Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων και μετατροπής τους σε επισκέψιμες πολιτιστικές δομές



 Την πορεία των εργασιών σε τρία έργα αποκατάστασης μνημείων και μετατροπής τους σε επισκέψιμους πολιτιστικούς χώρους που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη της Χαλκίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, επιθεώρησε τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο, Βασίλη Καθαροσπόρη, παρουσία κλιμακίου αρχαιολόγων της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Παρασκευή Καλαμαρά.

Πρόκειται για τα έργα:


- συντήρησης και αποκατάστασης του Οθωμανικού Τεμένους Εμίρ Ζαδέ και μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο, όπου θα φιλοξενηθεί η συλλογή χαρακτικών του Ιωάννη Καράκωστα,
Το έργο, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων. Πραγματοποιείται μέσω τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Χαλκιδέων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Γεν. Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας-Θρησκευμάτων-Πολιτισμού-Αθλητισμού και εκτελείται με αυτεπιστασία  από την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι περικοπές στο πρόγραμμα προσλήψεων συμβασιούχων που επέβαλε το Υπουργείο, έχει επιφέρει προβλήματα καθυστερήσεων από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και έτσι, αναμένεται τελικά, να παραδοθεί στις αρχές του 2014.

- αποκατάστασης και ανάδειξης του παλαιού αλευρόμυλου «Δήμητρα», στο οικόπεδο του πρώην ΑΣΑΧ, ως χαρακτηριστικού κτηρίου αρχαιολογικής βιομηχανίας και μετατροπής του σε «Μουσείο» Δημήτρη Μυταρά, φιλοξενώντας έκθεση πινάκων και κοχυλιών του.
Το έργο, προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ, είχε βαλτώσει εξ αιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης του προγράμματος «Θησέας». Το έργο πλέον χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου, οι εργασίες ξεκίνησαν πάλι και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2014.

- αποκατάστασης και ανάδειξης της οικίας του Ενετού Βαϊλου και μετατροπής της σε πολιτιστικό-εκθεσιακό χώρο συνάθροισης κοινού.
Το έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2014.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΠΟΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Τρία έργα σχετιζόμενα με μνημεία και διατηρητέα κτήρια της Χαλκίδας, που βρίσκονται στο στάδιο της πραγμάτωσης και εντάσσονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους ως πολιτιστικών χώρων, όπως αυτός έχει καταρτιστεί από το 2007.

Εν εξελίξει έργα, που ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις, δίνουν έμφαση στη διαχρονικότητα του πολεοδομικού ιστού της περιοχής της Αγίας Παρασκευής και προσδίδουν νέα διάσταση στους μνημειακούς της χώρους, αφού με την προβλεπόμενη χρήση τους, ως εκθεσιακών και πολιτιστικών χώρων ανοικτών για το κοινό (με την πραγματοποίηση στον χώρο εκθέσεων, διαλέξεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων και συνεργασιών με φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικών εργαστηρίων, με σκοπό τη γνώση και την καλλιέργεια του κοινού), τους εντάσσει  στην ζωή της πόλης και τους αναγάγει σε σημείο αναφοράς, λειτουργικές πολιτιστικές δομές -σε ενότητα με τις υφιστάμενες (το Λαογραφικό Μουσείο και το Ναό Αγίας Παρασκευής)- και σε πόλους επισκεψιμότητας.

Έργα που σε συνδυασμό με την ανάδειξη αναδόχων τόσο του έργου επισκευής και μετατροπής του διατηρητέου οινοποιείου «Αρέθουσα» σε Διαχρονικό Μουσείο (με προϋπολογισμό 9,2 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ που υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί σε χρήση το 2016) όσο και του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ) καθώς και με το σε εξέλιξη έργο αποκατάσταση της Ρωμαϊκής Παλαίστρας (με  προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2014) συμπληρώνουν μια ενιαία σχεδιασθείσα δομική παρέμβαση σε μια συνολική στρατηγική ανάδειξης
των διαχρονικών αποτυπωμάτων της ιστορικότητάς του πυρήνα της παλαιάς πόλης, αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου, ανάταξης της πολιτισμικής και τουριστικής ταυτότητας της πόλης και εν τέλει, ως απορρέουσα προστιθέμενη αξία, αύξησης της επισκεψιμότητάς της,  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου