Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σε εξαφάνιση η Ηλεκτρομηχανική Κύμης

Σε εξαφάνιση από το χάρτη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων φαίνεται πως οδηγείται το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης και ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος του οριστικού κλεισίματος, αφού σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη υπάρχει το ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Αμυντική Βιομηχανία στη χώρα.

Τα όσα φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης κατά την επίσκεψή του στο Αίγιο εντείνουν το κλίμα ανησυχίας και επιβεβαιώνουν τους φόβους των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, που διαμαρτύρονται για την εικόνα διάλυσης και απαξίωσης του εργοστασίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, ο Αναπληρωτής Υπουργός σηματοδοτεί- ούτε λίγο ούτε πολύ- το τέλος της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, υποστηρίζοντας, ότι από τα εργοστάσια των ΕΑΣ θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο δύο, του Αιγίου και του Λαυρίου, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε αυτό της Κύμης, αλλά ούτε και στα υπόλοιπα εργοστάσια στην Ελλάδα.
Ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας την αγωνία του για τα αρνητικά αποτελέσματα που θα επιφέρει το κλείσιμο του εργοστασίου.
Με ερώτηση που καταθέτει προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητά να ενημερωθεί, εάν αληθεύει η δήλωση του κ. Μπεγλίτη, καθώς και για τον προγραμματισμό του Υπουργείου αναφορικά με το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανικής και την τύχη των εργαζομένων.
Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:
«Σε συνημμένο δημοσίευμα της εφημερίδας ‹ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ› ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτης φέρεται να δήλωσε κατά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο πως από τα εργοστάσια των ΕΑΣ ουσιαστικά θα μείνουν, του Αιγίου και του Λαυρίου. Στις δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη δεν έγινε ωστόσο αναφορά στο εργοστάσιο της Κύμης και στα υπόλοιπα εργοστάσια στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο ηλεκτρομηχανικής της Κύμης φαίνεται να εξαφανίζεται από τους σχεδιασμούς και η τύχη των εργαζομένων φαίνεται αβέβαιη.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύει η δήλωση του κ. Μπεγλίτη;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί;»
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας ‹ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ›:
Συντάχθηκε απο τον/την Πέπη Σπηλιωτοπούλου
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΒΟ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
Σε καλό κλίμα, εν μέσω αβροτήτων ένθεν κι ένθεν, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης πέρασε τελικά από το Αίγιο, όπως εξάλλου είχε υποσχεθεί πρόσφατα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Πάτρα ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τον υποδέχτηκαν με ευγένεια, τον ξενάγησαν στις παραγωγικές μονάδες του εργοστασίου κι έτσι του έδωσαν το μήνυμα, πως το εργοστάσιο όχι απλώς είναι βιώσιμο αλλά και επιβάλλεται η διασφάλιση του κρατικού του χαρακτήρα και η συνέχιση της λειτουργίας του.
Ο κ. Μπεγλίτης φάνηκε ενθουσιασμένος από τις δυνατότητες του εργοστασίου αλλά και του ανθρωπίνου του δυναμικού. Και το “δωράκι” του ήταν οι δηλώσεις του, πως από τα εργοστάσια των ΕΑΣ δύο ουσιαστικά θα μείνουν, το εργοστάσιο του Αιγίου και του Λαυρίου. Δήλωση που έγινε δεκτή με μια δόση ανακούφισης από το Σωματείο, αν και παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των μετατάξεων των υπαλλήλων, καθώς υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για 80 μετατάξεις από τη μονάδα του Αιγίου.
“ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ”
Μετά την περιήγησή του, ο κ. Μπεγλίτης πραγματοποίησε τρίωρη σύσκεψη με το Σωματείο των εργαζομένων, στην οποία δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφους. Στις δηλώσεις του, πάντως, αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε περήφανος για την ποιότητα της τεχνολογίας και της παραγωγικής δύναμης του εργοστασίου, δίνοντας μάλιστα και συγχαρητήρια στους εργαζομένους.
“Γνωρίζουμε τα προβλήματα ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβλήματα διαχρονικά, ευθύνες διακομματικές, δομικές και διαρθρωτικές ανεπάρκειες των Αμυντικών Βιομηχανιών στη χώρα μας, λόγω, πολλές φορές κακοδιαχείρισης, λόγω λανθασμένων πολιτικών ή επιχειρησιακών επιλογών. Μία είναι η βούλησή μας, ένας είναι ο στόχος και ένα το σχέδιό μας, να εκσυγχρονιστούν οι Αμυντικές Βιομηχανίες, να ανασυγκροτηθούν λειτουργικά, επιχειρησιακά και παραγωγικά, ώστε να συνεχίσουν το δρόμο τους τον παραγωγικό, την προοπτική τους υπό δημόσιο έλεγχο, εντασσόμενες πάντα, παραμένοντας πάντα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα” τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως χρειάζονται παρεμβάσεις και αλλαγές, σε συνεργασία με τους εργαζομένους, γιατί δίχως αλλαγές σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον θα απαξιώνονται γενικά οι ελληνικές εταιρίες -όχι μόνο οι αμυντικές βιομηχανίες.
“Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα, ούτε απολύσεις, ούτε το οτιδήποτε άλλο, το αντίθετο θα έλεγα, έχουμε ανάγκη από εξειδικευμένο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και γι’ αυτό θα φροντίσουμε. Εμείς από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πέρα από τις συμβάσεις που έχουμε αναθέσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έχουμε δώσει εντολή στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού να αξιολογήσει επιχειρησιακές ανάγκες, να δει και να σχεδιάσει την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα, για μια σειρά καινούριων συμβάσεων και προμηθειών αμυντικών οπλικών συστημάτων από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βεβαίως συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου του Αιγίου” ανακοίνωσε ο Υπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό του εργοστασίου για τη συμβολή του και για τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατέθεσε κατά τη σύσκεψη.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ: “Ελπίζω πως ο Υπουργός κατάλαβε...”
Συγκρατημένα αισιόδοξη φάνηκε και η πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στην ΕΒΟ κα Ουρανία Μπίρμπα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους: “Η επίσκεψη αυτή του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ουσιαστικά ήταν μια πραγματογνωμοσύνη ότι αυτό δεν είναι ένα εργοστάσιο υπηρεσιών , είναι ένα παραγωγικό εργοστάσιο. Και αν επιμείνει η Κυβέρνηση στην αρχική της θέση είτε για ξεπούλημα της βιομηχανίας είτε για συρρίκνωση και διάλυση, στη ουσία διαπράττουν ένα έγκλημα εθνικής μειοδοσίας”.
Η κα Μπίρμπα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των μετατάξεων: “Η Διοίκηση του εργοστασίου μίλησε για ογδόντα ανθρώπους πλεονάζοντες και από το εργοστάσιο του Αιγίου. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό, να πει ότι περισσεύουν και ογδόντα από το Αίγιο. Θεωρώ, και αυτό το είπαμε και στη συνέλευσή μας, ότι από το εργοστάσιο του Αιγίου δεν περισσεύουν 80 άτομα” τόνισε κατηγορηματικά η κα Μπίρμπα. “Αν φύγουν ογδόντα άτομα από το εργοστάσιο του Αιγίου, σηματοδοτείται το κλείσιμο του, είναι απλά τα πράγματα και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μπεγλίτης σήμερα το κατάλαβε αυτό, δηλαδή είναι άλλο να σχεδιάζεις στα χαρτιά, να κλείνεις, να ανοίγεις, να μετατάσσεις και άλλο να το βλέπεις στην πράξη. Εδώ είναι 297 άτομα, ήδη λείπει προσωπικό για τις δουλειές που έχουμε, αν φύγουν και 80 που λέει η Διοίκηση της εταιρίας δε μένει εργοστάσιο.”
ΤΟ...ΔΩΡΑΚΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΕΓΛΙΤΗ
Όταν η σύσκεψη ολοκληρώθηκε, η κα Μπίρμπα έδωσε στον κ. Μπεγλίτη ένα dvd, λέγοντάς του με νόημα να το προβάλει κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει την τύχη του εργοστασίου. Το dvd δεν είναι τίποτε άλλο παρά βίντεο από το 1991, όταν ο τότε βουλευτής Αχαΐας και σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στεκόταν στην Εθνική Οδό μαζί με τους εργαζομένους απέναντι στα ΜΑΤ και τους υπερασπιζόταν για να μην απολυθούν και κλείσει το εργοστάσιο.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως στην επίσκεψη-σύσκεψη δεν ήταν παρών κανένας αχαιός βουλευτής, πολύ περισσότερο κάποιος από τους κυβερνητικούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου