Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Φόβοι για εκτίναξη του ελλείμματος του 2010

Το ενδεχόμενο το έλλειμμα του 2010 να υπερβεί τις προβλέψεις και να διαμορφωθεί τελικά σε επίπεδα.υψηλότερα από το 10% από 9,5% του ΑΕΠ, που αρχικά αναμενόταν, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην τρόικα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Πέμπτη.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, αναφέρει η «Καθημερινή», τότε είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα -πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που ήδη αναζητεί για φέτος- ώστε να καλύψει τις νέες αποκλίσεις για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος του 2011.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat, στελέχη της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα, έχει εντοπίσει δύο «πληγές» για το περυσινό έλλειμμα. Πρώτον, οι υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, δεύτερον, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Αρχικώς υπολογιζόταν ότι είχαν πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ωστόσο υπολογίζει ότι υπάρχει έλλειμμα που πιθανόν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου, κλιμάκιο της τρόικας θα βρεθεί στην Αθήνα για λίγες μέρες, με μοναδικό σκοπό του να δώσει το «πράσινο φως» στα νέα μέτρα (τόσο για φέτος όσο και για την περίοδο 2012-2015) και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Χθες, στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για τα δύο αυτά ζητήματα.

Στόχος είναι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012-2015 να περιλαμβάνει νέα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ τουλάχιστον, ώστε το έλλειμμα του 2015 να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να βρει τα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ εάν τελικά το έλλειμμα του 2010 κλείσει πάνω από το 10% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα.

Ολα αυτά, όμως, θα πρέπει να γίνουν με τις λιγότερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Αυτό ήταν και ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε τη χθεσινή διυπουργική, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να σημειώνει ότι στόχος είναι να συνδυαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός με τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου