Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Φοροδιαφυγή και ευθύνη υπουργών στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Η έγκριση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και εκείνου περί ευθύνης υπουργών θα απασχολήσει το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται στη σκιά των έντονων αντιδράσεων που εκφράζονται για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Αναλυτικά, τα θέματα που θα συζητηθούν στο Υπουργικό το πρωί της Πέμπτης είναι:
- Σχέδιο Νόμου: Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. (Χ. Καστανίδης)
- Σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. (Χ. Καστανίδης)
- Σχέδιο νόμου: Κύρωση της Σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών. (Χ. Καστανίδης)
- Ενημέρωση για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας. (Ν. Σηφουνάκης)
- Σχέδιο νόμου: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών. (Γ. Παπακωνσταντίνου)
Στο τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπεται διαδικασία του αυτόφωρου για όσους φορολογούμενους παρακρατούν ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια. Περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, αλλά και άλλες συμπληρωματικές διατάξεις.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη φορολογική νομοθεσία της, που συνεπάγεται διακριτική μεταχείριση εις βάρος των κεφαλαίων τα οποία διατηρούν στο εξωτερικό οι κάτοικοι Ελλάδας
Τρία ζητήματα, πάντως, αναμένεται να αποτελέσουν «αγκάθι» κατά τη συζήτησή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς στις προηγούμενες 2 συνεδριάσεις εκφράστηκαν διαφωνίες πάνω σε αυτά. Πρόκειται για την πρόβλεψη της αυτόφωρης διαδικασίας δίωξης των φοροφυγάδων, τη θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αναλάβει το συντονιστικό ρόλο στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και τη διαγραφή χρεών προς το δημόσιο που θεωρούνται ανείσπρακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου