Σε ρυθμούς "fast track" κινείται πλέον η κυβέρνηση, για να δείξει ότι έχει δικό της σχέδιο και είναι έτοιμη να το "τρέξει" για να εξασφαλίσει τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μόλις μία εβδομάδα αφότου οι απεσταλμένοι της Τρόικα έριξαν τη "μπόμπα" για τα 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βγάζει σαν "λαγό από το καπέλο" το Ελληνικό, δίνοντας το σύνθημα στην αγορά πως πρέπει να λάβει θέσεις για την βροχή ιδιωτικοποιήσεων που θα επακολουθήσει.
Μόλις μία εβδομάδα αφότου οι απεσταλμένοι της Τρόικα έριξαν τη "μπόμπα" για τα 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βγάζει σαν "λαγό από το καπέλο" το Ελληνικό, δίνοντας το σύνθημα στην αγορά πως πρέπει να λάβει θέσεις για την βροχή ιδιωτικοποιήσεων που θα επακολουθήσει.
Το μεσημέρι συνεδριάζει το μισό υπουργικό συμβούλιο για να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να μεταβεί στο Κατάρ το Σαββατοκύριακο και να "πέσουν" οι πρώτες υπογραφές με τους άραβες επενδυτές για το σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό.
Στο ταξίδι του στα Εμιράτα μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας θα συνοδεύεται και από σύμβουλο που επέλεξε το δημόσιο με διαδικασίες εξπρές, για να εξετάσει και να ρυθμίσει "επί τόπου" τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Για να κερδηθεί χρόνος, η κυβέρνηση κλίνει στη λύση της «διακρατικής συμφωνίας», που θα περάσει από τη Βουλή ώστε να μην απαιτηθεί διεθνής διαγωνισμός (όπως επιβάλλει κανονικά η κοινοτική νομοθεσία) για την προσέλκυση υποψηφίων για την υπό εκχώρηση έκταση. Το πράσινο φως για το σχέδιο αυτό, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα της εβδομάδας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων θα μετάσχουν επίσης οι κ. Ρέππας, Μπιρμπίλη, Σηφουνάκης, Γερουλάνος και Παπακωνσταντίνου. Εκεί θα τεθούν οι βάσεις και για το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα ακουστούν οι πρώτες "γκρίνιες" υπουργών για την «κρυάδα» που έφαγαν με την ανακοίνωση από την Τρόικα για το "πωλητήριο" των 50 δισ. ευρώ, αλλά και η αγωνία τους για το αν και πώς μπορούν "να βγουν τα νούμερα".
Τα βλέμματα στον Τσάρο
Στην πρώτη αυτή "κλειστή" συνάντηση (χωρίς μάλιστα την προστατευτική "ομπρέλα προστασίας" που θα του πρόσφερε η παρουσία του πρωθυπουργού), ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με νωπή την έντονη κριτική που του ασκήθηκε την Πέμπτη από συναδέλφους του, θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους συναρμοδίους του υπουργούς, που θα χρεωθούν -εξ ανάγκης- το αποτέλεσμα των χειρισμών του.
Θα τους παρουσιάσει ένα "αισιόδοξο" πλάνο σύμφωνα με το οποίο μπορούν να εισπραχθούν τα πρώτα 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται ως το 2012. Το project θα περιλαμβάνει:
- έως 3 δισ. από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.
- έως 3 δισ. από επέκταση σύμβασης για το αεροδρόμιο Σπάτων και αξιοποίηση-"πακέτο" των περιφερειακών αεροδρόμιων της χώρας (Καστέλι, Κέρκυρα, Μύκονος κλπ).
- 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών (Πάτρα, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Κέρκυρα κλπ).
- 1 δισ. από νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών και καζίνο.
Σε αυτά θα προστεθούν και έσοδα από συμμετοχές του δημοσίου σε τράπεζες και εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ κλπ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου