Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στον «πάτο του βαρελιού» λέει …εκπρόσωπος του τραπεζικού κατεστημένου ! Τα …χειρότερα έπονται !
Η ύφεση θα κρατήσει αρκετά χρόνια ακόμη, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στον πάτο του βαρελιού, εκτιμά ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Π. Γεννηματάς. Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης για τις προοπτικές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ.Γεννηματάς ανέφερε ότι στην ενέργεια υπάρχουν οι πιο ουσιαστικές δυνατότητες για επενδύσεις και διαθεσιμότητα κεφαλαίων ύψους 20-22 δισ. ευρώ, ωστόσο πρέπει τώρα να γίνουν οι στρατηγικές επιλογές για τη συμμετοχή ή μη του δημοσίου στο χώρο.
Τόνισε ακόμη ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ο τελευταίος επιδοτούμενος τομέας στη χώρα κατά τρόπο, όπως είπε, «σκανδαλώδη», ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή των ισχνών αγελάδων. Ο στόχος της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο, υποστήριξε, αντιβαίνει στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.Για βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με επώδυνες επιπτώσεις στους καταναλωτές (αύξηση τιμών) και τους εργαζόμενους (περικοπές μισθών και απολύσεις) προειδοποίησε ο διευθυντής του ΚΕΠΑ κ. Δημήτρης Μαυράκης. Μίλησε ακόμη για κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, που θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Με την άποψη ότι οι ανανεώσιμες δεν είναι φθηνή πηγή ενέργειας συνταχθηκε ο κ. Δ. Μπούσιος, πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΗ και οι καταναλωτές, τόνισε, πρέπει να ενημερωθούν για το κόστος . Πρότεινε ακόμη να επανεξετασθεί ο αποκλεισμός του λιθάνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ενώ εκτίμησε ότι ο στόχος της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % δεν θα επιτευχθεί για τεχνικούς και γραφειοκρατικούς λόγους.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γ. Παλαιοκρασσάς κατήγγειλε ότι οι στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο διάστημα 2006-2008 κόστισαν στη ΔΕΗ 790 εκατ. ευρώ. Η αγορά, πρόσθεσε, λειτουργεί επί ζημία της ΔΕΗ και των καταναλωτών, προς όφελος των ιδιωτών ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών «είναι άναρχη και πανάκριβη για μια χρεοκοπημένη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου