Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Γιατί και πως η ΑΤΕ (παρα)δόθηκε στο Σάλλα; - Οι μεθοδεύσεις, το Reuters και η Ζάκυνθος

Στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕbank και στο τί σημαίνει αυτό αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Free Sunday με τίτλο "Γρήγορες «αρπαχτές» λόγω έλλειψης προοπτικής". Στο άρθρο σημειώνεται ότι "ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύει η κυβέρνηση Σαμαρά την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ Βank αναδεικνύει τις αντιφάσεις της εξουσίας. Από τη μια, τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, και ιδιαίτερα η ΝΔ, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι «φιλικών» μεγάλων συμφερόντων, τα οποία θα εξυπηρετηθούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
 Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης γνωρίζουν ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Η κυβερνητική πολιτική κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει προεκλογικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά και είναι θέμα χρόνου η εκδήλωση ανυπέρβλητων ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων.
 
Δημιουργείται έτσι ένα πρόσθετο κίνητρο για εξυπηρέτηση «εξπρές» των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που στήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πολιτική προσπάθεια του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, και ως ένα βαθμό και του κ. Κουβέλη".
Παράλληλα, τονίζεται ότι "η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ Βank, η οποία διαθέτει δίκτυο 483 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί 9.307 άτομα, εκ των οποίων οι 6.433 εργάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα, αποτελεί ένα πρωτοφανές πολιτικό και διαχειριστικό σκάνδαλο. 
Πρώτον, η ΑΤΕ Βank οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο με ευθύνη των κυβερνήσεων και όσων προσυπέγραψαν το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Η τράπεζα υπέστη ζημιά δισεκατομμυρίων από αυτή τη διαδικασία και τώρα οι αρμόδιοι της αρνούνται τη συμμετοχή στη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης που λειτουργεί ήδη σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. 
Δεύτερον, οι ιδιωτικές τράπεζες και ιδιαίτερα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αυτοπροβάλλεται σαν ο βασικός διεκδικητής της ΑΤΕ Βank, δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες για να χρηματοδοτήσουν με επιτυχία την εξαγορά της κρατικής τράπεζας. Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς δυσκολεύεται να περάσει τα stress tests που γίνονται περιοδικά και έχει ήδη τραβήξει ένα ποσό της τάξης των 4,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως, η θεωρία σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ Βank θα περιορίσει το κόστος της επανακεφαλαιοποίησής της για το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες στηρίζονται, μετά το ισοπεδωτικό «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που υπέστησαν, σε κρατικό χρήμα.

Τρίτον, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μπορεί να προωθηθεί μέσα από τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα που θα στηρίζεται στην ΑΤΕ Βank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στις συγχωνεύσεις που θα προκύψουν μεταξύ ιδιωτικών τραπεζών εξαιτίας της προγραμματισμένης απόσυρσης των Γάλλων επενδυτών από την Emporiki Bank. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πλήρους ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, εκτός βέβαια από τις διαπλεκόμενες υποχρεώσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.
Η διατήρηση ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα θα δημιουργήσει και συνθήκες ανταγωνισμού, ώστε η ρευστότητα που προσφέρεται στις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες με δαπάνες του Έλληνα φορολογούμενου να περάσει, στο μέτρου του δυνατού, στην πραγματική οικονομία.
Τέταρτον, ο διαχωρισμός της ΑΤΕ Βank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική τράπεζα που θα απορροφήσει την «καλή» ΑΤΕ Βank, έχει τεράστιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους πολίτες. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν όλες τις αμαρτίες του κομματικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και τα δάνεια, ύψους 210 εκατ. ευρώ, που έλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την κρατικών συμφερόντων τράπεζα και αποφεύγουν τώρα να εξυπηρετήσουν".
Το άρθρο υπογράμμίζει ότι "το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ Βank αναδεικνύεται και μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα. Ο τελευταίος εμφανίζεται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες σαν ο επικρατέστερος επενδυτής στη διαδικασία διεκδίκησης της ΑΤΕ Βank. Πρόκειται για έναν τραπεζικό παράγοντα με άμεση εμπλοκή σε αμφιλεγόμενες διαχειριστικές υποθέσεις. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έχει κάνει δύο αναλυτικά ρεπορτάζ για τις τραπεζικές μεθοδεύσεις του κ. Σάλλα και μελών της οικογένειάς του.
 Στο πρώτο από αυτά εμφανίζει τον κ. Σάλλα, τη σύζυγο και τα παιδιά του να πρωταγωνιστούν σε επενδύσεις real estate που πραγματοποιήθηκαν με δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς και στηρίχτηκαν στη μίσθωση των ακινήτων της οικογένειας Σάλλα από την ίδια την τράπεζα. Το ρεπορτάζ αναδεικνύει και το ρόλο παρένθετων προσώπων που πήραν μέρος στις αγοραπωλησίες των ακινήτων, πιθανότατα για φορολογικούς λόγους. Ο κ. Σάλλας αντέδρασε δυναμικά στο ρεπορτάζ του Reuters, καταθέτοντας αγωγή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρεί ότι πηγή πληροφόρησης του Reuters είναι η κ. Αγούλου, πρώην διευθύντρια του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο, η οποία διώκεται για κατάχρηση 43 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η κ. Αγούλου υποστηρίζει ότι δεν είχε ποτέ την υπογραφή που θα της επέτρεπε να καταχραστεί ένα τόσο μεγάλο ποσό και πως η όλη υπόθεση μεθοδεύτηκε από την Τράπεζα Πειραιώς για να διοχετευτούν τα 43 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις ανώτατων στελεχών της και στη συνέχεια να αποζημιωθεί η τράπεζα από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κατάχρηση για την οποία υποτίθεται ότι ευθύνεται η ίδια. Η πρώην διευθύντρια του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο συγκρούεται με τον κ. Σάλλα και τους συνεργάτες του και για το ζήτημα της σκανδαλώδους δανειοδότησης του πρώην δημάρχου Ζακύνθου κ. Τσαγκαρόπουλου με 9 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς αποδίδει τη σκανδαλώδη δανειοδότηση του «γαλάζιου» πρώην δημάρχου σε πρωτοβουλία της κ. Αγούλου, ενώ η τελευταία υποστηρίζει ότι η σκανδαλώδης δανειοδότηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της περιφερειακής διεύθυνσης της τράπεζας και εξαιτίας των στενών σχέσεων του κ. Τσαγκαρόπουλου –εξαδέλφου της ευρωβουλευτού της ΝΔ κ. Κράτσα– με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η όλη υπόθεση περιπλέκεται εξαιτίας του γεγονότος ότι ο σημερινός διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος ήταν την περίοδο κατά την οποία ξέσπασε η διαμάχη Αγούλου - Σάλλα για τα θέματα που αναφέραμε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και εντεταγμένος σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς".
Τέλος σημειώνει ότι "ενώ η δικαστική διαμάχη Αγούλου-Σάλλα και Σάλλα-Reuters βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα δεύτερο ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου ενίσχυσε τα ερωτήματα για το ρόλο και τις οικονομικές δυνατότητες του κ. Σάλλα. Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Σάλλας και τα δύο παιδιά του πήραν μέρος στην αύξηση ιδίων κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του 2011, δανειζόμενοι 113 εκατ. ευρώ από κυπριακών συμφερόντων τράπεζα με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Η «Καθημερινή» παρουσίασε το ρεπορτάζ για την έρευνα του Reuters με τον ακόλουθο τρόπο: «Οι μετοχές αγοράστηκαν έναντι εξασφαλίσεων, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, αξίας μικρότερης των 30 εκατομμυρίων με βάση την πρόσφατη τιμή της μετοχής της τράπεζας. Πρόκειται για τις εταιρείες Shent Enterprises, με άνοιγμα 45 εκατ. ευρώ, η οποία φέρεται να ανήκει στον ίδιο τον Μιχάλη Σάλλα, Benvider Enterprises, με άνοιγμα 22 εκατ. ευρώ, και ΚΑEO Enterprises, με άνοιγμα 46 εκατ. ευρώ, που ανήκουν αντίστοιχα στην κόρη και το γιο του κ. Σάλλα. Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του εκπρόσωπου της Τραπέζης της Ελλάδος, που σημειώνει ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν απαγορεύει τη χορήγηση δανείων για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άλλης τράπεζας. Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν απαιτεί να αφαιρούνται από τα εποπτικά κεφάλαια τα δάνεια που χορηγεί μια τράπεζα για την αγορά μετοχών σε άλλες». Στην έρευνα του Reuters δημοσιεύονται εντελώς αντίθετες απόψεις ξένων ειδικών και αναλυτών, όπως και της κ. Λούκας Κατσέλη, που θεωρούν το όλο σχήμα ένα είδος κερδοσκοπικής πυραμίδας που στερεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα αναγκαία νέα κεφάλαια. Με τον κ. Σάλλα να έχει δανειστεί για να πάρει μέρος στην αύξηση ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς και την ίδια την τράπεζα να στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στο δημόσιο δωρεάν χρήμα που εξασφαλίζει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ Βank δεν έχει σχέση με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά, πιθανότατα, με τη διευκόλυνση του κ. Σάλλα από τους πολιτικούς του φίλους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου