Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων: 600.000.000 ψυχές εκπέμπουν SOS

Επιμέλεια: Γιώτα Περήφανου
4 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα για τα αδέσποτα ζωάκια όλου του πλανήτη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια.
Μάτια μελαγχολικά, γεμάτα πόνο, έρημες σκελετωμένες φοβισμένες ψυχές αποζητούν ένα στοργικό χάδι, λίγο ψωμάκι, μια γωνίτσα για προστασία και ασφάλεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 2010 μετά από πρωτοβουλία ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 
Τα αδέσποτα ζώα πολλαπλασιάζονται τραγικά  - σχεδόν καθημερινά - με αποτέλεσμα αθώα πλάσματα να υποφέρουν, προσπαθώντας να επιβιώσουν στους δρόμους - κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες - νηστικά και διψασμένα. Τα πιο τυχερά από αυτά καταλήγουν σε Φιλοζωικά Ιδρύματα χάρη στην άμεση παρέμβαση των εθελοντών που δίνουν απίστευτες μάχες με την Πολιτεία και τον Κρατικό Μηχανισμό. Κάποια από αυτά τα ζωάκια υιοθετούνται, ορισμένα ταξιδεύουν - με όλες τις νόμιμες διαδικασίες - ακόμη και στο εξωτερικό (οπού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την μόνιμη αποκατάσταση τους). Άλλα περιμένουν καρτερικά μέσα σε κλουβάκια και ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε να βρεθεί αυτή η ζεστή αγκαλιά που ονειρεύονται. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
600 εκατομμύρια ζώα παραμένουν όμως αδέσποτα, το πρόβλημα υπάρχει και διογκώνεται. Εκτιμάται πως στη λύση του σταδιακά μπορούν να συμβάλλουν η σωστή παιδεία, η καμπάνια - ενημέρωση, οι οργανωμένες στειρώσεις, η υιοθεσία και οι αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. 
Ας ελπίσουμε πως μελλοντικά δεν θα ξαναδούμε γούνινες φατσούλες πικραμένες πεταμένες κυριολεκτικά στους δρόμους. Από όλους εμάς εξαρτάται η τύχη αυτή των δύστυχων πλασμάτων. Μην τα αγνοούμε, είναι δίπλα μας, ζούνε μαζί μας!!!
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς θα βοηθήσουν, μπορούν να επισκεφθούν το επίσημο site της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, ή την αντίστοιχη την σελίδα της στο Facebook.

 Ο νέος Νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, να σας υπενθυμίσουμε πως ψηφίστηκε και στη χώρα μας ο νέος νόμος για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και αφορά την προστασία τους από εκμετάλλευση ή χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.
Να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας προβλέπεται πως:
Η περισυλλογή και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων ανήκει στους Δήμους και στις Κοινότητες που υποχρεούνται να συλλέγουν, να στειρώνουν και να εμβολιάζουν, σε συνεργασία με κτηνίατρους, τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια δίνονται για υιοθεσία ή επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Σας παραθέτουμε τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν:
1. Η Διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchip περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).
2. Δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης microchip για απευθείας καταχώρηση ή αναζήτηση του ζώου από τους κτηνιάτρους.
3. Επιβολή προαιρετικού τέλους σήμανσης από τον κάθε Δήμο για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, για συγκέντρωση χρημάτων για πρόγραμμα/καταφύγιο αδέσποτων.
4. Δήλωση απώλειας του ζώου από τον ιδιοκτήτη του μέσα σε 5 μέρες από την μέρα απώλειας του, όπου θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο αριθμός του microchip για να εντοπιστεί και να μην θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο το ζώο.
5. Απαγόρευση συμμετοχής σε εκθέσεις ακρωτηριασμένων ζώων(με κομμένα αυτιά, ουρές). Τέλος στους ακρωτηριασμούς.
6. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δε μπορεί να απαγορεύει ζώα-σε κάθε διαμέρισμα επιτρέπονται 2 ζώα-στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός.
7. Τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους για τα αδέσποτα καθώς πλέον έχουν ευθύνη στη διαχείριση τους και οι Δήμοι οφείλουν να έχουν καταφύγια.
8. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπεται η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές
9. Τα ζώα επιτρέπονται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί και πλοία και επιπλέον τα Μ.Μ.Μ. υποχρεούνται να έχουν καθαρά κλουβιά.
10. Απαγορεύεται η παρουσία/διατήρηση των ζώων σε πανηγύρια/συναυλίες αλλά και τα τσίρκο αλλά και οποιοδήποτε είδος θεάματος με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς
Ωστόσο όσον αφορά ζωολογικούς κήπους, pet shop και εκτροφεία θηραμάτων, δυστυχώς δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή και μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων εξαιρούνται.
Επίσης, για να μην εγκαταλείπονται τα ζώα μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να τα αφήνει στο Δήμο, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται.
11. Επιβάλλεται να αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου σε αγγελίες πώλησης ή υιοθεσίας σε εφημερίδες/αφίσες και διαδίκτυο και απαγορεύονται οι παραπάνω δημοσιεύσεις χωρίς αυτόν.
12. Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων.
13. Σε κάθε αγορά ενός ζώου προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς από το νέο ιδιοκτήτη για πρόληψη της εγκατάλειψης των ζώων.
14. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με διαταγή εισαγγελέα μπορεί να γίνει κατάσχεση ζώου ή και απαγόρευση μελλοντικής απόκτησης ζώου σε άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να γίνει έλεγχος για καταγγελίες σε κυνοκομεία ή εκτροφεία.
Ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται:
Φυλάκιση ενός έτους τουλάχιστον και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ για παράνομη εμπορία ζώων.
Φυλάκιση ενός έτους τουλάχιστον και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ για κακοποίηση ζώων.
Φυλάκιση 6 μήνες και πρόστιμο 3.000 ευρώ για κλοπή ζώου.

Νόμος 1038/1932 «Περί προστασίας ζώων» 


Άρθρο1.

1. Όποιος βασανίζει ή κακοποιεί ή μεταχειρίζεται με σκληρότητα ή πέρα της φυσικής του αντοχής, ή χρησιμοποιεί προς εργασία ζώο ασθενές ή ανάπηρο, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση.
2. Βασανισμός ζώου θεωρείται:
Α) Η χρησιμοποίηση και ο εξαναγκασμός των σκύλων να σύρουν οποιοδήποτε φορτίο, ως και η πρόσδεση στην ουρά τους οποιουδήποτε αντικειμένου.

Β) Η μαστίγωση των ζώων στο κεφάλι ή στην κοιλιά, οι γροθιές, τα λακτίσματα και η χρησιμοποίηση ξύλων ή άλλων μέσων που μπορούν να τους προκαλέσουν πληγές ή πόνους, εκτός από ειδικό μαστίγιο από σχοινί.

Γ) Η χρησιμοποίηση θεραπευτικών μεθόδων από μη ειδικούς κτηνιάτρους που μπορούν να βλάψουν τα ζώα.

Δ) Η μη χορήγηση τροφής και νερού στα εργαζόμενα επί δωδεκάωρο ζώα και επί εικοσιτετράωρο στα μη εργαζόμενα.

Άρθρο 2.

1. Τα εισπραττόμενα πρόστιμα από την εφαρμογή του εν λόγω Νόμου θα διατίθενται για την ενίσχυση αναγνωρισμένων σωματείων για την προστασία των ζώων.
2. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας μπορεί να ανατεθεί σε εταιρία προστασίας ζώων η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, με την παροχή ετήσιας αποζημίωσης για τις δαπάνες και την αποσόβηση μολυσματικών ασθενειών.

Άρθρο 3.

Ζώο εργασίας, το οποίο καθίσταται άχρηστο λόγω ασθενείας, γήρατος, κατάγματος ή άλλης αιτίας, μπορεί να φονευθεί κατόπιν εκθέσεως του αρμοδίου κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος ορίζει και τον τρόπο θανάτωσης.

Άρθρο 4.

Οι περιπλανώμενοι στους δρόμους σκύλοι, που «συλλαμβάνονται» από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, θεωρούνται ως αδέσποτοι. (Σημειώνεται ότι με πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας προβλέπεται ότι η περισυλλογή και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων ανήκει στους Δήμους και στις Κοινότητες που υποχρεούνται να συλλέγουν, να στειρώνουν και να εμβολιάζουν, σε συνεργασία με κτηνίατρους, τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια δίνονται για υιοθεσία ή επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η θανάτωσή τους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ανίατη ασθένεια, επικίνδυνη για τον άνθρωπο.)

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου