Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Η απάντηση Μπουραντά για την αναπτυξιακή, τον περιφερειακό σύμβουλο και τον δημοσιογράφο.


«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από έναν Περιφερειακό Σύμβουλο και έναν δημοσιογράφο.
Έχουν επιδοθεί σε μια απίστευτη προσπάθεια κατά συκοφάντησης των Αναπτυξιακών Εταιρειών διαδίδοντας σε γνώση τους ψέματα και προσπαθώντας να παραπλανήσουν τα ελεγκτικά όργανα και την κοινή γνώμη.

Η ζωή θα έπρεπε να τους έχει διδάξει ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» όπως λέει ο λαός.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι με το Ν.3463/2006 κυρώθηκε ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που αναφέρεται στον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις διέπονται από άλλον Κώδικα που κυρώθηκε με το Π.Δ. 30/1996.
Γνωρίζουν ότι οι αναφορές που γίνονται στους δύο Κώδικες, για τον άλλο βαθμό γίνονται μόνο για συγκεκριμένα θέματα και ότι δεν ισχύουν οι δύο Κώδικες και για τους δύο βαθμούς.
Αναφέρονται στο άρθρο 269 του ν. 3463/2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για να δικαιολογήσουν τις φαντασιώσεις τους περί υποχρεώσεων των επιχειρήσεων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τις οποίες δήθεν δεν τήρησαν (έτσι θα ήθελαν να συμβαίνει). Μπορούν όμως να επικαλεστούν κάποια διάταξη στο εκτενέστατο άρθρο 269, από το οποίο να υπονοείται ότι οι προβλεπόμενες σε αυτό διαδικασίες ισχύουν και για τις επιχειρήσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων;
Καμία τέτοια διάταξη δεν υπάρχει.
Από το ίδιο το κείμενο του Περιφερειακού Συμβούλου, ο οποίος κατέθεσε εσπευσμένα νέα προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 18, προκύπτει η αλήθεια.
Επικαλείται τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) με αριθμ. 39/2011 που γνωμοδοτεί για τις Επιχειρήσεις των Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίες είχαν την υποχρέωση να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους μέχρι 31/12/2010 και όσες επιχειρήσεις δεν τα προσάρμοσαν, θα έπρεπε να έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης.
Παραθέτουμε τμήμα από την απόφαση του Ν.Σ.Κ., όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί.
«1. Με την ανωτέρω διάταξη της παρ.1 του άρθρου 269 του ΚΔΚ όπως ισχύει προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση και θέση υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού οι οποίες μέχρι 31/12/2010, δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους προς τη νέα μορφή επιχειρήσεων ΟΤΑ, Των οποίων τους κανόνες ίδρυσης λειτουργίας στελέχωσης και λύσης, ο εν λόγω νόμος περιγράφει στις διατάξεις των άρθρων 252 έως 268…».
Αν ο Περιφερειακός Σύμβουλος έχει δυσκολία να ξεχωρίσει τον Α΄ από τον Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, να του θυμίσουμε ότι ο Α΄ βαθμός αναφέρεται στους Δήμους και στις Κοινότητες και από 1/1/2011 στους Δήμους. Επομένως όλη η προσπάθειά του δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο από παραπλάνηση της κοινής γνώμης και των ελεγκτικών αρχών.
Όλα αυτά που αναγκαζόμαστε να αναφέρουμε πιο πάνω είναι γνωστά και αυτονόητα πράγματα για τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Είναι γνωστές οι προσπάθειες των Δήμων να κάνουν τις αλλαγές που προέβλεπε ο νέος τότε Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, γι αυτό και η μία παράταση διαδέχονταν την άλλη, ενώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν είχαν καμία τέτοια υποχρέωση και γι αυτό δεν ασχολήθηκε καμία με τέτοιο θέμα.
Αν υπήρχε τέτοιο θέμα, γιατί δεν ασχολήθηκε με αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και δεν προσάρμοσε το καταστατικό της Φθιωτικής Αναπτυξιακής μέχρι 31/2/2010, όταν η παράταξη του συγκεκριμένου Περιφερειακού Συμβούλου είχε την ευθύνη, ενώ ο ίδιος, όπως έχουμε πληροφορηθεί ήταν στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας;
Απλούστατα γιατί δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθούν.
Αν θέλει να υπονοήσει. Αν θέλει να υπονοήσει ότι η Αναπτυξιακή της Εύβοιας δεν είναι Αναπτυξιακή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, να πληροφορήσουμε τον ίδιο όπως και τον συνεργάτη του δημοσιογράφο, ότι η Αναπτυξιακή της Εύβοιας είναι από τις πρώτες Αναπτυξιακές που ιδρύθηκαν την περίοδο 1995-1998, με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου σύμφωνα με τονΝ. 2218/94 και δεν συμμετείχε τότε κανένας Δήμος ή Κοινότητα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας. Η αρχική σύνθεση του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 50 εκ. δρχ. κατά την ίδρυση της εταιρείας ήταν η εξής:
-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Εύβοιας 32,5 εκ. δρχ. ποσοστό 65%
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών 10 εκ. δρχ. ποσοστό 20%
- Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας 5 εκ. δρχ. ποσοστό 10%
- Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας 1 εκ. δρχ. ποσοστό 2%
- Τεχνική Εταιρεία Νομαρχ. Αυτοδ/σης Εύβοιας 1,5 εκ. δρχ. ποσοστό 3%.
Σήμερα, μετά την αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου το 2009, συμμετέχουν και ορισμένοι Δήμοι και το μετοχικό κεφάλαιο της Αναπτυξιακής ανέρχεται στο ύψος των 510.145,2 € και κατανέμεται ως εξής:
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα 78,47%
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών 4%
- Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ευβοίας 0,40%
- Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) 3,92%
- Δήμοι της Εύβοιας 13,20%
 Τελειώνοντας πρέπει να ενημερώσουμε ότι η νομοθεσία που διέπει τις Αναπτυξιακές εταιρείες των Περιφερειών, περιλαμβάνεται στον Ν.3852/2010 και στα άρθρα 194,195,197,198, τα οποία αποφεύγουν να αναφερθούν, ο προσφεύγων και ο συνεργάτης του δημοσιογράφος. Γιατί όμως αποφεύγουν;
Επίσης η εγκύκλιος 10 του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 27/1/2011 και θέμα: Νομικά πρόσωπα και Επιχειρήσεων των Περιφερειών, αναφέρει τα εξής:
3.2 Ανώνυμες εταιρείες των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων.
Στο άρθρο 198 του ν.3852/2010 προβλέπεται ότι οι περιφέρειες υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων, ως προς τις επιχειρήσεις αυτών. Επίσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 194 παρ.3 του ίδιου νόμου, οι περιφέρειες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, εκτός από εκείνες στις οποίες μετείχαν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα νομαρχιακά διαμερίσματα που καταργούνται.
Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών συνάγεται ότι οι περιφέρειες
υπεισέρχονται από 1.1.2011, κατά ποσοστό συμμετοχής των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων στις αναφερόμενες ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν με το καθεστώς που τις διέπει.
Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής θα ασχοληθεί με το θέμα και θα πάρει τις αποφάσεις του με τη γνώμη ειδικών για την περίπτωση.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου