και εξόδων από την τρόικα για να αποδεσμεύονται οι δόσεις 
 
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του υπουργικού, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι τελικές συζητήσεις και παρατηρήσεις επί των όρων του μνημονίου, τέθηκαν και παρεμφερή ζητήματα, όπως μειώσεις θέσεων εκπαιδευτικών και ωρομισθίων. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποδεσμευθούν και αυτοί να χρησιμοποιηθούν για αντικαταστάσεις ή για τα απογευματινά προγράμματα του υπουργείου παιδείας. 
 
Θα καταβληθεί εξάλλου μια προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι. 
 
Σε αντιστάθμισμα, αναμένεται να υπάρξουν νέες περικοπές μισθών, με ισχύ από το 2013. Το 2014 θα υπάρξουν νέες περικοπές, διότι είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προσυμφωνίας, ανακατατάξεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες. 
 
Αποδεσμεύεται το 10% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου 
 
Εν τω μεταξύ, εκτός από την αποδέσμευση του 10% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων, το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου προβλέπει: 
 
• Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. τον μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα. 
 
• Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιονδήποτε σκοπό κάθε μήνα. 
 
• Αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή, είτε με άλλον τρόπο, πλην μετρητών, χωρίς έγκριση από την Κ.Τ. 
 
• Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου 
 
• Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν από την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό. 
 
Πηγές: Euro2day , Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου