Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κλείνει και ο εκθεσιακός χώρος "Βυζαντινό" της Χαλκίδας..

"ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Η Χαλκίδα χωρίς αίθουσα εκθέσεων". Προκειμένου να καλύψει η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της, αυτό τουλάχιστον αποτελεί τη δικαιολογία της.
Μετά και την εφαρμογή του Καλλικράτη, εκτός απο ενοικίαση κτιρίου στην Ληλαντίων, καταργεί και τη μία και μοναδική αίθουσα "Βυζαντινό", που λειτουργούσε ως εκθεσιακός χώρος για τους πολίτες και Συλλόγους της πόλης.


Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις απο τους πολίτες και λογικό, αφού ο Δήμος Χαλκίδας, τα τελευταία χρόνια, - δυστυχώς - αν και έχει παραχωρήσει κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας - για τη στέγαση διαφόρων Συλλόγων, αποκλείοντας την "είσοδο" στο σύνολο των Χαλκιδέων πολιτών, τώρα καταργεί την πολιτιστική χρήση και της αίθουσας "Βυζαντινό" του Μεγάρου Κότσικα. Μπορεί να μην ήταν και ο καλύτερος χώρος για εκθέσεις, αλλά ήταν ο μοναδικός στην πρωτεύουσα του νομού, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απο πολίτες και συλλόγους. Είναι κρίμα πάντως, μια πόλη σαν τη Χαλκίδα να μην μπορεί να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες και όλες οι κινήσεις να είναι προς την κατεύθυνση στέρησης πολιτιστικής ανάσας απο τους πολίτες...
Ο πρώην βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου εκφράζει την διαμαρτυρία του για το γεγονός και επισημαίνει τα εξής στην παρακάτω ανακοίνωσή του:
Όπως είναι γνωστό το μέγαρο Κότσικα στεγάζει από το 1984 το Δημαρχείο Χαλκίδας. Οφείλουμε βέβαια να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι τότε δαπάνες για την αναπαλαίωσή του αφορούσαν πολιτιστικές χρήσεις που κατ΄ ελάχιστο μέχρι σήμερα υπηρετήθηκαν.
Είναι γνωστό ότι μόνο ένα τμήμα του ισογείου χρησιμοποιήθηκε τελευταία ως χώρος έκθεσης, αφού λειτούργησε πρώτα για πολλά χρόνια ως καφενείο-ίσως αυτό να θεωρήθηκε πολιτιστική δραστηριότητα- . Πολλοί ερασιτέχνες-υπηρέτες του πολιτισμού και της πόλης βρήκαν σ΄ αυτόν τον ελάχιστο χώρο στέγη για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Όποιος επισκέφθηκε την έκθεση «ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» των νέων επιστημόνων της πόλης μας θα κατάλαβε πολύ καλά την ανάγκη λειτουργίας αυτής της αίθουσας.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα γινόταν η αφορμή να αποδοθεί περισσότερος χώρος σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμη και για τη κάλυψη των αυξημένων πλέον αναγκών, η δημοτική αρχή άλλα πράττει. Αντί να μεταφέρει όλους τους υπαλλήλους σε άλλα κτίσματα, που ασφαλώς υπάρχουν στους πρώην δήμους, προβαίνει στη κατάργηση της συγκεκριμένης χρήσης γιατί θεώρησε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ανάγκες ή κι αν υπάρχουν είναι υποδεέστερες αυτών της στέγασης υπηρεσιακών και λοιπών παραγόντων του Δήμου.
Είναι δυνατόν να θυσιάζονται οι πολιτιστικές ανησυχίες μιας πόλης στο βωμό της ανάγκης(!!!) να εργάζονται οι συνεργάτες του Δημάρχου κοντά του;
Το Μέγαρο Κότσικα αποτελεί το μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα που έχει μείνει στη καρδιά της πόλης και της παραλίας της κι ως τέτοιο μπορούσε να λειτουργήσει ως μια κυψέλη πολιτισμού όχι μόνο της Χαλκίδας αλλά και όλης της Ελλάδας.

eviaportal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου