Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών .... Τον Φθινόπωρο εκλογές;


Κυβερνητικό σχέδιο τριετίας καταρτίζει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία προσπάθεια να υπερβεί το μνημόνιο και να ξεπεράσει έτσι την όποια κριτική σχετικά με το αν 'βγαίνει' ή 'δεν βγαίνει'. 
Την ίδια στιγμή όμως, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις κορυφαίων υπουργών μεταξύ τους, αλλά και ο αναβρασμός που επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρουν στην επιφάνεια σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών για τον φθινόπωρο.

Aν κάνει ανασχηματισμό οι εκλογές πάνε πιο ¨πίσω¨, κάτι που εξετάζει σε κάθε περίπτωση θετικά και αρνητικά. Αυτή την στιγμή ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να κάνει δομικό ανασχηματισμό γιατί τότε θα ¨τσουρουφλίσει¨ το σενάριο εκλογές. Θέλει να έχει την πρωτοβουλία ¨Φθινόπωρο¨ και όσο το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, άρα 50 έδρες προίκα στο πρώτο κόμμα. 
Με κρίσιμο σταθμό την 15η Απριλίου και τα μέτρα που θα ληφθούν, μετρώντας τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.  Ο ΓΑΠ εξετάζει δύο σενάρια το ένα να υπάρξουν αντιδράσεις και να μην υπάρξει ανάκαμψη. Τότε θέλει να πάει σταθερά μέχρι την στιγμή που θα διαβάζει την γραμμή και θα βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα. Αν δει ότι η γραμμή αυτή θα διακοπή θέλει να έχει ανοικτά τα χέρια του και να κάνει εκλογές. Ελπίζοντας αυτό να "πάει" μέχρι τον Φθινόπωρο, όπου  το ΠΑΣΟΚ θα έχει πάρει την ένεση "ντοπαρίσματος" του από την Συνδιάσκεψη, άρα θα είναι ετοιμοπόλεμο.
Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τον Φθινόπωρο δένει με κάθε σενάριο ειδικά με το αρνητικό αρκεί  να κυλήσει μέχρι τότε.  Πιστεύουν ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει φρένο των αντιδράσεων στα ¨πράσινα¨ στρατόπεδα. 
Το καλύτερο σενάριο..., τα μέτρα που θα ληφθούν, οι αντιδράσεις να μην είναι δυνατές και από τον φθινόπωρο να υπάρξουν/φανούν σημεία ανάκαμψης, να αρχίσει να τρέχει το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος,  να υπάρξει άνοδος του τουρισμού άρα πτώση ανεργίας, και το ΠΑΣΟΚ να εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα και να έχουν υπάρξει συμπεράσματα από την συνδιάσκεψη.  Τότε ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός και θα πιάσει και τα παιδιά του opengοv,  όπου φαίνεται ότι ήταν μια σκέτη αποτυχία καθότι οι Δημόσιοι οργανισμοί διοικούνται από εμπειριστές δεν παράγουν έργο και τραβάνε το ΑΕΠ προς τα κάτω.     

Το σταυρόλεξο είναι δύσκολο για το Απρίλιο καθότι έχουμε:
Ψυχανέμισμα και  'λύσει' των  γλωσσών των 'πράσινων' βουλευτών, βλέπετε η 4η Απριλίου πέρασε και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είτε δεν τους αφορούν, είτε προτίθενται να κάνουν ό,τι μπορούν για να τους ...αφορούν...
Κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Αποκρατικοποιήσεων που ήδη διχάζει την κυβέρνηση και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής που επιβάλει μειώσεις σε δαπάνες ανά υπουργείο με τις οποίες αρνούνται να συμμορφωθούν πολλοί υπουργοί. 
Δημοσιοποιήσει των 'δημοσιονομικών διορθώσεων', ήτοι τα περαιτέρω μέτρα που προκύπτουν από την υστέρηση των εσόδων και το  υψηλό έλλειμμα του 2010, τα οποία και φοβίζουν την κυβέρνηση λόγω της κοινωνικής αντίδρασης που αναμένεται να προκαλέσουν. 
Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του κόμματος έχουν αρχίζει να 'απασφαλίζουν', με :
  1. Τον Παντελή Οικονόμου να ζητά την καταγγελία του μνημονίου
  2. Τον Μίμη Ανδρουλάκη να το καταγγέλλει σήμερα  ως 'λάθος θεραπεία', κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ακολούθησε 'λανθασμένες αμερικανικές εισηγήσεις', τις οποίες μάλιστα υλοποιεί με άκαπνα στελέχη και χωρίς καλό μάνατζμεντ..
  3. Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Νάντια Γιαννακοπούλου, να  υπερθεματίζουν του δικαιώματός τους να διαφωνούν,
  4. Τον Γιάννη Βούρου να κάνει επίθεση  στον υπουργό Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνο…
eviapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου