Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Φοροεπιδρομή και στους αγρότες.


Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής 3/11/2013

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η κυβέρνηση υιοθέτησε στην εισοδηματική της πολιτική τη φορολογική επιδρομή στο αγροτικό εισόδημα και στην αγροτική περιουσία.


Από τον ερχόμενο χρόνο, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται οι αγρότες, ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, αφού όλοι καλούνται πλέον να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Βάση δε για τον υπολογισμό του φόρου θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Επίσης, όπως ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι αγρότες θα κληθούν να προκαταβάλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος.

Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αυτών που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, όσο κι αν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης σε συγχορδία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν επικοινωνιακούς τακτικισμούς, όπως αυτός της απαλλαγής των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) αποτελεί φοροεπιδρομή. Θα προκαλέσει δε τέτοια επιβάρυνση που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση που βιώνει ο χώρος, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκτός σχεδίου καλλιεργούμενη γη και τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοια δεν μπορούν να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη στον υπό σύσταση Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν. Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επακολουθεί και μια δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου;

* Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου