Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου «αργοσβήνει» χωρίς ελπίδα…

Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου
Κέντρο Υγείας Μαντουδίου 2013: Σοβαρές υποδομικές ιατρικές ελλείψεις, απλήρωτες εφημερίες - υπερωρίες του προσωπικού και "δανεικό" ασθενοφόρο για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών… συνθέτουν την εικόνα που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης μας στο εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι της βόρειας Εύβοιας.
Ο φακός της Ελεύθερης Φωνής «τρύπωσε» στους χώρους του Κέντρου Υγείας και κατέγραψε πλάνα μιας περιφερειακής ιατρικής μονάδας αφημένης στη τύχη της χωρίς την παραμικρή Κρατική βοήθεια, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να μπορεί να εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή τους κατοίκους της βορειοκεντρικής Εύβοιας. Πόσο μάλλον βαριά περιστατικά υγείας!
Ο Δ/ντης κ. Γεώργιος Μοίρος και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας (τέσσερις οδηγοί, έξι άτομα στο ιατρικό - νοσηλευτικό δυναμικό, δύο γραμματείς, δύο φύλακες, ένας συντηρητής), καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να φροντίζουν το χώρο με αγάπη και μεράκι. Πράγματι η καθαριότητα είναι αξιοσημείωτη καθώς και η φιλοτιμία του προσωπικού παρέχοντας με αυταπάρνηση τις πρώτες βοήθειες σε κάθε περιστατικό, αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες παρά τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες.
Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ. Μοίρος «το Κέντρο Υγείας είναι ξεχασμένο από την Πολιτεία. Μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους και να εκτιμήσετε την κατάσταση που επικρατεί». 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Εντύπωση προκάλεσε η εικόνα του μοναδικού ασθενοφόρου, με το οποίο εδώ και καιρό εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά. Συνομιλώντας με έναν από τους οδηγούς μάθαμε πως πρόκειται για ένα όχημα που υπολειτουργεί, χωρίς να έχει τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα (απινιδωτή κ.α.) ώστε ο συνοδός ιατρός μαζί με το νοσηλευτή να αντιμετωπίσουν έγκαιρα οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα του ασθενούς. 
Κυριολεκτικά το συγκεκριμένο ασθενοφόρο πολλές φορές κινείται μόνο αν το προσωπικό το σπρώξει.
Πριν από λίγες μέρες μετά από παρέμβαση του Προέδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών της Εύβοιας κ. Αντώνιου - Πάρι Σώτου, το ασθενοφόρο αντικαταστάθηκε προσωρινά - μέχρι να επισκευαστεί - από άλλο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας.
Πληθώρα προβλημάτων
Εξίσου σημαντική η απουσία ιατρών πολλών ειδικοτήτων. Όσον αφορά στη λειτουργία του Μικροβιολογικού και του Ακτινολογικού τμήματος, όπως μας ενημέρωσαν, οι αρμόδιοι γιατροί εξυπηρετούν το κοινό μέχρι αργά το μεσημέρι. Τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει η δυνατότητα. 
Υποδομικά η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική καθώς τα περισσότερα μηχανήματα είναι παλιά, υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων υλικών, τοίχοι φουσκωμένοι γεμάτοι υγρασία και γενικότερα ο χώρος στο σύνολο του δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη ιατρική μονάδα εν έτει 2013.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε το Κέντρο Υγείας κατά το φετινό χειμώνα και στη θέρμανση. Με το «σταγονόμετρο» υπήρξε διάθεση πετρελαίου, ίσα ίσα για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως πολύ συγκινητική ήταν η προσφορά (πριν από καιρό) ενός νοσηλευόμενου, ο οποίος δώρισε μια σειρά φωτιστικών για κάποιους χώρους του Κέντρου Υγείας. Το προσωπικό ευελπιστεί πλέον μόνο σε δωρεές του κόσμου για την κάλυψη αναγκών. 
Συνομιλώντας και με κάποιους ασθενείς στην αίθουσα αναμονής, αφουγκραστήκαμε την αγωνία αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια τους για τους πολιτικούς της Εύβοιας που δεν έχουν φροντίσει - εδώ και χρόνια -  να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, όπου ο Νομός κόβεται στα δύο, λόγω και του κακού οδικού δικτύου (στη θέση Δερβένι) αν προκύψει ένα επείγον περιστατικό - καθώς το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει - ο ασθενής θα διατρέξει άμεσο κίνδυνο και θα πρέπει να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας (αν προλάβει φυσικά λόγω και της μακρινής απόστασης).
Φεύγοντας από το Κέντρο Υγείας η εικόνα που μας έμεινε ήταν αυτή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με τα δακρυσμένα μάτια, οι οποίοι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό και η μόνη τους ελπίδα για μια ανακούφιση στον πόνο τους είναι μόνο το σχεδόν εγκαταλελειμμένο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.
Σε αυτούς τους ανθρώπους ποιος από τους πολιτικούς της Εύβοιας μπορεί άραγε να δώσει μια εξήγηση;


Ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντη του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου κ. Γιώργο Μοίρο και το προσωπικό (στο σύνολο του) για την πολύτιμη βοήθεια τους στη διεκπεραίωση του ρεπορτάζ.  

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΠΟΥ "ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ" ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ...
















πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου