Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν χρειάζονται στείρες αντιπαραθέσεις και κομματικές καταγραφές

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα συγκεντρωτικό πολιτικό - διοικητικό σύστημα, μέσα στο οποίο οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούν περιορισμένο ρόλο στις δημόσιες υποθέσεις.
Οποιαδήποτε απόπειρα επιχειρήθηκε στο παρελθόν για οργανωτική αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης δεν άγγιξε τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι ο συγκεντρωτισμός του κράτους. Επόμενο είναι οι πολίτες σήμερα να έχουν τη βεβαιότητα, πως ο τρόπος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης δεν απαντάει στα προβλήματα και λειτουργεί ερήμην του.
Είναι αναμφίβολο ότι εδώ και δεκαετίες ο τόπος χρειαζόταν να προχωρήσει σε μεγαλύτερα αυτοδιοικητικά ολοκληρώματα, ώστε να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα στη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για να συμβεί αυτό, το κράτος θα έπρεπε να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και να ενισχυθεί-αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση με τη μεταβίβαση σ' αυτήν των αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων του κράτους, μαζί φυσικά με τους ανάλογους δυναμικούς οικονομικούς πόρους. Ο «Καλλικράτης», μολονότι οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων διοικητικών ολοκληρωμάτων, δεν μεταβίβασε τις σχετικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση από την κεντρική διοίκηση, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό το συγκεντρωτισμό του κράτους και δεν προώθησε την οικονομική επάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.  
Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς επιλογές στείρων αντιπαραθέσεων και στενών κομματικών καταγραφών, αναζητώντας σχήματα και πλατιές συνεργασίες για την επικράτηση των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης και της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους με αυτοδιοίκηση. Διεκδικούμε μια αυτοδιοίκηση -τοπική και περιφερειακή- που θα υπερβαίνει τη λογική της διαχείρισης, θα χαράσσει και θα υλοποιεί την πολιτική της με τη συμμετοχή και την αποφασιστική γνώμη του πολίτη. Μια αυτοδιοίκηση που θα αποτελεί βασικό φορέα κοινωνικής και οικονομικής προόδου, ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής και αποφασιστικό παράγοντα για μία ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.
Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση, η οποία με τη λειτουργία της θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, στην αναβάθμιση των αιρετών της οργάνων, στη ορθή και διάφανη διαχείριση των υποθέσεών της και στην ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου.  
Υποστηρίζουμε μια περιφερειακή πολιτική που θα αποτελεί το βασικό μέσο-εργαλείο εδαφικής και κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης, με στόχο να μειώνει τη διαφορά εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων περιφερειών και να εξασφαλίζει στους πολίτες τις απαραίτητες υποδομές και τον κοινωνικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Θεωρούμε αναγκαία μια αναπτυξιακή διαδικασία με τους απαραίτητους πόρους που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, θα αμβλύνει τα χάσματα κέντρου- περιφερειών και παράλληλα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναπτυξιακή δραστηριότητα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν μέσα στο καθεστώς της οικονομικής κρίσης και σ' ένα πολιτικό πλαίσιο, που σηματοδοτείται από την παρουσία του μνημονίου και του ΔΝΤ στη χώρα μας και προσδιορίζεται από δυσβάσταχτα και άνισα βάρη για τους πολίτες, έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής, αποσάθρωση εργασιακών δικαιωμάτων και απομείωση της μισθωτής εργασίας. Σ΄ αυτές τις εκλογές στα κατεξοχήν αυτοδιοικητικά κριτήρια δεν μπορεί παρά να συνυπολογιστεί και το ασφυκτικό αυτό κοινωνικό - οικονομικό πλαίσιο, που πιέζει και δημιουργεί αρνητικούς όρους στη ζωή, την εργασία, στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Είναι δυνατόν και μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές να διεκδικηθεί μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του μνημονίου, η δίκαιη κατανομή των βαρών, η πάταξη της διαφθοράς και της  παραοικονομίας και του πελατειακού κράτους. Ωστόσο, οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν πρέπει λάβουν έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του μνημονίου αφήνοντας στο περιθώριο τα κρίσιμα αυτοδιοικητικά ζητήματα. Η όποια συσπείρωση εναντίον του μνημονίου (καθώς τόσο η αριστερά όσο και η ΝΔ έχουν ταχθεί εναντίον του) προϋποθέτει εναλλακτικές προτάσεις και κυρίως ομοιογένεια σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της αντίθεσης προς αυτό.
Θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδικοίκησης δεν προσφέρεται για κομματικές καταγραφές και αντιπαραθέσεις. Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι εάν θα προωθηθεί μια αυτοδιοίκηση με κοινωνικά και δημόσια χαρακτηριστικά. Και είναι δυνατόν το «υδροκέφαλο» κράτος, με μια σωστή εκπροσώπηση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Εμείς, σ' αυτό το πλαίσιο, θα αναζητήσουμε και θα εργαστούμε για τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις, συνθέσεις και συμμαχίες στον κατ' εξοχήν πρόσφορο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκηση, με προϋπόθεση προγραμματικές συμπτώσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις και φερέγγυα πρόσωπα για τη μετουσίωση σε καθημερινό αποτέλεσμα προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης. Στα τρία μεγάλα αυτοδιοικητικά μεγέθη (Αθήνα- Αττική, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) και στις αντίστοιχες περιφέρειες θα επιδιώξουμε να μην υπάρξουν συνεργασίες που θα προσδιορίζονται με κομματικούς όρους, δηλαδή συμπράξεις με το κυβερνητικό κόμμα, για λόγους καθαρά πολιτικής σηματοδότησης.
Ας αναμετρηθούμε λοιπόν με την ζωή και τα προβλήματα της και όχι με κενές περιεχομένου συνθηματολογίες που δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα και πάνω από όλα δεν δίνουν καμία ελπίδα στον κόσμο που αναζητά διέξοδο. ΠΗΓΗ EKLOGIKA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου