Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Για όνομα του καπιταλισμού, αποφασίστε τελικά αν έχουμε Δημοκρατία ή όχι.

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ένα πράγμα, μετά την συζήτηση που είχα εδώ με τον φίλο μας το μεσημέρι πολλοί από μέσα μας λέμε: ΧΕΣΤΗΚΑ για την ΕΡΤ. Άλλωστε και εμείς το γράψαμε: Ότι η Επανάσταση στην ΕΡΤ άργησε τριάντα πέντε και βάλε χρόνια τόσα πολλά, ξέρετε κάθε φορά που ξεκίναγε είχε πρόβλημα, αν θα πάει προς τον Σταυρό ή προς την Αθήνα και εκεί έξω από την πόρτα του ραδιομεγάρου σταμάταγε η επανάσταση. 

Ξέρετε το αγαπημένο μου ραδιόφωνο ήταν το Β¨ Πρόγραμμα αλλά κάθε και μισή που μετάδιδε ειδήσεις έκοβα τις φλέβες μου, από την φασιστική σύνταξη των ειδήσεων. Τώρα θα μου πεις πως γίνεται 55 λεφτά πολιτισμός και 5 λεφτά φασιστική σύνταξη ειδήσεων, μπορεί και αυτοί να μην το είχαν καταλάβει. αλλά το αποτέλεσμα μετράει να μπορείς στο τέλος να απορρίπτεις την μασημένη τροφή. Αυτά τα 55 λεφτά μπορεί να ήταν αρκετά που σε έκανα στο τέλος να σκέπτεσαι και να απορρίπτεις τα πέντε λεφτά. Το αποτέλεσμα του πολιτισμού. Όπως μου έγραψε ο φίλος στο Facebook το μεσημέρη, έχουν κλείσει ένα σωρό επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έχουν μείνει χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι και το κλείσιμο μιας επιχείρησης, θα μας κάνει να κλάψουμε;
Ακόμα και μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής επιχείρησης, από μόνο του αρκεί για να με συγκινήσει; Ειδικά όταν όλοι ξέρουμε ότι εκεί μέσα έχουν γίνει τα σκάνδαλα για να γεμίσουν τόμους ολόκληρους από κουτσομπολίστικα περιοδικά;
Βέβαια, ο μέσος μαλάκας όταν ακούει “έκλεισε η ΕΡΤ” σκέφτεται “στα παπάρια μου, έκλεισε ένα κανάλι που δεν έβλεπα ποτέ”. 


Όχι, μικρέ μου μαλάκα,
Δεν είναι τόσο απλό. Η ΕΡΤ δεν είναι μόνο τηλεόραση. Δεν είναι μόνο ραδιόφωνο. Είναι ένα τεράστιο ιστορικό αρχείο με την ιστορία της χώρας. Είναι δύο-τρία μουσικά σχήματα. Είναι σωρό προγράμματα για τους ομογενείς. Είναι η Ελληνική φωνή εκτός συνόρων. Είναι ο κρίκος που θέλεις να ακούς εσύ αν πας εκτός Ελλάδας για δύο μέρες, φαντάσου αυτοί που ζουν μόνιμα.  Είναι πολλά περισσότερα από “ένα κανάλι που δεν έβλεπες ποτέ”. Είναι αυτό το γαμημένο Β΄ που άρχισε να μου λείπει.



Αλλά ακόμα και έτσι να ήταν, ένα μικρό, αδιάφορο κανάλι. Ένα Αlter  υπάρχει διαφορά στο πως έκλεισε. Στο  Αlter ο ιδιοκτήτης είπε, τρεις το λάδι τρεις το ξύδι τρεις και το λαδόξυδο, το κλείνω. Είχε το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας που του δίνει η δημοκρατία και είπε άντε για!!! Λειτούργησε η Δημοκρατία του καπιταλισμού.


Η ΕΡΤ σημασία δεν είναι το ότι έκλεισε, αλλά το ΠΩΣ έκλεισε; Και το ποιος θα καλύψει της υπηρεσίες της; Πάμε λοιπόν να δούμε πώς έκλεισε η ΕΡΤ.


Την κρίση την ξέρεις, κοιμάσαι μαζί της και σε στον ρίχνει άστο αυτό τώρα πονάει!!!

Βρήκαν την ευκαιρία, όπως γράφει σήμερα στο blog της,  η Αρειστέα Μουτσάτσου, Κεδίκογλου και Μουρούλης να προτείνουν την ιδέα να κλείσει η ΕΡΤ, κριμένη πίσω από την κρίση. Που να σου γράφω τώρα και να σου αναλύω για τον νεοφιλευθερισμό και άλλα, άστα να μην το κάνουμε δίσπεφτο:


“Το βρήκα, ας κλείσουμε την ΕΡΤ είπαν εκεί στο υπόγειο. Έχει δυόμισι χιλιάδες υπαλλήλους, είναι τίγκα στα σκάνδαλα και δε θα ανοίξει ρουθούνι, γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί της”. Γαμάτη ιδέα, συμφώνησαν. Παπανδρέου μαλάκα τρέμε. Εμάς θα φωνάζουν εκεί στο Αμέρικα και στα λονταα σχουλ έκραζα στο υπόγειο. Εγώ θα δεις πως θα διδάσκω πως κλείνουν εταιρείες σε δύο ώρες.    Είχε και κάτι προηγούμενα μαζί της ο Μουρούλης και σου λέει τώρα θα σας γαμ... άλλωστε τα έλεγε στα facabookia του άνθρωπος, θα σας γ θα σας πονέσω…. 


Πώς θα την υλοποιούσαν, όμως; 


Τελικά ήταν πανεύκολο: Με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου (που μπορεί να εκδοθεί ΜΟΝΟ σε έκτακτες περιστάσεις και ΜΟΝΟ για εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα). Χάρη σε αυτήν την πράξη, η ΕΡΤ μέσα σε πέντε ώρες ήταν παρελθόν. Μιλάμε για καταπληκτικό σχέδιο – αν ήταν σε όλα τόσο οργανωμένη η κυβέρνηση, θα συναγωνιζόμασταν την Γερμανία, τρέμε Άγγελλα . 


Στα α.. ρ..ίδια τους αν η ΕΡΤ είχε τρία κανάλια άρα (ας πούμε 1000 κάμερες, λινκ βαν και λοιπό εξοπλισμό και τώρα με το ΝΕΡΙΤ θα χρειάζεται 50, τι ξενέρωτο όνομα και αυτό).

Πανάκριβο εξοπλισμό μαλάκα μου, που τον είχαμε πληρώσει εσύ και εγώ τι θα γίνει όλοι αυτή η τεχνική υποδομή. Απλά θα την φάει η μαρμάγκα. Πλιάτσικο θα γίνει... Αυτοί τον πλήρωσαν; Ξέρεις τι εύκολο πράγμα είναι να παίρνεις αποφάσεις για λεφτά που δεν έχεις πληρώσει εσύ;;


Ας δούμε τώρα τι είναι η “πράξη νομοθετικού περιεχομένου”. Είναι ένας τρόπος να εφαρμόζει μία κυβέρνηση το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” της χούντας χωρίς να χρειαστεί να καταλύσει το Σύνταγμα.


Για να το πω πιο απλά: Η χούντα πριν αρχίζει να επιτελεί το θεάρεστο έργο της καταλύει το Σύνταγμα. Η “δημοκρατική” κυβέρνηση δεν καταλύει το Σύνταγμα πρακτικά, αλλά το καταλύει ουσιαστικά, με κολπάκια σαν αυτό. Αυτό πρέπει να λέγεται “αντισυνταγματική δημοκρατία”, ή τουλάχιστον έτσι το βάφτισα εγώ. 
Οι άλλοι τρεις τι κάνουν; Με ρωτάς τώρα τι κάνει ο Παπούλιας, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης; Καλά είναι. Μαλάκα μου τους είδα να κρατάνε φανάρι την ώρα που η παρέα του υπογείου, γ.... τους καθηγητές, τους εργάτες του μετρό, τους εργάτες στα Τσιμέντα Χαλκίδος, πολλοί μπανιστήρι οι τύποι.  Βέβαια για τον Παπούλια δεν παίρνω όρκο, γιατί μπορεί να κρατάει παγούρι, καθότι είναι παγουράς....



Άρα, τι έγινε με την ΕΡΤ και με τις άλλες εταιρείες που θα ακολουθήσουν; Με μία εντελώς παράνομη, εντελώς αντισυνταγματική απόφαση, μέσα σε λίγες ώρες, η κυβέρνηση έκλεισε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το επαναλαμβάνω για τους πιο αργόστροφους αναγνώστες του μάταιου τούτου blog:
“ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ”.



Επομένως, δε με νοιάζει τι θα πεις για την ΕΡΤ και τους εργαζομένους της. Δε με νοιάζει αν σου άρεσε το πρόγραμμά της ή όχι. Δε με νοιάζει αν τη “Ραδιοτηλεόραση” δεν τη διάβαζαν ούτε αυτοί που την έγραφαν.

 Δε με νοιάζει αν δεν άκουσες ποτέ ΕΡΑ ΣΠΟΡ ή Β΄ στη σκοπιά σε ένα ακριτικό νησί που δεν έπαιζε κανέναν άλλο ελληνικό σταθμό, παρά μόνο τούρκικους. Δεν με νοιάζει που μέρα μεσημέρι, να μέχρι την Αθήνα να πεταχτείς να ακούς άσματα που πνίγουν την σεξουαλική νηστεία σου. Άσματα που είναι γραμμένα να απαλύνουν τον πόνο τον μακροχρόνια ανέραστων. 

Δεν ξέρω πως θα το αντέξεις αυτό αναγνώστη μου. Εγώ δεν το αντέχω, να μου εκπέμπει ο σταθμός αδρεναλίνη ντάλα μεσημέρι και να μυρίζει η ταπετσαρία στο αυτοκίνητο !!!    


Με νοιάζει όμως, να παραδεχτείς ότι όλο αυτό που έγινε ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Και ως τέτοιο, να το καταδικάσεις, Και να αντιδράσεις σε αυτό. Αν θέλεις να θεωρείσαι Δημοκράτης, δεν μπορείς παρά να καταδικάζεις κάθε φασιστική και εκ των πραγμάτων απολύτως παράνομη ενέργεια, ακόμα και αν συμφωνείς με το αποτέλεσμά της.


Γιατί θα σου θυμίσω, γιατί ξεχνάμε σαν λαός, όταααααν δεν αντιδράσαμε στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών του κ Στουρνάρα  (το πως τον χαρακτήρισε η Σοφία Σακοράφα πολύ μου άρεσε), όταν το δικαστήριο έβγαλε απόφαση για το παράνομο του χαρατσιού της ΔΕΗ αυτός έδωσε εντολή (καθότι έγραψε την απόφαση του δικαστηρίου στα παπαρ.. του) στην ΔΕΗ μην τολμήσει και δεν το εισπράξει και σήμερα έχουμε ένα αντιδημοκρατικό μέτρο σε ισχύ, να ήταν το μόνο θα μου πεις. Και δες πως ξεθαρρεύουν. 


Ή μήπως “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”; Όχι, φίλε μου. Όχι στη Δημοκρατία. Στη Δημοκρατία ο σκοπός είναι σκοπός και υποχωρεί μπροστά στους νόμους.


Και εν πάση περιπτώσει, αν έχει καταλυθεί η Δημοκρατία και επισήμως στη χώρα, να μου το πείτε κι εμένα να πάψω να γκρινιάζω και να πάω να ληστέψω καμία τράπεζα. Καθόλου δε θα με χάλαγε.


Αλλά για όνομα του καπιταλισμού, αποφασίστε τελικά αν έχουμε Δημοκρατία ή όχι. Να ξέρουμε κι εμείς να πράξουμε αναλόγως.

7 σχόλια:

  1. Σπάνιο κείμενο αληθινό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μπορούμε να γράψουμε εμείς τώρα;; Παιδιά μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο κείμενο!!!!
    Τρομερά δεμένη με την φωτογραφία!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικά μου άρεσε και μπράβο αλλά ρε παιδιά αυτό το "Άσματα που είναι γραμμένα να απαλύνουν τον πόνο τον μακροχρόνια ανέραστων. " είναι λογοτέχνημα είναι... δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή