Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Δημ Κατσούλης: Θέατρο του παράλογου η δήθεν διαβούλευση.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Αλιβερίου και  υιοθετήθηκε και από την παράταξη του κ. Σιαγιάννη είναι γνωστή ως  «Πρόταση αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων» και εκπονήθηκε  από την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»
(βλ. http://www.diapor.blogspot.gr).Στην Περιφέρεια Στερεάς την έχει υιοθετήσει πλήρως το "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" της κ. Σπανούδη.  Πρόκειται για μία πανελλήνια πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων που υιοθετείται από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει  ενσωματωθεί  στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς.
Κατά την γνώμη μας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αλλάζει εντελώς το σύστημα διαχείρισης  και ουσιαστικά κάνει συμμέτοχους στη διαχείριση τους ίδιους τους πολίτες – «παραγωγούς» των απορριμμάτων. Η πιλοτική εφαρμογή της σε ορισμένες διαχειριστικές ενότητες ίσως είναι η καλύτερη λύση για την συνολική αποδοχή της από την ελληνική Πολιτεία και την νομοθεσία.
Για πληρέστερη ενημέρωση διαβάστε το ολόκληρο το  κείμενο της πρότασης της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» ΕΔΩ
Για να γίνει η Νότια Εύβοια πεδίο πιλοτικής εφαρμογής ίσως χρειάζεται να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοί της για να το υιοθετήσουν. Η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την επιλογή μεταξύ του ισχύοντος συγκεντρωτικού και του προτεινόμενου συστήματος της ολκληρωμένης αποκεντρωμένης (κοινωνικής) διαχείρισης των απόρριμμάτων σε όλη την Νότια Εύβοια, μετά από ανοικτή και πλήρη ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, την σχέση κόστους οφέλους των δύο συστήματων  ίσως είναι η ορθότερη, η δημοκρατικότερη και η αποτελεσματικότερη λύση.
Η πρόταση του Συνδέσμου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κρατάει από αυτό το σύστημα την Μονάδα Ανάκτησης Ανακυκλώσιμων και Κομποστοποίησης, τίποτε άλλο. Κατά τα άλλα εφαρμόζει το κυρίαρχο Συγκεντρωτικό Σύστημα. Η παραλλαγή αυτή δεν δικαιολογείται με όρους κόστους/ οφέλους διότι προβλέπει μία πολυδάπανη στην κατασκευή και στη λειτουργία Μονάδα για τον  μικρό όγκο σκουπιδιών που παράγονται στην Νότια Εύβοια. Με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό τέτοιες Μονάδες αναφέρονται μία ανά Νομό και η συζήτηση γίνεται για να αλλάξει ο σχεδιασμός και να γίνουν το πολύ τρεις σε όλη την Περιφέρεια. Γιαυτό λένε πολλοί ότι προτείνεται μόνο για να δαπανηθούν τα χρήματα των μελετών, της προμήθειας εξοπλισμού και της εγκατάστασης. Η αποδοτικότητά της θα είναι ελάχιστη. Η  ανακύκλωση που δήθεν γίνεται στους δύο δήμους της Νότιας Εύβοιας δεν έχει καμία σχέση με την ολοκληρωμένη συμμετοχική ανακύκλωση που προτείνει η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και δεν πρέπει να συγχέεται.
Εάν ο Σύνδεσμος είναι υπέρ της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να υιοθετήσει αυτούσια την πρόταση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και εν προκειμένω του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και μέσα από δημοψήφισμα στην Νότια Εύβοια να επιβάλλει την αποδοχή της στην Περιφέρεια και την Πολιτεία και την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Διαφορετικά πρέπει να εφαρμοστεί ο ισχύον Περιφερειακός Σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει την κατασκευή δύο ΣΜΑ και ενός ΧΥΤΥ στην Νότια Εύβοια. Η τυχόν ματαίωση – σωστή κατά την άποψή μου- της κατασκευής του ΧΥΤΥ μπορεί να ισχύσει ως προσωρινή λύση( το επιτρέπει ο νομοθέτης)  μέχρις ότου αλλάξει ως προς αυτό ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να καταργηθεί η πρόβλεψη για ΧΥΤΥ στην Νότια Εύβοια. Άρα, προς το παρόν σύμφωνα με το συγκεντρωτικό σύστημα  δύο ΣΜΑ πρέπει να γίνουν στην Νότια Εύβοια εκ των οποίων ο ένας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, που λόγω ποσότητας απορριμμάτων ενδείκνυται να είναι σταθερός (κλειστός), η εναλλακτικά, τρείς κινητοί εφόσον για λόγους αποστάσεων γίνει ο ένας στην περιοχή της  Κύμης και ο άλλος στη περιοχή του Αλιβερίου. Τώρα ίσως αναρρωτηθεί κανείς γιατί η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δέχθηκε το προτεινόμενο από τον Σύνδεσμο σύστημα; Την απάντηση μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν. Εάν απαντήσω εγώ θα αμφισβητήσω την σοβαρότητα της Περιφερειακής Αρχής και σε αυτό όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα.
Με άλλα λόγια ως προς τις προτάσεις χωροθέτησης που κατατέθηκαν δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για χωροθέτηση χώρων αφού οι προτάσεις αφορούν εντελώς διαφορετικά συστήματα διαχείρισης. Δηλαδή, κάθε πρόταση  χωροθέτησης έχει σημασία για το σύστημα στο οποίο εντάσσεται και την υλοποίηση του οποίου υπηρετεί.
 Συνεπώς άνθρακας ο θησαυρός.!!!  Ή με άλλα λόγια: Θέατρο του Παραλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου